Johan Museeuw roept Wout van Aert op om voor eigen succes te gaan: “Hij mist het killerinstinct van Van der Poel, Mathieu werkt niet voor anderen”

In een interview met Global Cycling Network heeft Johan Museeuw zijn favorieten voor de klassiekers van volgend jaar uitgesproken. Daarin had hij het vooral over het gebrek aan killerinstinct bij Wout van Aert en raadt hij de Jumbo-Visma-renner aan om de Giro te laten schieten en zich te focussen op winst in de klassiekers.

Jorunn Vannoorden
Bron: Global Cycling Network

Tijdens een gesprek met GCN op de Rouleur Live-show in Londen voorspelde Johan Museeuw dat de sterren van 2023 ook de belangrijkste favorieten zullen worden voor de voorjaarsklassiekers van het volgende seizoen. Daarbij denkt de drievoudige winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen aan drie namen.

“Van der Poel is de eerste naam omdat hij Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix heeft gewonnen en wereldkampioen is”, aldus Museeuw. “Hij zal de favoriet zijn, maar wat we hebben gezien van Tadej Pogačar in de klassiekers is ook verbazingwekkend. Als hij terugkomt, zal hij proberen opnieuw de Ronde van Vlaanderen te winnen. Als hij klimt zoals hij dit jaar deed, zal hij opnieuw winnen,” zei Museeuw.

“En dan hebben we Wout van Aert. Hij heeft in het verleden Milaan-San Remo gewonnen, maar toen stopte het, dus het is tijd voor hem om zich meer op de klassiekers te richten. Hij is niet oud, maar het is tijd voor hem om te winnen. Hij heeft nul overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”

Niet genoeg

Nochtans reed Van Aert in 2023 een prachtig voorjaar. Hij eindigde als tweede in Gent-Wevelgem - toen hij ploegmaat Laporte de zege schonk - en volgde dat op met een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen en een derde plaats in Parijs-Roubaix. Echter verwacht Museeuw nog meer van iemand met zulke kwaliteiten.

© BELGA

“Hij is dichtbij geweest, maar niet dichtbij genoeg. Hij heeft al top vijf en top drie gereden, maar elk jaar dat je mist, is een jaar te laat. Bijvoorbeeld, Peter Sagan stopte dit jaar, maar eigenlijk was hij een renner die de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix een paar keer had moeten winnen, en Milaan-San Remo. Hij won de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix elk één keer, maar als we het hebben over generatierenners in de klassiekers, won Tom Boonen vier keer Parijs-Roubaix en drie edities van de Ronde van Vlaanderen,” zei Museeuw.

Gebrek aan moordlust

Museeuw zag ook dat Van Aert zich afgelopen seizoen te braaf toonde. Te vrijgevig. Met Gent-Wevelgem als perfect voorbeeld. Jumbo-Visma domineerde de race met Christophe Laporte en Van Aert die samen de finish bereikten, waarbij Van Aert de Fransman de overwinning ‘cadeau’ deed. Iets wat Museeuw nooit gedaan zou hebben.

“Voor mij mist Van Aert enige moordlust om een race te winnen”, aldus de Leeuw van Vlaanderen. “Ik bedoel, je geeft geen race weg zoals Gent-Wevelgem. Het is geen kritiek, en het beklemtoont zijn vriendelijkheid dat hij dat doet, maar aan het einde van je carrière is het belangrijkste hoeveel je gewonnen hebt. Het gaat niet om wat je hebt weggegeven.”

© AFP

Dan maakt Museeuw makkelijk de vergelijking met ene Mathieu van der Poel. “Hij is meer een killer dan Van Aert. Van Aert is bereid om voor een andere renner te werken, zoals in de Tour de France. Van der Poel werkt niet voor andere renners. Soms doet hij de lead-out voor Jasper Philipsen, maar dat is het. Hij werkt niet voor een andere renner gedurende drie weken. Ik denk dat Van Aert de grootste koersen kan winnen.” Al weet Museeuw dat Van Aert dan eens aan zichzelf moet durven denken. “Hij heeft alles in zich om Roubaix en de Ronde van Vlaanderen te winnen, maar tot nu toe heeft hij dat niet gedaan.”

Giro

Al een tijdje gaat het de ronde dat Wout van Aert zich komend seizoen wil focussen op het algemeen klassement van de Giro d’Italia. Voor Museeuw zou het echter alleen de aandacht afleiden van Van Aerts klassieke voorjaar, waar hij moet gaan schitteren.

“Je hebt een focus nodig en je moet je richten op waar je goed in bent. Van Aert is goed in eendaagse wedstrijden. Daar moet zijn focus liggen. Natuurlijk kan hij het goed doen in de Tour de France en een top-tien in een grote ronde halen, maar wat heeft dat voor zin? Het is duidelijk dat hij geen race als de Tour de France kan winnen.”

© Getty Images

“Ik denk niet dat hij de Giro kan winnen en ik zou mijn programma niet aanpassen voor een Giro waarin ik misschien 50 procent kans heb om te winnen. Niet wanneer ik een kans van 95 procent heb om te winnen in de klassiekers. Als hij de Giro wil winnen, moet hij één of twee kilo afvallen en een ander programma volgen. Dat betekent dat hij niet zo sterk zal zijn in de voorjaarsklassiekers. Ik denk niet dat het een goed idee is voor hem om te mikken op het algemeen klassement in de Giro. Voor mij moet hij zich richten op de voorjaarsklassiekers, de eendaagse wedstrijden en de Olympische Spelen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer