De valse bankmedewerker kon de bankkaart en pincode van het 83-jarige slachtoffer bemachtigen en schreef bijna 24.000 euro over.© BELGA

Valse bankmedewerker komt langs bij vrouw (83) en haalt 24.000 euro van rekening

Heist-op-den-Berg -

Een vrouw uit Nederland en een man uit het West-Vlaamse Oudenburg stonden in Mechelen voor de strafrechter op verdenking van witwassen. Ze werden betrapt toen ze een horloge, iPhones en iPads gingen ophalen in winkels. Spullen die betaald werden met geld dat was buitgemaakt bij een 83-jarige vrouw uit Heist-op-den-Berg. Zij was het slachtoffer geworden van phishing en had een valse bankmedewerker over de vloer gekregen.

Theo Derkinderen

Eind vorig jaar kreeg de Heistse vrouw telefoon van iemand die zich uitgaf als medewerker van de bank. “Hij deelde haar mee dat er fraude was gepleegd met haar bankrekening en ging iemand sturen om haar te helpen en de problemen te verhelpen”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “De zogezegde bankmedewerker kwam langs en slaagde erin om de bankkaart en pincode van het slachtoffer te ontfutselen. Snel bleek dat de oplichters wat later 23.953 euro van de rekening van de vrouw hadden gehaald.”

Met het geld kochten de daders waardebonnen aan en plaatsten daarmee bestellingen in enkele winkels. “Twee mensen - M.R. uit Oudenburg en de Nederlandse G.V. - werden via Snapchat geronseld om de zaken in de winkels op te halen. Het ging om een pakketje met iPhones en iPads ter waarde van 6.246 euro en om een horloge met een waarde van 8.500 euro. Omdat de winkeliers onraad roken konden de twee worden opgepakt.”

Enorme impact

Volgens het Openbaar Ministerie kon door het snelle ingrijpen ruim 22.800 euro worden gerecupeerd. “Mijn cliënt is 83 jaar oud. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat deze zaak een enorme impact heeft gehad op haar. Sindsdien is ze ook enorm angstig”, reageerde advocate Hanne Schoovaerts namens het slachtoffer.

M.R. gaf toe dat hem gevraagd was om een pakje te gaan ophalen. “De opdrachtgever had ik twee maanden eerder leren kennen via Snapchat. Hij zei me dat hij geen tijd had om dat pakje op te halen. En dan heb ik het gedaan. Ik zou er 200 euro voor krijgen”, zei hij. G.V. liet zich door een advocate vertegenwoordigen. “Ze wist totaal niet dat het om een horloge ging dat met gestolen geld was betaald. Moest ze dat hebben geweten had ze nooit meegewerkt”, ging advocate Noémie Wagemans verder.

Het Openbaar Ministerie vroeg 18 maanden cel voor de vrouw. Omdat M.R. al voor gelijkaardige feiten was veroordeeld in Gent, eiste het OM voor hem een bijkomende celstraf van zes maanden. Advocaat Joey Wuyts vroeg om geen extra straf op te leggen. Vonnis valt op 15 december. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen