Charlize Theron.© Getty Images for The Cantor Fitz

Charlize Theron vertelt over hoe haar moeder haar vader doodschoot: “Hij was een zieke man”

Actrice Charlize Theron (48) heeft in een interview met het Amerikaanse lifestylemagazine Town & Country gesproken over het moment waarop haar moeder haar vader doodschoot. De actrice was 15 op het moment van de feiten en haar moeder schoot uit zelfverdediging.

mts
Bron: Town & Country

Vader Charles Theron was een “behoorlijk hopeloze” alcoholist die op een avond in 1991 met een pistool zijn huis nabij Johannesburg binnenstormde en verschillende keren door een slaapkamerdeur schoot terwijl de actrice en haar moeder Gerda aan de andere kant stonden. Gerda nam daarop haar eigen pistool en opende het vuur op haar man in het bijzijn van haar dochter. Haar moeder werd niet vervolgd omdat ze uit zelfverdediging handelde.

“Mijn vader was een heel zieke man. Mijn hele leven was hij een alcoholist. Ik kende hem maar op één manier, en dat was als alcoholist”, zei Theron er eerder al over tegen NPR. Volgens de actrice is het een van de redenen waarom ze strijdt tegen geweld tegen vrouwen. “Dat verband is snel gelegd,” zegt ze nu in Town & Country, “maar het is veel ingewikkelder dan die ene traumatische nacht in mijn leven. Met of zonder die gebeurtenis is gendergerelateerd geweld een regelrechte bedreiging in Zuid-Afrika en wereldwijd.”

Een misschien wel groter trauma, volgens Theron, “was opgroeien in een land met apartheid en de komst van aids. Die dingen hebben mij echt heel erg getekend – bijna meer dan die ene nacht in mijn leven, zou ik bijna zeggen.”

Om geweld in Afrika en de rest van de wereld te bestrijden, richtte Charlie in 2007 het Charlize Theron Africa Outreach Program op. Tijdens de coronapandemie, een periode waarin huiselijk geweld wereldwijd toenam, lanceerde ze met hetzelfde doel nog de campagne #TogetherForHer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER