Source: Associated Press

"Baby's hoesten, zwerfhonden tranen": extreme luchtvervuiling hult Indiase stad Delhi in giftig smoggordijn 

In de Indiase stad Delhi, waar ook hoofdstad New Delhi toe behoort, heeft de luchtvervuiling een giftig hoogtepunt bereikt. De Air Quality Index geeft een waarde van 534, wat als "extreem gevaarlijk" wordt beschouwd. De overheid neemt ondertussen maatregelen om de smog tegen te gaan.

Wanneer de Air Quality Index - de index die de luchtkwaliteit uitdrukt - tussen waarden van 0 en 50 schommelt, vormt buiten lopen geen gevaar voor de gezondheid. Als de index boven de 300 stijgt, is er sprake van "een gevaarlijke situatie", zeker voor mensen met een zwakke gezondheid. In de Indiase stad Delhi staat de waarde momenteel op 534. 

Delhi, officieel het Nationaal Hoofdstedelijk Territorium Delhi, telt in totaal 33 miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 1.500 km². Ter vergelijking: België is met zijn 11,5 miljoen inwoners 21 keer groter. Al die mensen op een kleine oppervlakte veroorzaakt heel wat luchtvervuiling en bijgevolg smog. Een groot deel van de vervuiling wordt veroorzaakt door de verbranding van landbouwgebieden buiten de stad, om de grond opnieuw vruchtbaar te maken. Ook het verbranden van afval in de stad leidt tot problemen.

De inwoners van Delhi krijgen daardoor jaarlijks te maken met slechte lucht en smogalarmen. Onderzoek van de Universiteit van Chicago toonde aan dat een Indiër gemiddeld 5,3 jaar van zijn leven verliest door slechte luchtkwaliteit. Iemand die zijn hele leven in Delhi woont, verliest zelfs 11 jaar.

Source: Associated Press

Anti-smogkanonnen en boetes

De waarden van de Air Quality Index zijn zo slecht dat dokters aanraden om binnen te blijven en fysieke inspanningen te vermijden. Wie toch naar buiten moet, draagt best een mondmasker om zo weinig mogelijk fijn stof in te ademen. Op socialemediaplatform X beschrijft de Indiase dokter Aheed Khan hoe "baby's hoesten" en zwerfdieren die hij voedsel geeft "met tranende ogen" rondlopen.

Ondertussen heeft de Indiase overheid maatregelen genomen om de luchtvervuiling aan te pakken. Scholen zijn gesloten en bouwwerven zijn stilgelegd. Wagens die te oud en te vervuilend zijn, mogen de baan niet meer op. Wie dat toch waagt, krijgt een boete van 20.000 Indiase roepies (omgerekend 225 euro).

Daarnaast zet de overheid ook anti-smogkanonnen in. Zo'n kanon schiet kleine waterdeeltjes aan hoge snelheid de lucht in, waardoor het water de lucht "spoelt". In 2019 lanceerde India ook het National Clean Air Programme (NCAP), waarbij het land meer wil inzetten op duurzame energiebronnen en minder op fossiele brandstoffen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen