De afgewaaide takken op het Storyplein

Parket opent onderzoek voor onopzettelijke doding nadat jongetje (5) sterft bij storm: “Alle betrokkenen zullen verhoord worden”

Het parket van Oost-Vlaanderen is een opsporingsonderzoek voor onopzettelijke doding gestart naar aanleiding van de dood van een vijfjarig Oekraïens jongetje in Gent gisteren. Het kindje was door de ouders toevertrouwd aan de speelpleinwerking van de stad en stierf onder een vallende tak, tijdens de storm.

Dirk Coosemans

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt aan onze krant dat het opsporingsonderzoek de kwalificatie krijgt van een “onopzettelijk misdrijf”. “Alles wordt nu bekeken”, zegt woordvoerster Hanne Ollevier. “Er wordt nagegaan of er onachtzaamheid, nalatigheid of een gebrek aan voorzichtigheid is geweest die maakt dat de verantwoordelijkheid voor het ongeval duidelijk kan worden aangetoond. Dat is geen makkelijk onderzoek.”

Niet gewaarschuwd

Het kind kwam gisteren rond elf uur, toen de storm in Gent in alle hevigheid woedde, onder een vallende tak terecht op het speelplein op het Henri Storyplein in Gent. Op dat moment waren de kinderen van de stedelijke speelpleinwerking Kabonga buiten aan het spelen, en dit ondanks alle waarschuwingen en de code oranje voor de storm. De speelpleinwerking werd – zover geweten – niet gevraagd om binnen te blijven en is ook niet gewaarschuwd door het stadsbestuur.

Volgens wat vernomen werd, wilden de monitoren met de kinderen net terug naar binnen gaan, toen het drama gebeurde. Het jongetje stierf later in het ziekenhuis, een tweede kindje liep lichtere verwondingen op.

“Voor de waarheidsvinding zal men wellicht alle betrokkenen verhoren”, alsnog de parketwoordvoerster. “Het is de parketmagistraat die titularis is van het dossier die zal bepalen tot waar men gaat.” Of eventueel de waarnemend burgemeester verhoord moet worden? “Dat kan. Maar dat is een beslissing van de titularis.”

Als het parket tot de bevinding komt dat er verantwoordelijken kunnen worden aangewezen, dan volgt waarschijnlijk een gerechtelijk onderzoek en een rechtszaak voor onopzettelijke doding, artikel 419 van het strafwetboek. “Daar staan straffen op van drie maanden tot twee jaar cel en een boete van 50 tot 1.000 euro.”

Burgerlijke aansprakelijkheid

“Als het parket na het onderzoek tot de vaststelling komt dat er geen strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd, dan komt er geen strafrechtelijke zaak. Maar er is nog altijd de burgerlijke aansprakelijkheid en de ouders en nabestaanden kunnen nog altijd via een burgerlijke rechtbank een schadevergoeding eisen voor de dood van hun kindje”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer