Themabeeld.© Tom Palmaers

Eerst plantage opgerold bij zoon, daarna bij vader: zestiger krijgt werkstraf

Bocholt -

Een 62-jarige klusjesman uit Bocholt moet een werkstraf van 180 uur uitvoeren omdat hij 250 cannabisplanten in zijn woning had staan. Iets voor de inval in de Bocholtse huurwoning vonden agenten ook een plantage bij de zoon van de zestiger. “Er is meer aan de hand.”

Shauni Deferm

Op 8 maart 2022 vielen de politiediensten binnen in de huurwoning van de zestiger in Bocholt, nadat ze informatie hadden ontvangen over een mogelijk plantage. Iets eerder was ook al een plantage opgerold bij zijn zoon. In de woning in Bocholt vonden de agenten vier kweekruimtes met in totaal 250 planten, 8.700 euro cash, een wapen en 58 patronen. Het DNA van de zestiger werd op de knipschaar teruggevonden.

De man gaf toe dat hij de planten onderhield, omdat hij financiële problemen had. “Ik werd aangesproken door een man die me voorstelde om een plantage in mijn huurwoning onder te brengen. Hij beloofde me 10.000 euro, maar dat geld heb ik nooit gezien. Ik heb uiteindelijk tussen de 5.000 en 7.000 euro gekregen”, vertelde de man voor de Tongerse rechtbank.

Over de plantage bij zijn zoon wist hij naar eigen zeggen niets. “Hij zou die plantage niet eens gebruikt hebben”, klonk het. Volgens de aanklager is dat ongeloofwaardig. “Het feit dat er gelijktijdig bij de vader en de zoon een plantage werd ontdekt, duidt erop dat er meer aan de hand was. Ze laten het achterste van hun tong niet zien.”

Blanco strafblad

De advocaat van de man wees op het blanco strafblad van zijn cliënt en de medewerking die de man aan het onderzoek verleende. De procureur eiste eerder een celstraf van 2 jaar, maar de Tongerse rechter legde de zestiger vrijdagochtend een werkstraf van 180 uur op voor de plantage. De boete van 8.000 euro werd uitgesteld voor een bedrag van 6.400 euro. Voor het gevonden wapen moet de zestiger nog een bijkomende werkstraf van 60 uur uitvoeren en een boete van 800 euro betalen.

Volgens de aanklager was de plantage al actief sinds de zomer van 2019 en werd er zo’n acht keer geoogst, goed voor een winst van 145.000 euro. De Tongerse rechter herleidde de verbeurdverklaring tot 35.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer