Vlaamse Artsen Zonder Grenzen-coördinator na terugkeer uit Gaza: "Enorm getwijfeld om toch te blijven"

Na 26 dagen werken in de meest erbarmelijke omstandigheden in de Gazastrook, is de Belgische ngo-medewerker Matthias Kennes in Caïro. Van daaruit vertelt hij over zijn werk, de levensomstandigheden en de toekomst. 

"Het was zeer emotioneel om te vertrekken", vertelt Matthias Kennes, coördinator bij Artsen Zonder Grenzen. Kennes is twee dagen geleden via de grensovergang bij Rafah vertrokken uit de Gazastrook. Momenteel verblijft hij in de Egyptische hoofdstad Caïro.

"Toen ik eindelijk de grens kon oversteken, voelde ik me opgelucht", aldus Kennes. "Maar m'n vertrek was wel met een zure nasmaak."

"Het is enorm moeilijk om het team waar je verantwoordelijk voor bent, achter te laten", gaat Kennes verder. "Ik had een leeg gevoel. Ik was niet blij om te vertrekken. Ik maakte me eerder ongerust en vroeg we af wat er zal gebeuren met mijn Palestijnse collega's."

Mijn Palestijnse collega's hebben me gered

Vooral die collega's achterlaten, valt Kennes zwaar. Ze mogen de Gazastrook niet verlaten, omdat ze geen buitenlandse nationaliteit hebben. "Ik ben voor het eerst in september 2021 naar Gaza gekomen. Sindsdien werk ik telkens met dezelfde mensen en die zijn intussen familie geworden", zegt hij.

"Het zijn de Palestijnse collega's die me gered hebben, dank zij hun veerkracht en positiviteit. Het is moeilijk om hen achter te laten, weten dat ze geraakt kunnen worden."

Kennes vertelt ook over de erbarmelijke situatie waarin hij heeft geleefd en gewerkt. "Het was een zeer speciale ervaring. We zijn blijven werken in zeer moeilijke omstandigheden, vaak zonder communicatiemiddelen. Daarnaast heb ik ook zeer weinig geslapen en moesten we eten rantsoeneren."

Hoewel de situatie in Gaza uitzonderlijk ingewikkeld is, heeft Kennes naar eigen zeggen wel "enorm getwijfeld om toch te blijven."

"De prioriteit is chirurgie"

Zonder enig zicht op een humanitair staakt-het-vuren hebben "alle ziekenhuizen steun nodig", zegt Kennes. "De prioriteit van Artsen Zonder Grenzen is chirurgie. Wij hebben 26 ton aan hulpgoederen en medische teams klaar staan om naar Rafah te sturen. We willen dan helpen in ziekenhuizen in het zuiden van Gaza, maar dat moet eerst besproken worden met het ministerie van Volksgezondheid in Gaza."

Videospeler inladen...

Kennes waarschuwt ook dat de gezondheidssituatie van de bevolking zienderogen achteruit gaat. "We zien klachten als diarree, maar ook huidziektes, typisch in zulke contexten. En dan hebben we ook nog eens alle mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes. Hun medicatie is zo goed als op. Dat kan allemaal leiden tot honderden, en zelfs duizenden, extra doden."

Meest gelezen