Von der Leyen en Zelenski in Oekraïne

Commissievoorzitter von der Leyen op verrassingsbezoek in Kiev: "Toetreding tot Europese Unie bespreken"

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is in Kiev aangekomen om te praten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over de uitbreiding van de EU. Ook de wapenleveringen van de Europese Unie aan Oekraïne staan op de agenda. 

De Europese Unie moet op 8 november haar rapport indienen over de vooruitgang van het toetredingsproces van Oekraïne, Moldavië en Georgië. Er moet dan beslist worden of er al dan niet onderhandelingen over de toetreding moeten worden geopend, voordat de EU-lidstaten zich hierover zullen buigen tijdens een top in Brussel, halverwege december. 

"We zijn optimistisch"

Over die vooruitgang wil von der Leyen het tijdens haar zesde bezoek aan Oekraïne hebben met president Zelenski. Om naar de volgende stap te gaan, namelijk het openen van toetredingsonderhandelingen, heeft de Commissie zeven referentiecriteria voor Kiev vastgesteld. Dit zijn voorwaarden waaraan het land moet voldoen om toe te mogen treden tot de EU en betrekking hebben op de bestrijding van wijdverspreide corruptie en juridische hervormingen.

"We zijn optimistisch. We hebben veel hervormingen doorgevoerd en de nodige wetten aangenomen om te voldoen aan de aanbevelingen van Brussel", verzekerde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Kouleba, afgelopen donderdag. Ursula von der Leyen zelf had in september verklaard dat Oekraïne "grote vooruitgang" had geboekt in de juiste richting.

BEKIJK - Bij aankomst bedankt Ursula von der Leyen de spoorwegarbeiders voor hun vitale bijdrage: (ondertitels volgen later)

Videospeler inladen...

Nieuw steunpakket

Maar er staat nog het een en het ander op de agenda: de militaire steun van de Europese Unie aan Oekraïne bijvoorbeeld. Sinds de oorlog in het Midden-Oosten groeit in Oekraïne de nervositeit dat de beloofde wapenleveringen van de VS en de EU wel eens beïnvloed kunnen worden door het conflict. 

De Verenigde Staten verzekerde al dat "ze alle beloftes zullen nakomen". En ook von der Leyen bevestigt dat de Europese steun niet zal uitblijven. "Het belangrijkste signaal is de bevestiging dat we aan de zijde van Oekraïne zullen blijven, zolang dat nodig is", benadrukte ze. 

"Het klopt dat de aandacht van de wereld nu meer gericht is op het Midden-Oosten", erkende ze. "Maar ik had deze reis naar Kiev al lang gepland. Het is het soort traditionele reis voorafgaand aan de presentatie van een rapport over de uitbreiding van de EU", voegde ze eraan toe.

Extra steunpakket op komst

Tegelijkertijd heeft de EU een langetermijnsteunpakket voor Oekraïne ter waarde van 50 miljard euro opgesteld, met 33 miljard euro aan leningen en 17 miljard euro aan subsidies - hoewel de herziening van de Europese begroting om dit te financieren tot sterke verdeeldheid tussen de lidstaten heeft geleid. De EU-lidstaten overwegen ook een nieuwe reeks sancties tegen Moskou, waarbij de export van Russische diamanten zou worden opgenomen zodra de G7 overeenstemming heeft bereikt over een manier om ze te traceren.

Meest gelezen