Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Hevige gevechten in Noord-Gaza, Israël zegt tachtig soldaten te hebben gedood

Israëlische bombardementen in Jabalia, Noord-Gaza.Beeld AFP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Nieuws. Studentenprotest tegen oorlog in Gaza breidt uit naar Leuven en Antwerpen

• Achtergrond. Eerste beperking op Amerikaanse wapens voor Israël is ‘symbolisch belangrijk’

• Opinie. Jan Bouwens. Waarom een universiteit beter terughoudend is met standpunten over Gaza

Live

  1. Hevige gevechten in Noord-Gaza, Israël zegt tachtig soldaten te hebben gedood

    Israëlische bombardementen in het noorden van Gaza, 14 mei.Beeld AFP

    Het Israëlische leger zegt de afgelopen dagen zeker tachtig gewapende soldaten te hebben gedood in de omgeving van het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia. Het gaat volgens 'The Times of Israel' om de grootste aanval sinds januari in het kamp, gelegen ten noorden van Gaza-Stad.

    De Palestijnse autoriteiten zeggen dat er sinds dit weekend zeker twintig burgers zijn gedood in het gebied. Ook zijn er meerdere gewonden gemeld. Door tank- en luchtaanvallen zou er bovendien grote schade zijn aangericht aan het kamp.

    Het Israëlische leger ging afgelopen weekend opnieuw in de aanval in het noorden van de Gazastrook. Sindsdien vinden er volgens Al Jazeera hevige straatgevechten plaats in de omgeving van Jabalia. Ook bestoken de Israëlische strijdkrachten het vluchtelingenkamp volgens het Qatarese medium vanuit de lucht.

    Het hernieuwde offensief in het noorden van de Gazastrook, waar Israël eerder Hamas zei te hebben verdreven, roept opnieuw vragen op over de haalbaarheid van Israëls militaire doelstellingen in de oorlog.

    Al sinds het begin van het Israëlische offensief zeggen militaire experts, en zelfs hooggeplaatste Amerikaanse militairen en politici, dat het onmogelijk zal zijn voor Israël om Hamas volledig te verdrijven.

    Desondanks houdt de Israëlische regering vast aan die doelstelling. Volgens Israël gaat het om een laatste ‘opruimfase’ in het gebied.

    Tom Kieft 

  2. Hezbollah vuurt zestig raketten op Israël af als vergelding voor dood commandant

    Hezbollah heeft in het afgelopen etmaal zeker zestig raketten vanuit Libanon afgevuurd richting Noord-Israël. Dat meldt de Israëlische krant 'Haaretz' op basis van bronnen in het Israëlische leger. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers van de aanvallen. Het Israëlische leger heeft alleen melding gemaakt van lichte schade.

    Hezbollah – een politieke en gewapende beweging die net als Hamas wordt gesteund door Iran – heeft de aanval opgeëist. Het doel was volgens Haaretz de Biranit-legerbasis. De aanval was volgens Hezbollah een vergelding voor de Israëlische aanval van dinsdag, waarbij de commandant Hussain Ibrahim Mekky omkwam.

    Sinds de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en Israël elkaar regelmatig aan de grens tussen Israël en Libanon. Hezbollah heeft meermaals gedreigd Israël binnen te vallen als het doorgaat met de oorlog in Gaza, maar vooralsnog blijft het bij beperkte aanvallen over en weer.

    Tom Kieft

  3. Regering VS informeert Congres over wapenpakket van 1 miljard dollar voor Israël

    De Amerikaanse regering heeft het Congres geïnformeerd over een wapenpakket van 1 miljard dollar (920 miljoen euro) voor Israël, meldt The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant bestaat het pakket voornamelijk uit tankmunitie en tactische voertuigen die bij Amerikaanse wapenfabrikanten zijn aangekocht.

    Een week geleden dreigde president Joe Biden nog met het achterhouden van wapenleveringen uit zorgen over een grondaanval op Rafah. Israëlische tanks zijn die stad in het zuiden van Gaza inmiddels binnengereden.

    De wapens zijn onderdeel van een groot pakket van 95 miljard dollar dat onlangs door het Congres is goedgekeurd met militaire steun aan Oekraïne, Israël en Taiwan.

    Het Congres kan de levering van het nieuwe wapenpakket aan Israël nog steeds blokkeren. Dat is niet waarschijnlijk, gezien het feit dat het algehele pakket met minimale tegenstand werd aangenomen.

  4. Pentagon: pier Gaza 'in de komende dagen' operationeel

    De drijvende pier in Gaza.Beeld via REUTERS

    De kunstmatige pier die het Amerikaanse leger heeft gebouwd om de levering van hulpgoederen aan de Gazastrook te faciliteren, zal "in de komende dagen" operationeel zijn. Dat meldt het Pentagon. De installatie liep door weersomstandigheden vertraging op.

    President Joe Biden had begin maart aangekondigd dat de VS een tijdelijke constructie gingen bouwen op het water, aangezien Israël de levering van hulpgoederen via het land aan de Gazastrook beperkt.

    De aanlegsteiger, die zo'n 320 miljoen euro kost, is klaar, maar het Pentagon kondigde vorige week aan dat het door de hevige wind te gevaarlijk was om de constructie vanuit de haven van Ashdod naar de Gazastrook te verplaatsen.

    Amerikaanse marineschepen zijn ter plaatse om de verplaatsing te faciliteren, zodra die mogelijk is.

    Afgelopen donderdag vertrok een Amerikaans containerschip uit Cyprus met humanitaire hulp aan boord, die op de steiger zal worden afgezet.

  5. Caroline Gennez reist naar Jordanië en Westelijke Jordaanoever

    Een verwoeste school van de Verenigde Naties na een luchtaanval in het vluchtelingenkamp Al Nuseirat, centraal in de Gazastrook, 14 mei 2024. Beeld ANP / EPA

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) trekt deze week naar Jordanië en de Palestijnse gebieden. De reis staat onder meer in het teken van de humanitaire crisis in de regio en de heropbouw van Gaza.

    De reis begint vandaag/woensdag in Jordanië, waar Gennez een bezoek brengt aan Jabal El Hussein, een vluchtelingenkamp van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. Het kamp werd in 1952 opgericht om Palestijnen op te vangen die door de oorlog van 1948 uit Palestina waren verdreven. Het kamp telt vandaag heel wat uitdagingen op vlak van werkloosheid en gezondheid.

    De minister zal in Amman ook de Jordaanse prins Rashi bin El Hassan ontmoeten. Hij is voorzitter van de Hashemite Charitable Organization (JHCO), een nationale non-profit die noodhulp levert aan Gaza.

    Na het luik in Jordanië verhuist de missie naar de Westelijke Jordaanoever. Daar zal Gennez spreken over de hulpverlening aan Gaza en de bezette Palestijnse gebieden met verschillende hoofden van VN-agentschappen en humanitaire organisaties. Het gaat onder meer om de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), het VN-ontwikkelingsagentschap (UNDP), de Wereldbank en het humanitaire coördinatieorgaan van de VN (OCHA). De minister zal er ook in gesprek gaan met Sigrid Kaag, de VN-noodhulp coördinator voor Gaza, en Muhannad Hadi, de adjunct-chef humanitaire hulp van het Middle East Peace Process.

    Het verbeteren van de humanitaire toegang tot Gaza is een topprioriteit voor Gennez, klinkt het. "De toestand is er de afgelopen dagen erg op achteruitgegaan. Hulpkonvooien en hulpverleners worden aangevallen, geplande missies worden geannuleerd of geblokkeerd door de Israëlische autoriteiten, en naar aanleiding van de grootschalige aanval in Rafah zijn de belangrijkste grensovergangen, waaronder die met Egypte, gesloten. Dat heeft een desastreuze impact op de weinige hulp die al binnenkwam."

    Gennez ontmoet in de Palestijnse gebieden ook leden van de nieuwe Palestijnse regering en vertegenwoordigers van middenveldorganisaties. Het doel van die gesprekken is om te praten over het lopende samenwerkingsprogramma, en hoe zij de toekomst van Gaza en Palestina zien.

    In Oost-Jeruzalem tot slot staan bezoeken aan een medisch centrum van UNRWA en een jeugdproject van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, op het programma.

  6. Israëlische aanval in Libanon: twee doden, onder wie Hezbollah-leider

    Rookwolken op de plaats van een Israëlische luchtaanval op het Zuid-Libanese dorp Kfar Kila nabij de grens op 14 mei 2024.Beeld AFP

    Twee personen zijn dinsdagavond omgekomen bij een droneaanval op een wagen in het zuiden van Libanon. Dat meldt het Libanese persagentschap ANI. Een van de twee zou een commandant van Hezbollah zijn.

    De islamistische groep bevestigde woensdagochtend dat een van zijn strijders onderweg naar Jeruzalem is omgekomen.

    Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en Hamas op 7 oktober, zijn er aan de Israëlisch-Libanese grens dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en de Hezbollah, die Hamas steunt.

    Eerder op dag meldde het Israëlische leger al dat in het noorden van Israël een Israëlische burger werd gedood en vijf soldaten gewond raakten door een raket uit Libanon.

    "Tijdens de dag hebben we tientallen doelwitten van Hezbollah aangevallen in het zuiden van Libanon", klonk het ook.

    In de zeven maanden van geweld aan de grens vielen zeker 413 doden in Libanon, vooral Hezbollah-strijders maar ook 79 burgers, blijkt uit een telling van AFP.

    Aan Israëlische kant stierven zeker veertien soldaten en tien burgers. Aan beide zijden van de grens moesten ook tienduizenden burgers hun huizen verlaten.

  7. Israëlische leger voert luchtaanval uit op 'commandocentrum van Hamas' in school

    Het Israëlische leger (IDF) zegt dinsdag een gerichte luchtaanval te hebben uitgevoerd op een commandocentrum van Hamas in een school in het centrum van de Gazastrook. Volgens Hamas zijn vijftien mensen om het leven gekomen bij de aanval.

    Hamas en Israël hanteren erg uiteenlopende verklaringen over de luchtaanval. De door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook melden de dood van vijftien Palestijnen.

    Israël zegt dat tien Hamas-leden werden gedood, maar maakt geen melding van de vijf andere slachtoffers. Volgens het IDF werd de "oorlogskamer" in de school door de militaire tak van Hamas gebruikt om aanvallen op het Israëlische leger te plannen. Het Israëlische leger beweert ook dat de school wordt beheerd door UNRWA, het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen.

    De verklaringen kunnen niet door onafhankelijke instanties geverifieerd worden.

    Israël heeft Hamas er herhaaldelijk van beschuldigd civiele voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen voor militaire doeleinden te gebruiken. Israël heeft ook al herhaaldelijk kritiek geuit op UNRWA. Het land zegt dat een groot deel van de UNRWA-medewerkers lid is van een terroristische organisatie, zoals Hamas of de Islamitische Jihad.

  8. Veiligheidsadviseur VS reist naar Saoedi-Arabië en Israël, ‘tot die tijd geen uitbreiding offensief Rafah’

    Aan het eind van de week zal de nationale veiligheidsadviseur van de VS Jake Sullivan afreizen naar Israël en Saoedi-Arabië. Totdat Sullivan in het Midden-Oosten is geweest, zal Israël als teken van goede wil zijn offensief in Rafah in het zuiden van Gaza niet uitbreiden, zo melden anonieme functionarissen tegen Amerikaanse en Israëlische media.

    Eigenlijk zou Sullivans bezoek vorige maand al plaatsvinden, maar dat werd afgelast omdat hij een ribbreuk had opgelopen. Inmiddels heeft de dreiging van een grootschalig Israëlisch grondoffensief in Rafah nog meer druk op de gesprekken gezet, die de aanzet moeten vormen tot een langetermijnoplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict.

    Jake Sullivan tijdens een persconferentie. Beeld ANP / EPA

    Voor de oorlog in Gaza leek een akkoord tussen Israël en Saoedi-Arabië om de banden tussen de twee landen te normaliseren aanstaande. De aanval van Hamas op Israël en de daaropvolgende militaire operatie van Israël zetten die plannen in de ijskast. De VS proberen zo’n deal nu toch tot stand te brengen.

    Daarvoor bereiden de VS allereerst een bilateraal akkoord voor met Saoedi-Arabië. De VS zullen Saoedi-Arabië moderne wapens leveren en helpen bij een civiel kernprogramma. In ruil daarvoor moet Saoedi-Arabië banden aangaan met Israël. Israël moet dan weer toezeggen om de oorlog in Gaza te beëindigen en ‘onomkeerbare stappen’ zetten om de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat te verzekeren.

    Op die manier willen de VS de driehoeksdeal kunnen verkopen als een historische overwinning voor iedereen. Een offensief in Rafah maakt een dergelijk akkoord zo goed als onmogelijk, is de vrees in Washington.

    Joram Bolle

  9. Israël en Egypte geven elkaar de schuld van stilleggen noodhulp via grensovergang Rafah

    Dat er op dit moment geen noodhulp via Egypte de grens met Gaza overgaat, ligt volgens Israël aan Egypte. Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zegt in een verklaring dat ‘de sleutel om een humanitaire crisis te voorkomen nu in handen ligt van onze Egyptische vrienden.’ Aan Israëlische kant zouden er geen belemmeringen zijn.

    Volgens Egypte is dat onzin: het feit dat Israël vorige week de grensovergang in Rafah tussen Egypte en Gaza innam, is de reden dat er nu geen noodhulp wordt geleverd, aldus minister Sameh Shoukry van Buitenlandse Zaken. Israël is volgens Egypte volledig verantwoordelijk voor de ontstane humanitaire situatie.

    Beeld ANP / EPA

    Rafah is de enige grensovergang van Gaza die niet naar Israël leidt. Daarom was het tot voor kort de meest gebruikte grensovergang voor noodhulp aan Gaza. Vanuit Israël komt er noodhulp Gaza binnen via Kerem Shalom in het zuiden van Gaza en twee grensovergangen in het noorden.

    Egypte maakt zich grote zorgen om een offensief in Rafah en vreest een vluchtelingenstroom. Het land zou overwegen de diplomatieke banden met Israël op een lager pitje te zetten als Israël een offensief in de stad doorzet.

    Joram Bolle

  10. ‘Egypte overweegt diplomatieke banden met Israël op lager pitje te zetten’

    Egypte overweegt om de diplomatieke banden met Israël af te bouwen vanwege het offensief in Rafah. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van diplomatieke bronnen in Egypte. Het land zou onder meer nadenken over het terugtrekken van de ambassadeur uit Tel Aviv.

    Dat de relaties tussen Israël en Egypte gespannen zijn, bleek zondag al toen Egypte aankondigde mede-eiser te worden in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof. Israël beschouwt die zaak als politiek gemotiveerd en ontkent in alle toonaarden het genocideverdrag van de Verenigde Naties te overtreden.

    Waarschijnlijk is de Egyptische stap vooral bedoeld om druk te zetten op Israël om het offensief in Rafah niet voort te zetten. Egypte vreest dat er een grote vluchtelingenstroom op gang komt als Israël daadwerkelijk overgaat tot een grote grondinvasie van Rafah, dat de enige grensovergang is tussen Egypte en Gaza. Sinds vorige week heeft Israël die grensovergang in handen.

    Volgens The Wall Street Journal overweegt Egypte vooralsnog niet om de banden met Israël volledig door te snijden. Daarvoor zijn de gedeelde belangen waarschijnlijk te groot. Hoewel Egypte sterk ageert tegen de oorlog in Gaza, helpt het Israël met het bijna hermetisch gesloten houden van de grens. Dat doet het al sinds Hamas in 2007 de volledige controle over Gaza overnam.

    Joram Bolle

  11. Internationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

    Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag buigt zich deze week over de situatie in de Gazaanse stad Rafah. Zuid-Afrika heeft als onderdeel van de genocidezaak tegen Israël het hof gevraagd aanvullende maatregelen te nemen om de Palestijnse bevolking te beschermen.

    Het hof zegt op donderdag en vrijdag bijeen te komen. Op de eerste dag komen vertegenwoordigers van Zuid-Afrika aan het woord. Israël mag een dag later reageren.

    Zuid-Afrika stapte vorig jaar al naar het hof met de beschuldiging dat Israël het Genocideverdrag uit 1948 heeft geschonden in de oorlog in de Gazastrook. Het hof heeft de zaak in behandeling, alhoewel een definitieve uitspraak mogelijk nog jaren op zich laat wachten. In de tussentijd heeft Israël wel de opdracht gekregen alles in het werk te stellen om een genocide te voorkomen, onder andere door meer humanitaire hulp toe te laten.

    Beeld AFP

    Binnen de internationale gemeenschap bestaan grote zorgen over de humanitaire gevolgen van het Israëlische grondoffensief in Rafah, dat vorige week van start ging. Ongeveer 1,4 miljoen Gazanen zijn in de afgelopen maanden naar de stad gevlucht, van wie inmiddels bijna een half miljoen opnieuw op de vlucht zijn geslagen. Het Rode Kruis bouwt vanwege de grote vraag naar medische zorg in de stad een veldhospitaal, waar het dagelijks 200 patiënten kan behandelen.

    Thom Canters

  12. Israël heeft volgens VS genoeg manschappen verzameld bij Rafah voor grootschalige inval

    Volgens de Amerikaanse regering heeft het Israëlische leger (IDF) voldoende troepen verzameld aan de rand van de stad Rafah in de Gazastrook om de komende dagen over te gaan tot een grootschalige operatie. Het is echter niet duidelijk of daarover al een definitieve beslissing is genomen, meldt nieuwszender CNN.

    Een van de bronnen van de nieuwszender waarschuwde ook dat Israël nog geen adequate voorbereidingen getroffen heeft voor de mogelijke evacuatie van meer dan 1 miljoen Gazanen die momenteel in Rafah verblijven. Het gaat om het bouwen van infrastructuur met betrekking tot voedsel, hygiëne en onderdak.

    De Verenigde Staten kanten zich al maanden tegen een aanval op de dichtbevolkte stad Rafah. President Joe Biden dreigde er zelfs mee om de leveringen van bepaalde aanvalswapens aan Israël te stoppen.

  13. Palestijnse milities voeren 33 aanvallen uit in Noord-Gaza, meldt ISW

    Palestijnse milities hebben gisteren naar eigen zeggen 33 aanvallen uitgevoerd in het Noord-Gazaanse vluchtelingenkamp Jabalia. Dat meldt de gezaghebbende Amerikaanse denktank Institute of War (ISW), op basis van Telegramberichten van onder meer de militaire tak van Hamas – de Al-Qassam-brigades, . Daarmee zouden de milities het hoogste aantal aanvallen hebben uitgevoerd op één dag sinds begin dit jaar.

    Volgens het ISW tonen de aanvallen aan dat strijdgroepen als Hamas nog steeds een factor van betekenis zijn in Noord-Gaza. Begin dit jaar stelde het Israëlische leger dat het de ‘militaire structuur’ van Hamas in het gebied compleet had ontmanteld. Een maand later trok het leger zich grotendeels terug uit het noorden, om zich te kunnen richten op de strijd met Hamas in het zuiden. Hamas heeft daar gebruik van gemaakt om zich te kunnen hergroeperen in het noorden, stelt het ISW.

    Palestijnen in Gaza-stad.Beeld Anadolu via Getty Images

    In een poging de hergroepering van Hamas te verijdelen, heeft Israël de afgelopen dagen de aanvallen op Jabalia opgevoerd. De achtergebleven inwoners kregen dit weekend opnieuw het bevel van het leger om het gebied te evacueren.

    De oplaaiende gevechten in het noorden leidden vanuit de Verenigde Staten tot kritiek op Israël. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken onderstreept de terugkeer van Hamas in gebieden die door Israël zouden zijn veiliggesteld dat er geen enkel plan is voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren als de oorlog voorbij is.

    Intussen gaat ook het Israëlische offensief in de zuidelijke stad Rafah door. Persbureau Reuters meldt op basis van inwoners dat Israëlische tanks drie nieuwe wijken van de stad zijn binnengedrongen. Volgens UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zijn inmiddels zo’n 450.000 Palestijnen op de vlucht geslagen door het offensief.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Gesprekken over bestand in Gaza bijna in impasse door Israëlische operatie, zegt Qatar

    De militaire operatie van Israël in Rafah heeft de onderhandelingen met de Palestijnse beweging Hamas "vertraagd". Dat heeft de premier van Qatar, dat bemiddelt in de gesprekken over een bestand in de bezette Gazastrook, dinsdag gezegd. Volgens de premier verkeren de gesprekken "bijna in een impasse".

    "Helaas zijn de zaken niet in goede zin geëvolueerd, op dit moment bevinden we ons bijna in een impasse. Het spreekt voor zich dat wat er gebeurd is in Rafah, ons een stap achteruit heeft gezet", verklaarde premier Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani op een economisch forum in Qatar.

    Qatar, dat sinds 2012 de politieke zetel van Hamas huisvest in Doha, treedt sinds enkele maanden samen met Egypte en de Verenigde Staten op als bemiddelaar in het conflict tussen Israël en Hamas.

    Israël blijft intussen de aanvallen tegen Hamas in Rafah opvoeren, ondanks Amerikaanse waarschuwingen tegen een grootschalige aanval op de stad in het zuiden van Gaza, waar duizenden ontheemde Palestijnen naartoe zijn gevlucht.

    "Er wordt geen enkel perspectief geboden over hoe de oorlog van Israëlische kant kan worden gestopt. Ik denk niet dat ze dit als een optie beschouwen", aldus de Qatarese premier. Israël geeft aan "dat het daar (in Gaza, red.) zal blijven, dat het de oorlog zal verderzetten. En dat het onduidelijk is hoe Gaza er nadien zal uitzien", vervolgde hij nog.

    Palestijnen in het centrum van de Gazastrook nadat ze Rafah zijn ontvlucht.Beeld AP
  15. Eerste internationale VN-staflid gedood bij aanval Israël in Gaza

    Bij een Israëlische aanval op een voertuig in Gaza is een lid van de VN-veiligheidsdienst gedood, meldt een VN-woordvoerder. Het is de eerste internationale, dus niet-Palestijnse, VN-medewerker die op Palestijns grondgebied is gedood sinds het begin van de oorlog in oktober.

    Een andere VN-medewerker raakte gewond bij het incident. De woordvoerder maakte de nationaliteit en het geslacht van de slachtoffers niet bekend. De auto waarin de medewerkers op weg waren naar een ziekenhuis in de zuidelijke stad Rafah, was duidelijk gemarkeerd als een VN-voertuig, aldus de woordvoerder.

    Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn bijna 200 VN-medewerkers omgekomen (archiefbeeld).Beeld AFP

    Het Israëlische leger bevestigt niet dat zijn troepen de auto hebben beschoten en zegt tegen The Times of Israel dat "alle details van het incident worden onderzocht". Wel geeft het aan dat het VN-tweetal zich bevond "in een gebied dat is gedefinieerd als een actieve gevechtszone", aldus de nieuwssite.

    De topman van de VN, António Guterres, "veroordeelt alle aanvallen op VN-medewerkers en roept op tot een volledig onderzoek", zegt de woordvoerder.

    Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn bijna 200 VN-medewerkers omgekomen. Tot nu toe waren de slachtoffers Palestijnen. De meesten van hen werkten voor VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA.

  16. 14 Palestijnen gedood bij Israëlische aanval op kamp Nuseirat

    Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat, in centraal Gaza, zijn veertien Palestijnen gedood. Dat melden de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook. Het Israëlische leger zou in de afgelopen 24 uur 57 mensen gedood hebben in het kustgebied.

  17. VS 'bezorgd' over beschuldigingen van foltering tegenover Israël

    De Verenigde Staten zijn "bezorgd" na een reportage op televisiezender CNN over de vernederende behandelingen waaraan bepaalde Palestijnen zouden blootgesteld zijn op de basis van Sde Teiman, in de Negevwoestijn, in het zuiden van Israël.

    "We zijn bezorgd over deze beschuldigingen en buigen ons hierover en over ander beschuldigingen van misbruik van Palestijnen in gevangenschap", aldus woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Vedant Patel.

    De VS hebben Israël laten weten dat ze verplicht zijn om beschuldigingen rond schendingen van het internationaal humanitair recht "grondig te onderzoeken", aldus Patel.

    "We zijn altijd heel duidelijk en consequent geweest met alle landen, inclusief Israël, over het feit dat ze alle gevangenen op een menselijke manier moeten behandelen, met waardigheid en conform aan het internationaal recht."

    Volgens CNN worden de ongeveer 70 gevangenen in het detentiecentrum blootgesteld aan extreme omstandigheden. In een veldhospitaal zouden gewonde gevangenen vastgebonden worden aan hun bed, met een blinddoek en een luier aan. Artsen amputeerden er ledematen van gewonde gevangenen die geboeid waren. Een van de klokkenluiders had het ook over geblinddoekte gevangenen die rechtop moesten zitten en niet mochten praten.

    De gevangenen werden gefolterd, in mindere mate om informatie te krijgen, maar vooral uit "wraak" voor de aanval van Hamas op 7 oktober, aldus een van de klokkenluiders ook.

    Het Israëlische leger heeft verzekerd de beschuldigingen te onderzoeken. Israëlische onderzoeken naar schendingen van de mensenrechten gerapporteerd door ngo's of de media, resulteren echter zelden in ernstige gevolgen voor het leger of de veiligheidsdiensten.

  18. Alle campussen Universiteit Amsterdam dinsdag en woensdag dicht na protesten

    In Nederland blijven alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.

    Voor de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde geldt een uitzondering omdat zij les krijgen in ziekenhuizen en klinieken. De UvA meldt ook dat niet van docenten verwacht wordt dat ze op deze korte termijn kunnen overschakelen op onlineonderwijs.

    Het CvB benadrukt dat de demonstratie van maandagmiddag bij de Roeterseilandcampus "ordelijk" is verlopen, maar dat de sfeer na afloop onmiddellijk omsloeg toen in het zwart geklede en gemaskerde mensen het pand binnengingen. Die groep heeft volgens de universiteit "moedwillige" vernielingen aangericht. De UvA heeft hiertegen aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.

    Het college is "geschokt over de manier waarop een vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen", staat in de verklaring van de universiteit. "Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten. Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is."

    Protest Universiteit Amsterdam, 13 mei 2024.Beeld ANP

    Verder benadrukt het CvB geen bezettingen, blokkades, barricaderingen en overnachtingen toe te staan in en om de universiteitsgebouwen. Ook geeft het college aan in gesprek te zijn "met onze eigen mensen binnen onze bestaande overlegstructuren" over "samenwerken met externe organisaties". De komende weken worden deze gesprekken volgens de universiteit geïntensiveerd.

    Een van de eisen van de pro-Palestijnse betogers die sinds vorige week meerdere keren UvA-gebouwen hebben bezet, is dat de universiteit alle banden verbreekt met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land".

  19. Witte Huis vindt niet dat er genocide plaatsvindt in Gaza

    De regering van de Amerikaanse president Joe Biden beschouwt de aanvallen van Israël op de Gazastrook niet als genocide, zei Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

    "Wij geloven dat Israël meer kan en moet doen om de bescherming van onschuldige burgers te garanderen. Maar we geloven niet dat wat er in Gaza gebeurt genocide is", aldus Sullivan.

    Sullivan erkende dat Palestijnen in de Gazastrook in "een hel" zitten en herhaalde dat een grootschalige Israëlische operatie in Rafah in het zuiden van Gaza een vergissing zou zijn. Volgens de veiligheidsadviseur heeft Israël wel aangegeven dat de huidige operaties in Gaza "erg gericht" zijn, en dat er geen sprake is van een grootschalige aanval.

    Sullivan zegt dat het verslaan van Hamas het uiteindelijke Amerikaanse doel is. De VS werken volgens hem met Israël aan "betere manieren" om dat doel te realiseren.

    Ook zei hij dat de VS volop werken aan een staakt-het-vuren en aan een deal om de gijzelaars vrij te krijgen die Hamas nog vasthoudt. Maar Sullivan zei "niet te kunnen voorspellen of een deal inderdaad tot een staakt-het-vuren zou leiden".

    Palestijnse kinderen nabij een verlaten school in Rafah. Beeld REUTERS
  20. Israëlische activisten blokkeren konvooi met hulpgoederen op weg naar Gaza

    Israëlische demonstranten hebben vanmiddag vrachtwagens met hulpgoederen op weg naar Gaza geblokkeerd. 'The Times of Israël' schrijft dat "rechtse demonstranten" van de beweging 'Tzav 9' de inhoud van de voedselpakketten op de grond gooiden, om te voorkomen dat deze de Palestijnen bereikten. Vier mensen werden gearresteerd bij de actie, onder wie een minderjarige.

    Het konvooi met hulpgoederen was vanuit de Westelijke Jordaanoever onderweg naar Gaza. Zo’n honderd demonstranten hielden de vrachtwagens tegen bij checkpoint Tarqumiyah, dicht bij de grens met de Westelijke Jordaanoever.

    Leden van Tzav 9 proberen vaker humanitaire hulp naar Gaza te onderscheppen. Ze willen niet dat hulp naar een gebied gaat dat onder de controle staat van Hamas, zeggen hun advocaten. Vorige week verrichtte de Israëlische politie ook al arrestaties bij een dergelijke actie.

    De druk op Israël om meer hulpgoederen toe te laten tot Gaza neemt de afgelopen tijd toe, nu internationale organisaties steeds nadrukkelijker waarschuwen voor de humanitaire ramp die zich in het gebied voltrekt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het incident van vandaag te hebben besproken met Israël. Volgens een woordvoerder "kan en mag hulp aan Gaza niet worden verstoord".

    Jasper Daams

  21. VN-medewerker gedood in Gazastrook

    Bij een aanval op zijn voertuig in de Gazastrook is een medewerker van de Verenigde Naties (VN) gedood. Een andere VN-medewerker raakte gewond. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie maandag laten weten.

    Naar verluidt gaat het om de eerste internationale VN-medewerker die gedood werd in het gebied. Meer details, onder meer over de nationaliteit en het geslacht van de medewerker, zijn voorlopig niet bekend.

    De auto waarmee de medewerker en zijn collega onderweg waren, was wel duidelijk als VN-voertuig gemarkeerd.

    Sinds het begin van de Gaza-oorlog werden bijna 200 VN-medewerkers gedood. Tot vandaag waren het allemaal Palestijnen.

  22. Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen, aldus Erdogan

    Meer dan duizend leden van Hamas worden momenteel behandeld in ziekenhuizen in Turkije. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag laten weten.

    Erdogan herhaalde zijn standpunt dat hij Hamas niet beschouwt als"terroristische organisatie". Volgens de Turkse president gaat het om een "verzetsbeweging".

    "Er zijn zoveel leden van Hamas gedood. Het hele Westen valt hen aan met allerlei soorten wapens en munitie", aldus nog Erdogan.

  23. Hamas zegt contact met bewakers van vier gijzelaars te zijn verloren

    De militaire tak van Hamas, de Al-Qassam-brigades, is het contact verloren met de strijders die vier Israëlische gijzelaars bewaken. "Als gevolg van de barbaarse bombardementen van de afgelopen tien dagen werd het contact verbroken", schrijft de beweging op Telegram. Hoe het met de gijzelaars gaat, is niet bekend.

    Een van de vier gijzelaars zou de Amerikaans-Israëlische Hersh Goldberg-Polin zijn, die op 7 oktober werd ontvoerd tijdens het Supernova festival, waar Hamas een bloedbad aanrichtte. Vorige maand deelde Hamas een video waarop te zien was dat Goldberg-Polin een arm mist. Hij zei destijds "te moeten vechten voor zijn leven".

    Tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober nam de beweging in totaal 252 gijzelaars mee. Daarvan zouden er nog 128 in Gaza zitten, en niet allemaal meer in leven. Het Israëlische leger schat dat zeker 36 van hen zijn omgekomen.

    Het kabinet van Netanyahu kan rekenen op steeds feller wordende kritiek over de aanpak van de gijzelaarskwestie. Ook vandaag, tijdens de Israëlische Dag van de Herinnering, gingen nabestaanden van de gijzelaars de straat op om zich uit te spreken tegen de regering. Zij vinden dat de gijzelaars topprioriteit van de overheid zouden moeten zijn, en willen dat deze een deal sluit met Hamas.

    Jasper Daams

  24. NGO's waarschuwen voor uitbraak dodelijke ziektes in Gaza door groeiende afvalbergen

    De vrees voor de uitbraak van dodelijke ziektes in Gaza wordt steeds groter. In navolging van VN-organisatie UNRWA spreekt ook Oxfam zich uit over de risico’s die de enorme afvalbergen in Gaza met zich meebrengen. Vanwege de vernietiging van 87 procent van de water- en sanitaire voorzieningen in het gebied, in combinatie met overvolle opvanglocaties, honger en hitte, is de vrees voor het uitbreken van epidemieën groot bij de ngo.

    Vuilniswagens en verwerkingsfaciliteiten zijn niet langer in staat om het vuilnis in Gaza te verwerken. Vorige maand meldden Gazaanse gemeenten dat zo’n 270.000 ton afval verspreid over de Gazastrook ligt. Het vuilnis stapelt zich op, en rioolwater stroomt door de straten in het getroffen gebied.

    Twitter bericht wordt geladen...

    "Mensen drinken van dat vervuilde water omdat er geen andere keuze is", schrijft beleidsmedewerker Dirk-Jan Jalvingh van Oxfam. "Kinderen worden gebeten door insecten die door het rioolwater worden aangetrokken." De ngo vreest onder meer voor het uitbreken van hepatitis A en cholera, ziektes die goed gedijen in dichtbevolkte gebieden met slechte facilitaire voorzieningen.

    Volgens Juzoor for Health and Social Development, een van de partners van Oxfam in het noorden van Gaza, hebben al meer dan duizend mensen in Gaza hepatitis. Behandeling is volgens een van de artsen van de hulporganisatie bijna niet meer mogelijk.

    Jasper Daams


  25. Pro-Palestijnse studenten bezetten de inkomhal van de ULiège

    De studenten die sinds vrijdag in de gangen van de Universiteit van Luik kamperen om te protesteren tegen de vernietiging van Gaza, hebben maandagochtend ook de inkomhal aan het XX Augustusplein in Luik bezet. Rond het middaguur hebben ze een ontmoeting gehad met de rector van de universiteit.

    Na de universiteiten van Brussel en Louvain-la-Neuve zijn nu ook studenten aan de ULiège aan het protesteren. Sinds vrijdag al hielden enkele studenten de cafetaria van de universiteit bezet en werden er tenten opgezet in de gangen. Nu is ook de inkomhal ingenomen door ongeveer 150 studenten. Zij eisen dat het rectoraat deelneemt aan een academische boycot van Israëlische universiteiten.

    Op verzoek van het rectoraat van ULiège stelden de activisten een document op waarin ze de banden tussen de universiteit en de hoofdrolspelers in het conflict in Gaza uiteenzetten. Het document bespreekt eveneens de verantwoordelijkheid van de Israëlische universiteiten in het conflict. Het is bedoeld om als basis te dienen voor een geïnformeerde discussie over het verbreken van de banden met Israëlische academische instellingen.

  26. Dodental in Gazastrook loopt op tot 35.091

    Sinds 7 oktober 2023 zijn in de Gazastrook al 35.091 mensen gedood. Dat zegt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid maandag.

    De voorbije 24 uur zijn nog eens minstens 57 bijkomende doden gevallen, aldus het ministerie in een verklaring. In totaal vielen in meer dan zeven maanden ook 78.827 gewonden.

  27. Protest tegen Israëlische kabinetsleden tijdens Israëlische herdenkingsdag

    Meerdere Israëlische ministers zijn uitgejouwd terwijl ze bijeenkomsten bezochten in het kader van Jom Hazikaron, de Israëlische Dag van de Herinnering. Daarbij herdenkt Israël alle militairen die in de geschiedenis van het land zijn omgekomen en de slachtoffers van terroristische aanslagen. Vanwege de oorlog in Gaza is de situatie rondom de herdenkingsdag dit jaar gespannen.

    Ministers in het kabinet van premier Benjamin Netanyahu namen door het hele land deel aan ceremonies, waar ze ook toespraken gaven. De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sprak in de Israëlische havenstad Ashdod. Ben-Gvir wil dat een offensief in Rafah koste wat kost doorgaat en krijgt om die reden veel kritiek van families van gijzelaars die juist een deal willen met Hamas. Nadat tegen zijn aanwezigheid was geageerd door enkele aanwezigen, spraken anderen zich juist uit tegen de demonstranten. Daarop ontstond een schermutseling.

    In zijn speech in Jeruzalem bezwoor premier Benjamin Netanyahu alles in het werk te stellen de gijzelaars vrij te krijgen. Op de achtergrond was ook daar geschreeuw van enkele aanwezigen te horen tegen de premier.

    Joram Bolle

  28. Gezondheidszorg in Gaza staat op instorten door brandstoftekort

    Gewond Palestijnse kinderen in het Al Aqsa ziekenhuis in Deir al Balah, 11 mei 2024.Beeld AP

    Het ministerie van Gezondheid van Hamas heeft maandag gewaarschuwd dat het gezondheidssysteem in de Gazastrook na meer dan zeven maanden oorlog "uren verwijderd is van instorting" wegens een gebrek aan brandstof.

    "We zijn uren verwijderd van de ineenstorting van het gezondheidssysteem in de Gazastrook, omdat er een gebrek is aan de brandstof die nodig is om generatoren van ziekenhuizen, ambulances en transportmiddelen voor het personeel te laten draaien", waarschuwde het ministerie van Gezondheid in de Palestijnse gebieden.

  29. Al 360.000 Palestijnen gevlucht uit Rafah, hevige gevechten in Noord-Gaza

    Sinds Israël vorige week het bevel gaf om delen van Gaza te evacueren, zijn al 360.000 Palestijnen uit de stad vertrokken. Dat meldt UNRWA, de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen. Het is onduidelijk waar de honderdduizenden Palestijnen naartoe zijn gegaan. Naar schatting waren er tot voor kort 1,4 miljoen Palestijnen in Rafah, die er grotendeels naartoe waren gevlucht voor geweld in de rest van Gaza. Voor de oorlog had Rafah zo’n 200.000 inwoners.

    Israël heeft gezegd dat ze naar al-Mawasi kunnen vertrekken, wat een "humanitaire zone" zou zijn aan de kust. Daar is volgens hulporganisaties echter veel te weinig ruimte en noodhulp voor de hoeveelheid Palestijnen die nu uit Rafah moet vertrekken. Volgens UNRWA is het misleidend om het te hebben over "veilige zones": "Nergens in Gaza is het veilig." De organisatie weigert daarom ook mee te werken aan het verplaatsen van burgers uit Rafah en heeft het over "gedwongen verplaatsing".

    Hoewel een grootschalige Israëlische grondinvasie van Rafah nog niet is begonnen, blijft Israël de stad wel bombarderen. Met name het oosten van de stad is doelwit. Daarvoor zijn ook de evacuatiebevelen afgegeven.

    Intussen rukt Israël ook opnieuw op in het noorden van Gaza. Daar zou Hamas weer voet aan de grond hebben gekregen, zei Israël afgelopen weekend. Afgelopen februari trokken veel Israëlische troepen zich nog terug omdat Hamas militair verslagen zou zijn in het noorden.

    Rookpluimen boven vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook na bombardementen zondag.Beeld AFP

    Het vluchtelingenkamp Jabalia is het centrum van de gevechten in het noorden. Ooggetuigen maken melding van bombardementen en oprukkende Israëlische tanks. In de straten zou hevig worden gevochten tussen Israëlische militairen en strijders van Hamas. Onduidelijk is hoeveel slachtoffers er al bij het hernieuwde offensief zijn gevallen.

    Joram Bolle

  30. Actievoerders UGent krijgen steun van professoren, vanaf vandaag ook studentenprotest in Leuven en Antwerpen

    De studenten van de UGent die een deel van de universiteit bezetten om te protesteren tegen de oorlog in Gaza zetten hun actie voort en krijgen vanaf vandaag steun van een zestigtal professoren, doctoraatsstudenten en personeelsleden. 

    Sinds vorige week bezetten een honderdtal studenten het Universiteitsforum. De actievoerders van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent eisen dat de universiteit met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes.

    "Bijna 35.000 mensen zijn vermoord. Waar blijft concrete actie?", vragen de studenten zich ook af. Hoe lang de studenten de campus nog zullen bezetten, is nog niet duidelijk. Vanaf vandaag zullen er ook personeelsleden slapen in het gebouw.

    Studenten van de UGent bezetten het Universiteitsforum.Beeld Photo News

    En vanaf vandaag worden ook in Antwerpen en Leuven universiteitsgebouwen bezet. De bedoeling is om, net als in Gent, een vreedzame open bezetting te organiseren. Wat concreet betekent dat iedereen die het gebouw in en uit wil, dat ook ongestoord kan doen. “Het is niet de bedoeling de universitaire werking te verstoren”, laat Marieke Saeys van UAntwerpforPalestine weten. Ook in Leuven benadrukken ze het vreedzame karakter van het protest.

    Lees er hier meer over.

  31. Israël opent nieuwe toegangsweg voor hulpgoederen in noorden van Gaza

    Het Israëlische leger heeft zondag een nieuwe toegangsweg geopend voor humanitaire hulp in het noorden van de Gazastrook. Het zou gaan om de westelijke Erez-overgang, zo maakt het Israëlische leger bekend in een persbericht.

    Een correspondent van het Franse persagentschap AFP zag zondagavond inderdaad een dertigtal vrachtwagens met hulpgoederen vanuit het noorden Gaza-stad binnenrijden. Het zou gaan om vrachtwagens met meel die namens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties naar Gaza zijn vervoerd, vanuit de Israëlische haven van Ashdod.

    Vrachtwagens met dozen vol hulpgoederen uit Jordanië staan te wachten op inspectie aan de grensovergang van Erez, begin deze maand.Beeld AP

    Het Israëlische leger is dinsdag, ondanks internationale waarschuwingen, een offensief gestart in de omgeving van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar is ook de grensovergang van Rafah gelegen, tussen de Gazastrook en Egypte, waarlangs brandstof werd binnengebracht. Caïro weigert sinds het begin van het offensief de toegang via de overgang te coördineren met Israël.

    Israël sloot ook gedurende drie dagen de overgang van Kerem Shalom tussen Israël en het zuiden van de Gazastrook, de belangrijkste toegangspoort voor hulp. Sinds 8 mei is die weer open, maar humanitaire organisaties geven aan dat ze de hulpgoederen niet kunnen afleveren door een gebrek aan brandstof en door de bombardementen en gevechten in de regio.

  32. Offensief in Rafah zal Hamas niet elimineren, zegt Blinken

    Een grootschalig Israëlisch offensief in Rafah zal "chaos" en "anarchie" veroorzaken, maar de radicale Palestijnse organisatie Hamas niet elimineren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag gezegd.

    Het Israëlische plan in Rafah "dreigt enorme schade bij de burgerbevolking te veroorzaken zonder het probleem op te lossen", verklaarde Blinken op televisiezender NBC. Ook na een interventie in de stad in het zuiden van de Gazastrook "zullen er duizenden gewapende leden van Hamas overblijven", voegde hij toe.

    Een grote Israëlische aanval op Rafah zou bovendien "chaos" en "anarchie" veroorzaken en op termijn een terugkeer van Hamas, waarschuwde Blinken. "We hebben Hamas al zien terugkeren naar zones die Israël had bevrijd in het noorden, zelfs in Khan Younis", stelde hij vast. Khan Younis ligt in het zuiden, in de buurt van Rafah.

    Het is bekend dat de Verenigde Staten niet willen dat Israël een grootschalig offensief lanceert tegen het overbevolkte Rafah. President Joe Biden dreigde ermee bepaalde wapenleveringen te schorsen indien de regering van premier Benjamin Netanyahu doorzet met het plan.

  33. Egypte sluit zich aan bij Zuid-Afrika in genocidezaak tegen Israël

    Egypte gaat zich aansluiten bij Zuid-Afrika in de genocidezaak die het land bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft aangespannen tegen Israël. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro zondag gemeld. Het initiatief onderstreept de toenemende frustratie in Egypte over de Israëlische militaire operaties in de grensstad Rafah.

    In de mededeling stelt het Egyptische ministerie dat de beslissing er is gekomen "in het licht van de verergerende intensiteit en omvang" van de Israëlische aanvallen in Gaza. Het Israëlische leger valt ook burgers aan en vernielt infrastructuur, wat leidt tot "de verdrijving" van Palestijnen en "een ongeziene humanitaire crisis", luidt het in Caïro.

    Egypte was het eerste Arabische land dat in 1979 een vredesakkoord ondertekende met Israël, maar het militaire offensief in de Gazastrook stelt de relaties op de proef. Eerder deze week nam het Israëlische leger de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah, wat de levering van humanitaire hulp tot een halt bracht.

    Egypte maakt zich ook zorgen dat een grootschalig offensief in Rafah een toestroom van Palestijnse vluchtelingen in de Sinaï-woestijn kan uitlokken. Israël wil Hamas echter compleet uitschakelen en meent dat Rafah het laatste bolwerk is van de radicale Palestijnse beweging die op 7 oktober een ongeziene terreuraanval op Israël uitvoerde.

    Zuid-Afrika spande eind vorig jaar een zaak aan tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van het schenden van het Genocideverdrag tijdens het militaire offensief in de Gazastrook. Eind januari had het Internationaal Gerechtshof Israël opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen.

  34. Dodentol in Gaza loopt op: 35.000 mensen gedood sinds 7 oktober

    35.034 inwoners van Gaza zijn gedood sinds 7 oktober 2023, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. 

    In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

  35. Israël bestookt Jabalia in het noorden van Gaza opnieuw met luchtaanvallen

    Een jongetje ontvlucht het noorden van Gaza, 11 mei 2024.Beeld AFP

    Israël voert opnieuw aanvallen uit op Jabalia, in het noorden van de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger. Volgens Israël is Hamas bezig zich daar te hergroeperen. "We hebben de voorbije weken vastgesteld dat Hamas pogingen doet zijn militaire capaciteit in Jabalia te herstellen. We zijn druk bezig dat te verijdelen", aldus legerwoordvoerder Daniel Hagari.

    Zaterdagochtend gaf Israël opnieuw een evacuatiebevel aan Palestijnen die zich in het gebied bevinden. Wat de gevolgen zijn van de Israëlische aanvallen is nog niet duidelijk.

    In januari zei Israël nog dat het Hamas bijna volledig had ontmanteld in Noord-Gaza. Jabalia was volgens Israël een van de bolwerken van Hamas. In het begin van de oorlog lagen de stad en het gelijknamige vluchtelingenkamp regelmatig onder Israëlisch vuur. Er werden zeer zware bommen afgeworpen, volgens Israël om een tunnelcomplex onder Jabalia te vernietigen. Daarbij kwamen honderden Palestijnen om.

    In februari trok Israël zich grotendeels terug uit het noorden van Gaza om zich te richten op het zuiden, waar het offensief verderging in Khan Younis. Dat Israël nu opnieuw actief moet worden in Noord-Gaza, leidt naar verluidt tot spanningen tussen premier Benjamin Netanyahu en stafchef van het leger Herzi Halevi.

    Volgens Israëlische media laakte Halevi in een bijeenkomst met het oorlogskabinet het feit dat er nog altijd geen fatsoenlijk plan ligt voor wie Gaza na de oorlog moet besturen: "We opereren nu opnieuw in Jabalia. Zolang er geen diplomatiek proces is om een bestuur te installeren in Gaza dat niet uit Hamas bestaat, zullen we steeds maar weer operaties moeten uitvoeren om Hamas te ontmantelen", zou Halevi hebben gezegd. "Dat is sisyfusarbeid."

    Joram Bolle

  36. Israëlische legerchef eist politieke strategie voor Gazastrook

    Evacuatie uit het Jabalia-kamp voor Palestijnse vluchtelingen in het noorden van de Gazastrook, 11 mei 2024.Beeld AFP

    De Israëlische legerleider Herzi Halevi heeft tegen premier Benjamin Netanyahu zijn beklag gedaan over het gebrek aan een strategie over burgerbestuur in de Gazastrook. Dat schrijven Israëlische media.

    Door het ontbreken van een politieke strategie moet het leger opnieuw troepen inzetten in gebieden die het eerder al had ingenomen van Hamas. Zo moeten Israëlische troepen momenteel weer vechten in Jabalia. Die plaats in het noorden van de Gazastrook had het leger eerder al veroverd, waarna het zich had teruggetrokken.

    "Zolang er geen diplomatiek proces is om een bestuursorgaan te ontwikkelen in de Gazastrook dat niet Hamas is, moeten we steeds opnieuw campagnes lanceren op andere plaatsen om de infrastructuur van Hamas te ontmantelen", zo wordt Halevi geciteerd. "Dat is sisyfusarbeid."

    Onlangs sprak Netanyahu op de Amerikaanse televisie nog over de toekomst van de Gazastrook. Hij zei daarbij dat het gebied na een nederlaag van Hamas vermoedelijk onder "een soort burgerbestuur" zou komen te staan, "mogelijk met de hulp van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Saoedi-Arabië en andere landen".

    Zaterdag zei de Emiraatse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed op X (het vroegere Twitter) echter dat de VAE niet zouden deelnemen aan zo'n bestuur. Het land wil niet betrokken zijn bij een plan bedoeld om "dekking te bieden aan Israëlische aanwezigheid in de Gazastrook", luidt het.

  37. Washington Post: VS proberen Israël van grote aanval op Rafah af te houden

    De Verenigde Staten proberen met gevoelige informatie over Hamas Israël ervan te weerhouden om een grote aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook uit te voeren. Dat schrijft 'The Washington Post' op basis van vier anonieme bronnen.

    Het gaat om de schuilplaats van leiders van Hamas en tunnels die Hamas in Gaza heeft aangelegd.

    Ook zouden de VS hebben aangeboden opvangplekken te creëren waar vluchtelingen kunnen worden ondergebracht in tenten en systemen aan te leggen om water, voedsel en medicijnen aan de bevolking te verstrekken.

    Circa 1,4 miljoen mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in Rafah als gevolg van de Israëlische aanvallen en die moeten nu elders worden ondergebracht. Volgens de Amerikanen kost dat enkele maanden, om ervoor te zeggen dat mensen in veiligheid worden gebracht. De Israëliërs zijn het daarmee niet eens, aldus 'The Washington Post'.

    Inmiddels heeft Israël opgeroepen verschillende delen van de stad te ontruimen en zijn er 300.000 mensen vertrokken. Ze zijn uitgeweken naar onder meer het opvanggebied Al Mawasi. Israël omschrijft dat als een 'uitgebreid humanitair gebied' waar vluchtelingen tijdelijk kunnen verblijven. Maar volgens internationale hulporganisaties is het gebied niet veilig en zijn er onvoldoende voorzieningen.

  38. Egypte weigert coördinatie met Israël bij grensovergang Rafah

    Egypte weigert het vervoer van hulpgoederen over de grens bij Rafah te coördineren met Israël. Caïro neemt de Israëlische regering de ‘onaanvaardbare escalatie’ in Gaza hoogst kwalijk. Dat heeft een overheidsfunctionaris zaterdag gezegd op de Egyptische nieuwszender Al Qahera. Hij voegde eraan toe dat Egypte Israël verantwoordelijk houdt voor de verslechtering van de situatie in de Gazastrook.

    De Israëlische strijdkrachten namen op 7 mei de controle over bij de belangrijke grensovergang bij Rafah. Daarmee sloten ze een essentiële route voor de levering van hulpgoederen aan de honderdduizenden noodlijdende inwoners van Gaza af.

    Volgens de Verenigde Naties en internationale hulporganisaties is het door de sluiting van de grensposten bij Rafah en bij het Israëlische Kerem Shalom vrijwel onmogelijk om voedsel, water en medicijnen de Palestijnse enclave binnen te brengen. Bronnen binnen het Rode Kruis hebben zelfs gezegd dat de aanvoer van eerste levensbehoeften helemaal is gestopt.

  39. Ongeveer 300.000 Palestijnen hebben Rafah verlaten sinds maandag, zegt Israëlisch leger

    "Ongeveer 300.000" Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad Rafah verlaten sinds het evacuatiebevel van 6 mei, zo zegt het Israëlische leger. "Tot op heden hebben ongeveer 300.000 inwoners zich verplaatst naar de humanitaire zone van al-Mawassi", aldus het leger. De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. Eerder had het Israëlische leger de inwoners van Rafah opgeroepen om de gebieden in het oosten van de stad te evacueren.

  40. Leger Israël roept op tot evacuatie van meer delen van Oost-Rafah

    De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in al-Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

    De krijgsmacht kwam begin deze week met een vergelijkbare oproep. Die was volgens Israël gericht aan zo'n 100.000 mensen. Inmiddels hebben meer mensen de stad in het zuiden van de Gazastrook verlaten, schatten de Verenigde Naties.

    Het zogeheten humanitaire gebied is waar Israël wil dat de ontheemden naartoe gaan. Internationale hulporganisaties zeggen dat er niet voldoende voorzieningen zijn en dat er geen veilige plekken meer zijn.

  41. Onderhandelingen over staakt-het-vuren in Gaza in impasse geraakt, zeggen VS

    Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. Dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was, is "zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby vrijdag.

    John Kirby.Beeld Photo News

    De bijeenkomsten zijn voorlopig beëindigd, de gesprekken zitten in een impasse. Er worden echter pogingen ondernomen om beide partijen ervan te overtuigen de besprekingen voort te zetten. "Wij geloven nog steeds dat een overeenkomst mogelijk is", aldus Kirby.

    De Amerikaanse krant The Wall Street Journal citeerde Egyptische functionarissen die zeiden dat de onderhandelaars van plan zijn de gesprekken begin volgende week in Caïro of de Qatarese hoofdstad Doha te hervatten.

  42. Frankrijk roept Israël op om aanval op Rafah onmiddellijk stop te zetten

    Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie. Alleen door opnieuw te onderhandelen kan Israël de vrijlating van de gegijzelden en een staakt-het-vuren voor elkaar krijgen, vindt Frankrijk.

    Frankrijk riep Israël ook opnieuw op al het mogelijke te doen om de bescherming van de burgerbevolking te waarborgen en de toevoer van humanitaire hulp toe te staan. Daarom moet Israël onmiddellijk de grensovergang bij Rafah naar Egypte heropenen, stelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk veroordeelde ook de aanvallen van Israëlische kolonisten op een Jordaans hulpkonvooi en riep de Israëlische autoriteiten op een einde te maken aan het geweld van de kolonisten.

    Ook de aanval van Hamas op de grensovergang Kerem Shalom werd door Frankrijk veroordeeld. Israël had eerder gemeld dat Hamas de grensovergang opnieuw had aangevallen met raketten. Kerem Shalom is na Rafah de belangrijkste grensovergang voor leveringen van humanitaire hulpgoederen aan de Gazastrook.

    Mensen ontvluchten Rafah.Beeld ANP / EPA
  43. Israël heeft internationaal recht mogelijk geschonden, zegt Amerikaans rapport

    De regering van de Verenigde Staten acht het mogelijk dat Amerikaanse wapens zijn gebruikt bij Israëlische schendingen van het internationaal recht in de Gazastrook. Dat blijkt uit een vrijdag verspreid rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Door de omstandigheden in het oorlogsgebied kan het ministerie naar eigen zeggen geen sluitende conclusies trekken. "Er zijn evenwel voldoende gerapporteerde incidenten die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid", luidt het.

    Het Israëlische leger is erg afhankelijk van Amerikaans materieel. Dat maakt het "redelijk om te beoordelen" dat Israëlische troepen Amerikaanse wapens hebben gebruikt op een manier die niet verenigbaar is met het internationaal recht en dus het Amerikaanse recht, stelt het rapport.

    Normaal moest het rapport woensdag worden overgemaakt aan het Congres, maar de publicatie werd met twee dagen uitgesteld door interne discussies binnen het Amerikaanse buitenlandministerie. Het kwam er op uitdrukkelijke vraag van president Joe Biden, die eind februari een onderzoek had bevolen.

    Woensdagavond had Biden in een interview met nieuwszender CNN nog gezegd dat de VS de levering van wapens en bommen aan Israël zouden stopzetten als dat doorgaat met het grondoffensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook.

  44. VN-Veiligheidsraad eist opheldering over massagraven in Gazastrook

    De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt een onderzoek naar de in de Gazastrook ontdekte massagraven. Dat blijkt vrijdag uit een mededeling waarin de leden van de raad hun "diepe bezorgdheid" uiten.

    Volgens de leden van de Veiligheidsraad is het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd voor schendingen van het internationaal recht, luidt het. Ze eisen "dat onderzoekers ongehinderde toegang tot alle plaatsen van massagraven in de Gazastrook" moeten krijgen voor een "onmiddellijk, onafhankelijk, rigoureus, volledig, transparant en onpartijdig" onderzoek.

    In totaal zijn in de Gazastrook al zeker zeven massagraven aangetroffen met in totaal honderden lichamen. Telkens drie bij het al-Shifaziekenhuis in Gaza-Stad en het Nassar-ziekenuis in Khan Younis en een in het Kamal Adwanziekenhuis in Beit Lahiya.

    De VN-Veiligheidsraad benadrukt dat families "het lot en de locatie van hun vermisten verwanten" moeten kunnen weten, "in overeenstemming met het internationaal humanitair recht".

    Lichamen uit een massagraf nabij het Nasserziekenhuis worden geïdentificeerd, op 25 april.Beeld AFP
  45. Colombiaanse president vraagt Internationaal Strafhof om aanhoudingsmandaat voor Netanyahu

    De Colombiaanse president Gustavo Petro, die reeds alle diplomatieke banden met Israël verbroken heeft en het land beschuldigt van genocide in de Gazastrook, heeft het Internationaal Strafhof vrijdag opgeroepen om een aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

    "Netanyahu zal de genocide niet stoppen", aldus Petro op sociaalnetwerksite X. Hij suggereerde ook dat de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht zou moeten overwegen voor de Gazastrook.

    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft in een reactie Gustavo Petro al een antisemiet genoemd.

  46. Hamas zegt dat onderhandelingen weer van voor af aan beginnen

    De onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook beginnen weer van voor af aan, zegt Hamas. Volgens de Palestijnse beweging komt dat doordat Israël het voorstel van de bemiddelaars heeft afgewezen.

    Hamas liet vorige week weten akkoord te zijn met een voorstel, maar Israël was nog niet tevreden. Delegaties van beide partijen trokken deze week naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen, maar vertrokken donderdag zonder deal over een staakt-het-vuren.

    Het belangrijkste twistpunt lijkt te gaan over de eindigheid van het bestand. Hamas wil dat het zal leiden tot een permanent staakt-het-vuren, maar Israël houdt vol dat Hamas moet worden uitgeschakeld en dat de oorlog dus op termijn hervat moet worden.

  47. Honderden pro-Palestijnse manifestanten voeren actie aan Beurs in Brussel

    Aan het Brusselse beursgebouw hebben vrijdagavond enkele honderden pro-Palestijnse activisten betoogd. Ze eisen dat de federale overheid sancties neemt tegen Israël. Volgens de organisatoren namen enkele honderden deelnemers deel, de politie spreekt over 250 deelnemers.

    De actie kadert in wekelijkse steunbetuigingen aan Palestina, die sinds de inval van Israël in Gaza plaatsvinden. Organisatrice Riet D'hont stelt dat het belangrijk is te blijven mobiliseren en actie te voeren tegen de situatie in het Midden-Oosten. "Met alles wat er gebeurt rond het Eurovisiesongfestival en in Rafah blijft het belangrijk om te mobiliseren tegen Israël. Maar we zijn hier vandaag ook om proficiat te zeggen aan alle studenten wereldwijd, in de Verenigde Staten, in Gent, aan de ULB en VUB. Zij verdienen een enorm applaus voor alles wat zij doen." Ze verwijst daarmee naar de acties die studenten voeren aan universiteitscampussen.

    Beeld BELGA

    De betogers eisen van de federale regering dat er duidelijke sancties komen tegen Israël. "Sancties nu, vanuit België en vanuit Europa", duidt Dhont. "Er moet een wapenembargo komen."

    Daarnaast moet er ook verder ingezet worden op een academische boycot en een boycot op producten die geproduceerd worden in de bezette gebieden. "Wij moeten die eisen blijven ondersteunen. Niet met woorden, maar met daden. Stop de economische banden met Israël", aldus Dhont.

    Beeld BELGA
  48. Algemene Vergadering VN keurt met ruime meerderheid Palestijns lidmaatschap goed, VS kondigt veto aan

    De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag met een grote meerderheid gestemd voor een Palestijns VN-lidmaatschap.

    De resolutie stelt dat Palestijnen "moeten worden toegelaten tot de organisatie". Er wordt daarom aan de Veiligheidsraad gevraagd om het lidmaatschap "welwillend" te overwegen. De tekst werd met 143 stemmen tegen 9 goedgekeurd. Er waren ook 25 onthoudingen.

    Het resultaat van de stemming lijkt vooral symbolisch te zijn. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze hun vetorecht in de VN-Veiligheidsraad zullen gebruiken.

  49. Spanje, Slovenië en Ierland gaan op 21 mei Palestina als staat erkennen

    Spanje, Slovenië en Ierland gaan gezamenlijk op 21 mei Palestina als staat erkennen. Dat heeft Josep Borrell, de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, vrijdag aangekondigd.

    Volgens de Ierse zender RTE zou op 21 mei de gezamenlijke erkenning van de Palestijnse staat worden aangekondigd. Borrell bevestigde die datum vrijdag nadat hij door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, op de hoogte was gebracht. "Er zijn dus drie Europese landen die deze stap zetten, Spanje, Slovenië en Ierland. Wellicht volgen er later nog andere", aldus Borrell.

    Op 22 maart publiceerden Spanje, Ierland, Slovenië en Malta een gemeenschappelijke verklaring waarin ze aankondigden klaar te zijn om de Palestijnse staat te erkennen "als dat een positieve bijdrage kan leveren en als de omstandigheden zich ertoe lenen".

    De Spaanse premier Pedro Sanchez zei een maand geleden dat de erkenning van een Palestijnse staat in het geopolitieke belang van Europa is en dat Madrid er "klaar" voor is. Sanchez is binnen de EU een van de meest kritische stemmen tegenover Israël.

    En in Slovenië keurde de regering donderdag een decreet goed over de erkenning van een Palestijnse staat.

  50. VS kondigen opnieuw veto aan tegen Palestijns VN-lidmaatschap

    Ook als er zoals verwacht een grote meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal stemmen voor een volwaardig VN-lidmaatschap van de Palestijnse gebieden, dan nog zullen de Verenigde Staten de procedure in de Veiligheidsraad blokkeren. Dat deelt de Amerikaanse woordvoerder Nate Evans vrijdag mee.

    De Algemene Vergadering, met 193 leden, zal naar verwachting vrijdag beslissen dat ze de Palestijnse gebieden, die momenteel waarnemend lid zijn, geschikt bevindt om volwaardig lid te worden van de VN. Ze zal dan de beslissende Veiligheidsraad, met vijftien leden, vragen om een "gunstige" evaluatie.

    "Als de Algemene Vergadering deze resolutie aanneemt en de Palestijnse toetredingsaanvraag terugverwijst, verwachten we hetzelfde resultaat als in april", zegt VS-woordvoerder Nate Evans vrijdag. In april gebruikten de VS al hun vetorecht tegen een Palestijnse aanvraag.

    De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil vrijdag in New York stemmen over meer rechten voor de Palestijnse gebieden in het grootste VN-orgaan. De Palestijnen willen zich met de resolutie gelijktijdig verzekeren van internationale steun voor een volwaardig VN-lidmaatschap. Diplomaten gaan ervan uit dat de resolutie het met een grote meerderheid zal halen.

    De stemming in de Algemene Vergadering met 193 lidstaten in New York is ook een afspiegeling van de internationale standpunten in het conflict in het Midden-Oosten. De Amerikaanse regering stelt dat een akkoord met Israël over een tweestatenoplossing een voorwaarde is voor de erkenning van een volwaardig VN-lidmaatschap van de Palestijnse gebieden. Al in 2011 was een aanvraag tot volledig lidmaatschap gestrand in de Veiligheidsraad.