© BELGA

Vuye: “N-VA is niet geëvolueerd”

“De voorstellen die N-VA-voorzitter Bart De Wever lanceert zijn net dezelfde als die in 2013-2014 door de partij werden gelanceerd. De partij is dus niets geëvolueerd.” Dat zegt Kamerlid Hendrik Vuye, die samen met Veerle Wouters uit de N-VA stapte uit onvrede met de communautaire koers van de partij, in een reactie op het essay van Bart De Wever.

Voor Vuye is de oplossing die voor Brussel uitgewerkt werd “het grote zwaktebod” van het plan. “Ik heb dat destijds ook al gezegd”, stelt hij. De Wever wil de Brusselaars laten kiezen tussen Vlaanderen of Wallonië voor de persoonsgebonden materies (onderwijs, gezondheidszorg, ...), terwijl het hoofdstedelijk gewest er door de zesde staatshervorming heel wat bevoegdheden heeft bijgekregen.

Hendrik Vuye is ook niet overtuigd van de strategie die Bart De Wever voorstelt. Hij wil eerst een sociaal-economische herstelbeleid voeren, dat bij de Franstaligen de communautaire appetijt zou moeten wekken. “Maar na twee en een half jaar regering-Michel moet hij het toch doorhebben hoe moeilijk dat sociaal-economisch herstelbeleid voeren wel is.”

Bovendien zal de Franstalige honger bij een geslaagd herstelbeleid ook niet groot zijn, net omdat door het herstel de middelen voor de deelstaten zullen toenemen. Vuye pleit ervoor om tegelijk te besparen en te hervormen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer