© © VRT

Mathias Vergels getuigt over drugsprobleem in ‘Het huis’: “Ik ben een verslaafde die niet gebruikt”

Met Mathias Vergels (31) staat maandag een van de diepst snijdende getuigenissen ooit in ‘Het huis’ op het programma. De Thuis-acteur praat voor het eerst openlijk over zijn drugsprobleem dat hij enkele jaren terug achter zich liet. “Ik was een rotzak die aan alles schijt had”, zegt hij.

edb

Mathias Vergels praatte eerder in de media al over de bipolaire stoornis die op jonge leeftijd bij hem werd vastgesteld. In Het huis vertelt hij hoe die mentale moeilijkheden hem al snel naar de drugs leidden. Wanneer hij op internaat in Lier gaat, na drie keer van school gestuurd te zijn, gaat het helemaal mis. “Ik stak daar dingen uit, terwijl ze thuis van niets wisten. En dan beland je op plekken waar je niet moet hangen. Tot in kraakpanden toe.”

In die kraakpanden leerde hij drugs gebruiken. Eerst wiet, maar dan ook zwaarder spul. “Vanaf de eerste keer dat ik een joint rookte, was ik verslaafd”, bekent Mathias. “Ik was verslaafd aan het gevoel. Dat was gewoon een manier van ontsnappen voor mij. De stap naar het volgende heeft dan ook geen week geduurd. Ik gebruikte bijna alles.”

Bij het zien van jeugdfoto’s vertelt Mathias wat er schuilt achter zijn glimlach. “Ik ging echt kapot vanbinnen. Er hing constant een donkere wolk boven mij. Ik was ook gewoon een rotzak die aan alles schijt had.” De extreme hoogtes en laagtes die hij ervaart door zijn bipolariteit, in combinatie met zijn druggebruik, zorgen ervoor dat hij meermaals uit het leven wil stappen. “Ik wou er niet meer zijn. Het rare is dat dat een paar keer gebeurd is in periodes waarin ik me fantastisch voelde. Ik werd dan wakker in het ziekenhuis, vol tubes in mijn lijf. Ik was kwaad dat het weer niet gelukt was.”

Mathias Vergels speelt sinds 2012 Lowie Bomans in ‘Thuis’.© © VRT

Vergels heeft zijn leven te danken aan de vijf vrienden met wie hij vriendengroep ‘de Zes’ vormt, zegt hij. Op zijn huwelijk met Julie Houtman in 2017 werden zijn vrienden dan ook uitdrukkelijk bedankt door zijn mama. “Zonder die vijf vrienden zat ik hier nu niet. Zij waren de enigen met wie ik echt kon praten”, vertelt hij.

Vandaag is de acteur jaren clean. Bang om te hervallen is hij niet, dankzij zijn verloofde en Thuis-collega Lynn Van den Broeck en zijn zoontje Emile. “Ik weet dat die bipolariteit nog in me zit. Maar ik heb nu veel meer om voor te leven.” Dat het een strijd zal blijven, daar is Mathias zich van bewust. “Ik ben een verslaafde die niet gebruikt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER