Commotie rond nieuwe naam fusiegemeente Galmaarden, Gooik en Herne: “Ze hebben recht niet om zich Pajottegem te noemen”

In het Pajottenland is er ophef rond de nieuwe naam voor Galmaarden, Gooik en Herne. Begin deze week zijn vijf mogelijke namen bekendgemaakt voor de fusiegemeente. Een daarvan is Pajottegem, waartegen onder andere erfgoedvereniging Rausa uit Roosdaal protesteert. De drie gemeenten betreuren de commotie en schrappen de naam niet als optie.

De nieuwe fusienaam voor Galmaarden, Gooik en Herne? 'Pajottegem' alvast niet, als het van onder andere erfgoedvereniging Rausa afhangt. 'Pajottegem' is een van de opties die de gemeentebesturen maandag hebben voorgesteld. De vier andere: Glooiingen, Heidemark, Mooigem en Reinsberge. De fusie staat gepland in 2025.

Rausa vindt dat de gemeenten zich niet mogen gelijkstellen aan het Pajottenland. “Over smaak valt niet te discussiëren, maar het claimen van een naam die een heel gebied omvat, is volgens ons onaanvaardbaar. Wij weten uiteraard dat ‘het Pajottenland’ geen officiële grenzen heeft, maar dat dit gebied meer dan drie gemeenten omvat, is een onbetwistbaar feit."

Ook kritiek uit andere hoeken

Het zou niet enkel de erfgoedvereniging zijn die verzet aantekent. “We hopen dat het bezwaar dat in veel buurgemeenten wordt geuit ernstig wordt genomen en dat de bewuste naam uit de lijst van mogelijke kanshebbers wordt geschrapt”, klinkt het verder. 

De vijf kanshebbers komen uit een bevraging onder de inwoners en zijn door een jury geselecteerd. De ophef heeft de drie gemeentebesturen dan ook verrast. "Alle namen kenden bij ons een grote meerderheid en werden goed gecheckt", zegt Kris Poelaert (CD&V), burgemeester van Herne.

'Pajottegem' is geen 'Pajottenland'. Het is er enkel een afgeleide van

Kris Poelaert (CD&V), burgemeester van Herne

De burgemeester laat weten dat ze 'Pajottegem' niet van hun lijstje zullen schrappen. "We hebben bewust gekozen om niet de naam 'Pajottenland' op zich te gebruiken. 'Pajottegem' is geen 'Pajottenland'. Het is er enkel een afgeleide van.” De vijf namen zijn ook gescreend om te zien of ze juridisch correct waren, wat het geval bleek.

Poelaert benadrukt dat de huidige gemeentenamen blijven bestaan voor elk dorp op zich. "Het gaat voor alle duidelijkheid over een overkoepelende naam. Daar heerst soms nog verwarring over merk ik”, besluit hij.

De nieuwe naam moet tegen het einde van dit jaar gekozen zijn. 

Burgemeester van Herne Kris Poelaert in het midden van de foto

Meest gelezen