Foto: VRT NWS

Cafébaas (58) uit Hasselt veroordeeld tot vijftien maanden cel voor betasten van jongeren

Een cafébaas uit Hasselt is veroordeeld tot 15 maanden cel wegens handtastelijkheden. De 58-jarige man betastte een jongen aan het kruis en zat aan de billen van meerdere meisjes. Bovenop de celstraf moet de man een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers en hij wordt uit zijn rechten ontzet.

De feiten deden zich voor toen een Chirogroep uit Zwijnaarde tijdens een driedaagse een stapje ging zetten in het centrum van Hasselt. De groep jongeren belandde in het café van de 58-jarige Hasselaar. Daar mocht een van jongens plaatsnemen achter de draaitafel van het café. De cafébaas voorzag de jongen van gratis bier en sterke drank.

Het ging mis toen de vijftiger bij de jongen ging staan en vroeg of hij zijn buikspieren mocht voelen. De man liet zijn handen verder gaan dan enkel de buikspieren en betastte het kruis van de jongen. Daarnaast raakte hij drie meisjes aan aan de billen. De Chiroleiding sprak de man diezelfde nacht aan en filmde zijn uitspraken. Daarop gaf hij toe dat hij de jongeren had aangeraakt. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald.

"Deed niets verkeerd"

In de rechtbank verklaarde de cafébaas dat de jongeren dronken waren en dat hij niets verkeerd had gedaan. "Die Chirojongeren zijn door hun leiding gepusht om klacht neer te leggen. Ze waren ladderzat en in mijn ogen deed ik niets verkeerd. Tegenwoordig mag niets meer of er wordt klacht ingediend", aldus de vijftiger.

Volgens het parket deed de man aan victim blaming. "Op de beelden van de Chiroleiding gaf hij toe dat hij de jongeren effectief had aangeraakt", klonk het in de rechtbank. "Hij zei: 'Ik heb me geamuseerd. Ik heb daar geen probleem mee. Als ze er niet tegen kunnen, dan hadden ze maar moeten weggaan'. Deze man heeft blijkbaar andere waarden. Deze feiten zijn echter geen kleinigheden."

De beklaagde kon zijn seksuele driften niet onder controle houden

Correctionele rechtbank Hasselt

De Hasseltse correctionele rechtbank volgde de aanklager en oordeelde dat de cafébaas zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. "De beklaagde kon zijn seksuele driften niet onder controle houden en hield geen rekening met de seksuele, fysieke en psychische integriteit van een jongeman en drie meisjes", aldus de rechtbank. 

De man krijgt tot vijftien maanden cel en wordt uit zijn rechten gezet. Hij moet ook een schadevergoeding en de rechtsplegingsvergoedingen betalen.

Meest gelezen