Direct naar artikelinhoud
NieuwsColombia

Colombia krijgt populatie niet onder controle en gaat deel nijlpaarden Pablo Escobar afmaken

Twee van de nijlpaarden in het wildlifepark van Escobar.Beeld AFP

Het is Colombia ondanks meerdere pogingen niet gelukt de nijlpaardenpopulatie in te dammen. Het land kampt al jaren met een grote groep afstammelingen van door drugsbaas Pablo Escobar geïmporteerde nijlpaarden, en heeft nu besloten een deel van de dieren af te laten maken.

en

Escobar importeerde in de jaren tachtig allerlei dieren om in de buurt van zijn thuisstad Medellin een wildpark te creëren. Na zijn dood in 1993 werden de dieren losgelaten. De nijlpaarden gedijden goed in savannegebied Antioquia, waar de rivieren en moerassen voor meer dan voldoende voedsel zorgen en de nijlpaarden geen vijanden hebben. Volgens lokale bewoners had het wildpark van Escobar slechts vier nijlpaarden, de autoriteiten stellen dat er nu 166 in de regio rondlopen.

Nijlpaarden behoren tot de gevaarlijkste dieren ter wereld. Verschillende vissers zijn in en om de rivier Magdalena aangevallen en vorig jaar liep een nijlpaard een schoolplein op. De Colombiaanse overheid startte eerder een sterilisatieprogramma voor de nijlpaarden op, maar dat heeft nog niet het gewenste effect gehad.

De minister van Natuur liet donderdag weten dat er nog eens twintig nijlpaarden worden gesteriliseerd dit jaar, maar dat er ook dieren zullen worden afgemaakt. Ze vertelde niet om hoeveel nijlpaarden het gaat.

Eerder waarschuwden experts dat er in 2035 zo’n duizend nijlpaarden vrij rond kunnen lopen als Colombia niet ingrijpt.

Archiefbeeld van een van de nijlpaarden. Het dier kwam eerder dit jaar om bij een aanrijding.Beeld AFP