© BELGA

Interim-coach Fred Vanderbiest had ontslag Defour nog niet verwacht: “Steven is een goede vriend, dus dit is pijnlijk”

Door het ontslag van hoofdcoach Steven Defour neemt T2 Fred Vanderbiest tijdelijk de honneurs waar bij KV Mechelen. Vanderbiest zit zondag op Standard in de dug-out en is niet van plan de hele ploeg om te gooien. “Het spelsysteem of de aanpak van Steven waren niet zozeer het probleem”, zet de Brusselaar zijn voormalige T1 uit de wind.

Thomas Franken

Ook voor Vanderbiest was het ontslag van Defour geen leuk nieuws donderdagavond. “Als de voorzitter een gespreksronde wilt houden met iedereen, is dat niet om over het mooie weer te praten. Dat wilde zeggen dat het bijna 12 uur is. Toch had ik het niet verwacht. Ik had gedacht dat we nog naar Standard en Charleroi zouden toewerken met Steven en dat daarna de evaluatie gemaakt zou worden. Laat ons zeggen dat ik hier niet op stond te wachten.”

Defour en Vanderbiest werkten drie jaar samen bij KV Mechelen. Eerst was Defour nog speler, daarna assistent en dan hoofdcoach. “Het ontslag van Steven is niet alleen het vertrek van een collega, maar vooral van een goede vriend”, verklaart Vanderbiest. “Het klikte van in het begin toen hij hier toekwam als speler. We deelden alles, of toch heel veel. We gingen niet altijd akkoord met elkaars meningen, maar we vonden toch altijd een consensus. In het voetbal maak je heel weinig vrienden, maar Steven is er wél een. Pijnlijk dat het nu stopt, maar als dienaar van de club ben ik verplicht om tijdelijk over te nemen. Ik heb Steven donderdag nog drie keer gehoord en vrijdagochtend ook. Hij gaat er rustig mee om. Hij heeft al hetere watertjes doorzwommen. Hij moet zich er doorslaan.”

Wanneer er een opvolger komt en wie dat moet zijn, is nog niet geweten. Intussen werkt Vanderbiest met zijn spelersgroep toe naar de competitiewedstrijd op en tegen Standard. “Ik doe mij voor de groep niet anders voor dan anders. Ik ben interim-coach maar nog steeds assistent-coach. Het enige wat telt is een goede prestatie op Standard. In een groep heb je altijd gemengde gevoelens. Je hebt jongens die enorm ontgoocheld zijn, je hebt jongens die waarschijnlijk wel hun kans zien om terug wat op het voorplan te komen en dan heb je jongens die er totaal niet mee bezig zijn en alles nemen hoe de dag komt. Het is nu zaak om alle neuzen terug in dezelfde richting te krijgen. Het spelsysteem of de aanpak van Steven was niet zozeer het probleem. We zijn ook de ploeg met de meeste sprintmeters, maar dat is niet positief. Dat wil zeggen dat we te ver uit elkaar staan en dat de ruimte tussen de linies te groot is. We gaan het systeem niet zomaar omgooien. Natuurlijk moeten er aanpassingen gebeuren, maar er is heel weinig tijd om tegen zondag iets op poten te zetten. Ik ben ook nog niet bezig met wie er komt als nieuwe trainer. We zullen wij in die plannen passen? Dat zullen we wel zien”, aldus Vanderbiest.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer