stadion
Daio Wasabi Stayen Stadium
toeschouwers
3872

Geen derde thuiszege in een week: Eupen verpest STVV-feestje met late gelijkmaker

vr 3 november 2023 23:34
  1. 20' - Own goal - Rune Paeshuyse (1 - 0)
  8. 86' - Verv. Jarne Steuckers door Joel Chima Fujita
  9. 90+4' - Doelpunt - Milos Pantovic (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 13 - 03/11/23 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
20'
Rune Paeshuyse
20'
1 - 0
90+4'
Milos Pantovic
1 - 1
90+4'

Na thuiszeges tegen RWDM en Francs Borains (in de Beker) leek STVV tegen Eupen op weg naar een 3e triomf op een rij in Stayen. In de extra tijd strafte Pantovic de jonge Truienaren echter af.

STVV - Eupen in een notendop

Man van de match: Jarne Steuckers had na een geweldig seizoensbegin een terugvalletje, maar was vandaag tegen Eupen alomtegenwoordig. Met mooie combinaties met zijn maatje Delorge, steekpassjes en technische hoogstandjes maakte hij het mooie weer, zeker in de eerste helft.

Sleutelmoment: Nadat STVV in de eerste helft verdiend op voorsprong was gekomen, was het Eupen dat de wedstrijd in blije stemming afsloot. Zoals aangekondigd door de coach, ging Eupen het laatste kwartier vol voor de goals, met veel chaos tot gevolg. Vanuit die chaos sprong Pantovic op en scoorde met een onaangeroerde voorzet.

Statistiek: Rune Paeshuyse is koning der owngoals dit seizoen. Maar liefst drie keer mikte hij het leer al in eigen doel. Geen aangename statistiek voor de jongeman, die met 41 matchen op de teller zowaar in de top vijf komt van de Jupiler Pro League aller tijden. De leider van dat klassement stond vandaag overigens ook op het veld: Bruno Godeau maakte er 4 op 188 wedstrijden.

Het orakel van Eupen

Doelpunten redden levens. Oké, dat is overdreven. Wedstrijden redden ze wel, vanavond toch zeker, in wat zich vooraf als een droog schouwspel aankondigde. Kohlfeldt kondigde in het interview op voorhand aan: "75 minuten verdedigen, het laatste kwartier aanvallen." Profetische woorden.

Het verdedigen in de eerste helft was moeilijk om naar te kijken. Gelukkig waren er Koita en Paeshuyse om de ban te breken. Hashioka leverde op rechts een goede voorzet af, die door Koita en Paeshuyse ongeveer gelijk in doel verwerkt werd. De Eupen-verdediger raakte de bal als laatste, en krijgt de twijfelachtige titel van owngoalspecialist.

Na de goal werd STVV losser, beter en vrijer, met jong geweld Delorge en Steuckers in hoofdrollen. Combinaties in één tijd, die niet tot heel veel kansen leidden. Zahiroleslam, nog zo iemand met bouwjaar na 2000, testte Slonina in zijn korte hoek.

Gehanteerde chaos

Bij Eupen moest het anders en beter na de rust. Er kwamen geen wissels, maar wel aanvallendere intenties. Dreiging volgde, maar kansen in het kader waren er niet.

Tegelijk wist STVV niet goed om te gaan met het nieuwe Eupen, en verloor zo de grip op het spel. Een flinke periode kwamen beide ploegen amper aan de keepers, Bocat en Nuhu doorbraken de monotonie.

Vanaf minuut 80 brak, zoals voorspeld, een nieuwe fase aan. Plots ging Eupen er vol voor, met verdediger Jan Kral die mee in de spits ging staan.

Aanvalsgolven op en af, maar zonder dat er een ploeg nog echt controle had. Chaos op een voetbalveld, met het doelpunt van Pantovic tot gevolg. Een doelpunt op voorzet, dat overigens het enige Eupense schot op doel was. De wanorde hanteren is ook een kunst.

STVV kon eventjes op evenveel punten als Club Brugge komen, op plaats, maar vergeet dus de drie punten te verdedigen. Pal in de middenmoot is een puntje niet bijzonder veel waard. Eupen hijst zich evenwel uit de dreigende klauwen van de degradatiezone, toch voor even.

Yentl Van Genechten (Eupen): "We hebben de hele wedstrijd onder gelegen, al was de tweede helft wel beter. We hadden niet echt de controle over de wedstrijd die we zouden willen. Er kwamen niet echt kansen, dus dan zijn we gaan proberen met lange ballen. Dan moet er maar eens één goed vallen."

Jarne Steuckers (STVV): "Dit voelt als een nederlaag aan. Eupen krijgt tijdens de hele wedstrijd geen enkele kans om dan in de laatste minuut te te scoren. Dat is zuur. We moeten op die momenten scherper zijn, omdat het de laatste minuut is. Brute pech, maar we hadden ook de tweede moeten maken, onszelf belonen."

Fink: "We speelden met te veel zelfvertrouwen"

Florian Kohlfeldt (Eupen): "Geen match waar een coach tevreden mee kan zijn. De eerste helft waren we te passief, al kreeg STVV ook geen karrenvracht aan kansen. Over de tactiek ben ik dus ontevreden vandaag. Over de mentaliteit ook, tot de tweede helft. We zijn erin blijven geloven, tot het einde. Dit punt is goed voor ons, maar nu moet ons voetbal beter. Dat is een moeilijke zin voor een coach, we willen onze prestaties beter maken, maar vandaag draaide het allemaal om de punten."

Thorsten Fink (STVV): "Teleurgesteld vandaag, maar vorige week was het omgekeerd. Dat is voetbal, soms gebeurt dat. We hebben in periodes echt goed gespeeld. Mijn ploeg is jong, hier kunnen ze uit leren. Maar we moeten de tweede scoren. De tegenstander had zeker kwaliteit, misschien speelden we af en toe te arrogant, ik weet het niet. Het leek alsof we niet konden verliezen vandaag. Te veel zelfvertrouwen, dat zeker."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Dramatisch einde

Terwijl een Eupense jongen nog dringende verzorging krijgt in de eigen zestien, beslist Verboomen om af te fluiten. In de allerlaatste seconden neemt Eupen alsnog een puntje mee uit Sint-Truiden, na een scherpe voorzet van Pantovic. Net als vorige week slikt STVV nog een doelpunt in de laatste minuut, maar deze keer kan het niet terugslaan.

90+6'

Bijna is het gewoon een kopie van de match tegen RWDM. Fujita krijgt de bal alleen op de rand van de zestien maar mikt hem er niet in.

90+4'
90+3'

Drama op Stayen

Het mag toch niet zijn voor STVV. In de laatste minuut gooit Pantovic de bal het pak in en niemand komt er nog aan. Suzuki staat als met wortels geplant en de netten trillen. Gelijk!

90+2'

Na minutenlang afbraakvoetbal, kunnen Koita en Van Helden plots uitbreken. Van Helden komt alleen voor Slonina maar besluit niet de wedstrijd, maar wél veel te zwak en veel te centraal.