Lizzie (36) was vroeger Amish en vertelt hoe ze brak met haar verleden: “Mijn ouders hebben 19 kinderen”

Lizzie Ens (36) gaat graag naar een feestje met vrienden, drinkt graag een glaasje en neemt graag een douche na een lange dag. Allemaal dingen die ze voor haar negentiende nooit kon doen, net zoals een beha dragen, haar benen scheren of zelfs haar haren knippen. Lizzie werd namelijk geboren in de meest conservatie Amishgemeenschap in de Verenigde Staten. Maar ze slaagde erin te ontsnappen en deelt nu haar verhaal.

pjv
Bron: Daily Mail, TikTok, KameraOne

Zeventien jaar geleden wist Lizzie voor de tweede keer te ontsnappen uit de Amishgemeenschap waar ze geboren werd. Op haar zeventiende had ze met haar tweelingzus al een poging gewaagd, maar toen waren ze teruggekeerd. Twee jaar later ging Lizzie er voorgoed vandoor, net voor haar zus in het huwelijksbootje stapte. Sindsdien is ze niet meer welkom en heeft ze haar tweelingzus niet meer gezien.

Dat geldt ook voor haar zeventien andere broers en zussen. Want Lizzie komt uit een groot gezin. Een heel groot gezin. “En mijn moeder heeft alle negentien kinderen op de natuurlijke manier gekregen”, onthult de Amerikaanse dertiger op Tiktok. Lizzie - die nu de kost verdient als diëtiste - gebruikt het platform om haar huidig en vorig leven te delen met haar duizenden volgers. En die zijn heel vaak verbaasd wanneer ze vertelt over haar Amishgemeenschap.

Hard werken

Lizzie maakte deel uit van de Swartzentruber Amish, een van de meest conservatieve takken van alle Amishgemeenschappen in de VS. De leden van de Swartzentruber Amish willen geen stromend water gebruiken en hebben geen sanitaire voorzieningen. Douchen was niet mogelijk voor Lizzie en om naar het toilet te gaan moest ze naar buiten. “We gebruikten oude kranten en magazines als toiletpapier.” Haar jurken - die ze zelf naaide - moesten haar enkels volledig bedekken. Ze moest haar lokken altijd verbergen en mocht ze nooit knippen. Het was ook niet toegelaten om benen, oksels of intieme delen te scheren.

Vanaf een prille leeftijd moest Lizzie de handen uit de mouwen steken en meehelpen in het huishouden. Dat betekende dat zo voor dag en dauw de koeien moest melken, om daarna het ontbijt te maken voor haar hele familie. “Iedere dag moest je koken voor een heel leger”, klinkt het. “Op een houtvuur waarmee ook ons huis werd verwarmd.” Alle groenten en fruit worden zelf gekweekt door de gemeenschap zelf en vlees halen ze bij hun eigen dieren. “Het was hard werken. Elke dag hard werken. Hard werken wordt met de paplepel meegegeven.”

Cultuurshock

Maar wanneer Lizzie een tiener werd, begon ze alle strenge regeltjes in vraag te trekken. “En al die regeltjes werden bepaald door de mannen van de gemeenschap. Ik had enorm veel moeite met die hiërarchie.” Op een dag had ze er - voor de tweede keer - genoeg van en besloot ze weg te lopen. Ze schreef een briefje voor haar moeder, en kroop op het dak om over haar toekomst en vrijheid na te denken. “En toen sprong ik van het dak, ik landde op de grond en ik rende tot ik niet meer kon.”

Wat volgde was een gigantische cultuurshock. “Ik had geen rijksregisternummer”, aldus Lizzie in een van haar Tiktok-video’s die meer dan een miljoen keer werd bekeken. “Dus toen ik vertrok, moest ik me nog laten inschrijven. En vergeet niet dat ik slechts 20 dollar had toen ik wegging.” Met die 20 dollar kocht ze voor het eerst kleren en liet ze haar haren knippen. Ze vond een job als afwasser en integreerde in de ‘normale’ maatschappij met de hulp van andere ex-Amish. “Ik moest alles opnieuw leren. En de gewoontes van mijn vorig leven afleren.”

Lizzie leidt nu een compleet ander leven, maar omarmt dat leven en geniet met volle teugen van haar vrijheid. “Ik wil niet blijven hangen in het verleden. Maar als ik terugkijk op mijn vorig leven, denk ik: ‘Wow, dat was écht krankzinnig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER