© AFP

UEFA vanaf volgend jaar medeorganisator Ballon d’Or: in 2024 ook verkiezing voor beste train(st)er

De Amaury-groep, de eigenaar van L’Équipe en France Football en drijvende kracht achter het Gala van de Gouden Bal, heeft vrijdag aangekondigd een samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met de Europese voetbalbond UEFA om vanaf volgend jaar medeorganisator te zijn van de uitreiking van de meest prestigieuze individuele voetbalprijzen ter wereld. Vanaf 2024 worden er twee nieuwe trofeeën uitgereikt.

Maxime Caeyman
Bron: BELGA

De Amaury-groep blijft eigenaar van de zogenaamde Ballon d’Or en zal toezicht blijven houden op de stemming. De jury, die bestaat uit 100 journalisten uit de top 100 van de FIFA-ranglijst, blijft ongewijzigd. De UEFA daarentegen zal verantwoordelijk zijn voor de commerciële rechten van de trofee.

Er worden ook twee nieuwe prijzen uitgereikt, namelijk die voor de beste coach bij de mannen en vrouwen. De acht huidige trofeeën blijven daarnaast behouden. Het gaat om de Ballon d’Or voor mannen, de Ballon d’Or voor vrouwen, de Kopa-trofee voor de beste jonge speler, de Lev Yashin-trofee voor de beste keeper, de Gerd Müller-trofee voor de topschutter, de trofee voor de mannen- en vrouwenclub van het jaar, en de Socrates-prijs voor sociale of liefdadigheidsinitiatieven van spelers.

De Ballon d’Or ontstond in 1956 en werd eerst uitgereikt aan de beste Europese speler, waarna in 2007 de beste speler ter wereld in de prijzen viel. Lionel Messi werd dit jaar verkozen tot winnaar, wat al zijn achtste Gouden Bal was.

© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer