© ATV

Grote drukte bij ziekenhuizen door het RSV-virus: “Piek valt dit jaar iets vroeger”

Het RSV-virus (Respiratoir syncytieel virus) is in het land en dat zorgt voor drukte op de pediatrie-afdelingen van onze ziekenhuizen. Vooral baby’s en ouderen lopen bij een RSV-infectie een risico op complicaties. Sommige afdelingen intensieve zorg voor kinderen liggen nu al vol en dat is volgens artsen vroeger dan normaal. “We verwijzen door naar ziekenhuizen waar er capaciteit is en omgekeerd, maar dat is niet zo ongewoon”, zegt kinderarts Susanne van Steijn.

David Van Turnhout

Dat het druk is op de afdelingen pediatrie ondervond onze collega-journaliste Griet Beyaert. Toen ze eerder deze week met haar gezin in Nederland verbleef, werd haar baby van amper vijf weken oud ziek. “Charlotte had het moeilijk om te ademen en daarom besloten we ter plaatse naar het ziekenhuis te gaan”, vertelt ze.

“Onze dochter bleek RSV te hebben en moest opgenomen worden. Ze had zuurstof nodig ter ondersteuning van de ademhaling, maar in het ziekenhuis van Bergen op Zoom was omwille van de grote drukte geen plaats meer. Ook in Mechelen, waar we wonen, was door het hoge aantal RSV-patiënten geen plek meer op de pediatrie. We werden doorverwezen naar het AZ Klina in Brasschaat en daar wordt Charlotte nu verzorgd.”

LEES OOK. Wanneer moet ik met mijn kind naar het ziekenhuis? En zes andere vragen over het RSV-virus

UZA en ZNA Koningin Paola

Uit navraag bij verschillende ziekenhuizen in de provincie Antwerpen blijkt inderdaad dat RSV in het land is. Volgens kinderarts-pneumologe Susanne van Steijn van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen is ongeveer de helft van alle bedden op de pediatrie bezet door baby’s met RSV.

“Het virus treft vooral jonge baby’s die heel ziek kunnen worden. Soms moeten ze opgenomen worden op de afdeling intensieve zorg voor kinderen”, zegt Van Steijn. “Deze afdelingen liggen momenteel al vrij vol en het gebeurt dan soms dat we patiënten moeten doorsturen naar een ander ziekenhuis. Als er plek is, vangen wij ook kinderen op die doorgestuurd worden vanuit andere ziekenhuizen. Afgelopen nacht hebben we nog een baby overgebracht naar een ziekenhuis in Brussel omdat er bij ons geen plaats was”, klinkt het.

Bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem is het eveneens erg druk. “De afdelingen pediatrie en intensieve zorg voor kinderen liggen helemaal vol”, zegt woordvoerder Hanne Buelens. “Er komen nog gevallen bij via de spoeddienst en ernstig zieke baby’s moeten we doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.”

Vroege piek

“De RSV-piek is niet hoger dan andere jaren”, zegt pediater Daan Van Brusselen van GZA Sint-Vincentius in Antwerpen. “Het virus is er dit jaar iets vroeger waardoor de cijfers misschien iets hoger liggen dan gewoonlijk op dit moment. Qua capaciteit is in ons ziekenhuis alles in orde. We weten dat de piek er altijd rond deze periode aankomt dus daar zijn we ook op voorzien.”

In het AZ Turnhout is het alle hens aan dek. “90% van de opnames op de kinderafdeling is RSV-gerelateerd. We hebben nog geen patiëntjes moeten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen, maar elk bed is wel bezet op onze kinderafdeling. Ook op de raadpleging bij de kinderartsen en op de spoedafdeling zien we veel kinderen met RSV”, aldus woordvoerder Hetty Voeten.

Wat is RSV?

Respiratoir syncytieel virus (RSV) is wereldwijd een vaak voorkomende luchtwegeninfectie. Doorgaans leidt het virus tot milde symptomen die op een verkoudheid lijken, maar het kan ook meer ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn, vooral dan voor jonge kinderen en ouderen. RSV is seizoensgebonden: tussen oktober en eind maart op het noordelijk halfrond met piekmomenten in de winter, rond half december. En van mei tot oktober op het zuidelijk halfrond.

“Er bestaan intussen ook vaccins tegen RSV”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Beslissingen over de terugbetaling, het toedienen en het opvolgen van het vaccin liggen momenteel in handen van de Hoge Gezondheidsraad. Zodra het op grotere schaal wordt toegediend, zullen we het virus ook veel nauwer gaan opvolgen.”

Volgens Van Ranst wordt de immuundruk op het virus dan groter en worden mogelijk minder baby’s ernstig ziek zoals nu nog het geval is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER