Justitie

Oud-minister Luc Martens moet van rechter 260.000 euro geleend geld terugbetalen

Luc Martens.© Stefaan Beel

De rechter in Kortrijk heeft beslist dat oud-minister Luc Martens geleend geld integraal moet terugbetalen aan vijf personen of ondernemingen.

Luc Martens leende in totaal voor meer dan 3 miljoen euro van particulieren en ondernemers uit zijn regio. Hij werd voor de rechtbank gedaagd door mensen die hun geld nooit hebben teruggezien. Er loopt ook een strafonderzoek wegens oplichting en misbruik van vertrouwen tegen de ex-minister voor de toenmalige CVP.

Vrijdag heeft de rechtbank in Kortrijk zich uitgesproken over vijf van de dossiers tegen Martens, bericht Focus-WTV. De rechter heeft beslist dat Martens in totaal 260.000 euro moet terugbetalen aan vijf particulieren of onder­nemers van wie hij het geld heeft geleend. Het gaat om het integrale bedrag met de rente erbovenop. Eerder verplichtte de burgerlijke rechtbank Martens al tot andere terugbetalingen.

In een reactie aan Focus-WTV beloofde Martens vrijdag de terug­betalingen te doen. ‘Ik doe er alles aan dat de mensen hun middelen integraal terugkrijgen die ze mij geleend hebben. Mijn verontschuldigingen dat ik dat niet binnen de juiste timing heb kunnen doen.’

Cryptomunten

In totaal behandelt de rechtbank in Kortrijk 21 dossiers, maar veel gedupeerden spanden geen zaak aan. Intussen diende Luc Martens zelf klacht in tegen de buiten­landse bedrijven die hem met de verkoop van cryptomunten opgelicht zouden hebben. Martens zou zichzelf zo in nesten gewerkt hebben.

Martens, 77 jaar oud, was van 1995 tot 1999 minister van Cultuur, Gezin en Welzijn. Tussen 2005 en 2016 was hij burgemeester van Roeselare. Vandaag is hij bestuurslid van De Lijn. (mec)