© EPA-EFE

Al meer dan zeshonderd executies in Iran dit jaar

Sinds het begin van het jaar zijn in Iran meer dan zeshonderd mensen geëxecuteerd, nu al het hoogste aantal in acht jaar. Dat meldt de in Noorwegen gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR).

Bron: BELGA

Op één dag vonden negen executies plaats in een gevangenis in de buurt van Teheran.

IHR en andere niet-gouvernementele organisaties hebben Iran ervan beschuldigd de doodstraf te gebruiken als middel om angst te zaaien, na de protesten over vrouwenrechten die het land sinds september 2022 maandenlang op zijn grondvesten deden daveren.

“De internationale gemeenschap moet reageren op meer dan zeshonderd executies in tien maanden, dat zijn twee staatsmoorden per dag”, zei IHR-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam.

“Zwijgen is indirecte instemming met deze misdaden”, voegde hij eraan toe. Hij herinnerde er ook aan dat Iran eerder deze week het voorzitterschap van het Sociale Forum van de VN-Mensenrechtenraad heeft overgenomen.

De 604 executies die door IHR zijn geregistreerd, zijn er al meer dan de 582 die in 2022 werden geregistreerd. Het gaat om het hoogste aantal sinds 2015, toen er 972 executies werden geregistreerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer