Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Cryptokoning Sam Bankman-Fried schuldig aan fraude

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is schuldig bevonden aan zeven aanklachten, waaronder fraude en samenzwering tot witwassen. Dat heeft een federale rechtbank in Manhattan, New York, geoordeeld.

"Sam Bankman-Fried pleegde een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de Verenigde Staten", zei openbaar aanklager Damian Williams nadat het vonnis was voorgelezen in de federale rechtbank in Manhattan. 

De 31-jarige zakenman stond terecht voor zeven aanklachten wegens fraude, samenzwering en witwassen van geld. Hij werd schuldig bevonden over de hele lijn en riskeert een celstraf van 110 jaar. Hij zal waarschijnlijk voor maar een fractie van die tijd naar de gevangenis moeten. De strafmaat kent hij op 28 maart volgend jaar. 

FTX? 

FTX was wereldwijd een van de grootste beurzen waar cryptomunten zoals bitcoin gekocht en verkocht werden. Het bedrijf kwam eind vorig jaar in opspraak na berichten over financiële problemen en wanbeheer. 

FTX bleek miljarden dollars aan klantentegoeden te hebben uitgeleend aan het beleggingsfonds Alameda Research. FTX zocht geld om tekorten aan te zuiveren, maar ondernemers en geldschieters haakten af.

Uiteindelijk vroeg FTX in de Verenigde Staten bescherming tegen schuldeisers en Sam Bankman-Fried, de jonge CEO van FTX, nam ontslag. De leiding werd overgenomen en vond een ongeziene financiële warboel. 

Bankman-Fried heeft tussen 2019 en 2022 klanttegoeden doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda Research zonder hen daarvan op de hoogte te brengen. Het zou gaan om een bedrag van om en bij de 10 miljard dollar. FTX bezweek in november vorig jaar onder een gebrek aan liquide middelen.

Hobbelig parcours

De jongeling in wie de cryptowereld haar hoop had gesteld, zo stond Bankman-Fried oorspronkelijk bekend. "SBF", zoals hij zichzelf noemt, is zoon van twee Stanford-proffen en zelf afgestudeerd als fysicus aan het technologie-instituut MIT. Hij startte in de cryptowereld met zijn eerste bedrijf Alameda Reseach, dat hij later zou gebruiken bij het plegen van de fraude, maar hij startte ook FTX op. 

Hoewel FTX enorm succesvol was, bleek al snel dat niet alles even betrouwbaar verliep. "De controle was in handen van een zeer kleine groep onervaren en mogelijk niet onbesproken individuen", zei John Ray, de man die de financiële boekjes van FTX inkeek. 

Zo gebruikten ze geld van FTX-klanten om hun leventje in de Bahama's te financieren. Ze stuurden vertrouwelijke documenten onbeveiligd naar elkaar en het bedrijf had zelfs geen duidelijk overzicht van alle eigen bankrekeningen. Dat de fraude van Bankman-Fried zo lang onder de radar blijft, moet geen verrassing zijn. 

"Teleurgesteld met uitkomst"

Bankman-Fried gaf tijdens zijn proces toe fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het failissement van FTX, maar hield vol dat hij nooit van plan was om geld van zijn klanten te stelen.

Zijn advocaat laat weten dat Bankman-Fried de beslissing van de jury respecteert, maar dat hij heel teleurgesteld is met de uitkomst van het verdict. "Hij blijft zijn onschuld volhouden en zal de aanklachten tegen hem blijven aanvechten." 

Meest gelezen