Onze reporter maakt een avontuurlijke tocht door de Maasvallei: “Hoe vettiger, hoe prettiger”

Door de wind, door de regen, dwars door de Maasvallei! Onze vijfde wandelchallenge doen we à la Ingeborg. Omdat we niet van suiker zijn, trotseren we met plezier het slechte weer voor deze prachtige tocht van net geen twaalf kilometer langs waterplassen, witte huisjes, grazende konikpaarden en veel meer natuurparels.

Stien Vanbaelen

Neem deel aan de Wandelchallenge en win een cheque van Visit Limburg twv 250 euro

Zin in een gezonde uitdaging? In tien mooie wandelingen – én zo’n twintig alternatieve routes als extraatje - bouwen we de lengte van onze tochten langzaamaan op. De ultieme challenge: 25 kilometer stappen.

Meedoen kan enkel in de gratis HBVL-nieuwsapp

- Open of download de gratis HBVL-nieuwsapp

- Ga naar ‘Meer’ en klik op ‘Wedstrijden en acties’

- Meld je aan en ga door naar je persoonlijke Wandelchallenge-pagina

- Geef de codes in die je langs de wandelroutes vindt

- Verzamel 10 of meer codes, vul de schiftingsvraag in en maak kans op een Visit Limburg-cheque t.w.v. 250 euro

- Voltooi je zelfs de ultieme challenge van 25 kilometer? Dan kom je in aanmerking voor een geweldige beloning

Meedoen kan t.e.m. 31 december 2023

We made it: we zitten al op de helft van onze Wandelchallenge. Deze vijfde tocht brengt ons naar Kessenich, een deelgemeente van Kinrooi, het hartje van de Maasvallei. Onderweg doorkruisen we de natuurreservaten Koningssteen-Kollegreend en Vijverbroek, die allebei heel wat mooie pareltjes voor ons in petto hebben. Laat maar komen!

Over deze wandeling:

  • Wandeling: Kessenich
  • Lengte: 11,6 km
  • Start: Instapplaats Douanekantoor Kessenich (P3), Venlosesteenweg 403 in Kinrooi
  • Signalisatie: volg de rode driehoek, ook een tijdelijke omleiding wordt zo aangeduid
  • Meer info op wandeleninlimburg.be

We laten de Sint-Martinuskerk van Kessenich achter ons en komen terecht in het groen.© Karel Hemerijckx

Vooraleer we van de natuurpracht genieten, moeten we eerst nog wat geduld oefenen. Het eerste stukje van de wandeling gaat langs huisjes, tuintjes en de mooie Sint-Martinuskerk van Kessenich. Eens daar voorbij, wordt het groen. We wandelen door weilanden, langs de Witbeek richting een grote waterplas. Via een smal plankenpad banen (lees: ploeteren) we ons een weg door het riet en het hoge gras. Héél blij met onze waterdichte wandelschoenen op dit moment. Niet elk plankje ligt even stabiel en door de hevige regen staan sommige plankjes ook onder water. We genieten wel van dit mini-avontuur. Sterker: het is één van de tofste padjes die we in deze Wandelchallenge al hebben getrotseerd. Het einde van het plankenpad loopt over in een mooie vlonderbrug, pal in het midden van de waterplas. Wat een view!

(lees verder onder de foto’s)

Een smal plankenpad tussen het riet brengt je naar een idyllisch plekje.© Karel Hemerijckx

Via een vlonderbrug wandel je over een grote waterplas. Wat een view!© RR

Het mysterieuze uitzicht vanop de vlonderbrug.© Karel Hemerijckx

Hindernissen

We benen verder via een pad dat tussen de Kessenichplas en de Maas loopt. Een stevige noordwestenwind, zachte regendruppels en kleine golven die een schuimrandje achterlaten aan de rand van het water wekken de indruk dat we aan de kust wandelen. Maar die gedachte laten we snel los wanneer we richting Grote Hegge - weer een waterplas - stappen. Hier wordt het even tricky: het kleine pad lijkt wel een hindernissenparcours met varens en boomstronken. Op het water verschijnen weer kleine cirkeltjes die steeds groter en groter worden. De regen maakt er één grote modderpoel van. Maar hoe vettiger, hoe prettiger, vinden wij. Regenjas aan en gaan!

(lees verder onder de foto’s)

Door de wind, door de regen, dwars door de Maasvallei.© Karel Hemerijckx

Genieten in het groen, tussen de waterplassen.© Karel Hemerijckx

Via een beter begaanbaar pad wandelen we langs moerassige gebieden, weilanden en bossen waar duidelijk een beverfamilie gepasseerd is: meermaals zien we afgeknabbelde boomstammen. En hier en daar komen we ook een grenspaal tegen. Het gebied Koningssteen-Kollegreend is dan ook het enige natuurgebied in de Maasvallei dat de landsgrenzen overstijgt, lezen we op een van de infoborden onderweg.

Het Nederlandse Thorn staat bekend voor de typische witte huisjes.© Karel Hemerijckx

Stilaan keren we terug naar de bewoonde wereld, naar het historisch centrum van het Nederlandse Thorn, dat bekendstaat om zijn typische witgeschilderde huisjes. Gezellig hier! Vooraleer we weer op de parking in Kessenich stranden, worden we nog getrakteerd op een laatste stukje natuur: het rustige broekbos van natuurreservaat Vijverbroek met zijn prachtige fauna en flora. En zo hebben we op deze rode wandeling onze portie natuur en cultuur ook weer gehad. Met andere woorden: een wandeling naar ons hart.

De Wandelchallenge is een samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg. Deze route doorkruist natuurgebieden beheerd door Natuurpunt en Limburgs Landschap.

Cirkeltjes op het water. Maar zelfs in de regen is deze tocht prachtig.© Karel Hemerijckx

Ongeveer even ver:

Ook deze tochten zijn de moeite:

1. De Merode - Gerhagen

Startplaats: Parking Bosmuseum Gerhagen, Zavelberg 10 in Tessenderlo. Lengte: 13 km (knooppunten). Eén en al rust op deze tocht. Wandel door het stiltegebied van Gerhagen, stap via boswegen naar Munninckxgoor en bezoek de historische Abdij van Averbode.

2. Jesseren

Startplaats: Startplaats Kerk Jesseren, Jesserenstraat in Borgloon. Lengte: 12,5 km (gele route). Een gevarieerde wandeling die vier charmante kerkdorpen met elkaar verbindt: van Jesseren over Piringen tot Haren en Zammelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer