Voorlopig geen weet van Belgen onder 157 slachtoffers bij aardbeving in Nepal, vrees voor hogere dodentol

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zaterdagmiddag geen weet van Belgische slachtoffers na de aardbeving in Nepal. Die aardbeving heeft het leven gekost aan zeker 157 mensen, maar er wordt gevreesd voor nog meer doden.

jvh
Bron: BELGA

Over de sterkte van de beving zijn de seismologische instituten het niet eens: volgens het Amerikaanse seismologische instituut had ze een magnitude van 5,6, volgens het Nepalese seismologische instituut NEMRC ging het om 6,4.

Het epicentrum bevindt zich in de dunbevolkte regio rond Jajarkot in het westen van het land, niet ver van de grens met Tibet. De beving werd tot in de Indiase hoofdstad New Delhi gevoeld, op zowat 500 kilometer afstand. Het is moeilijk om contact te leggen met het betrokken gebied omdat het nog donker is, het erg koud is, en de vele aardverschuivingen de afgelegen dorpen in de bergen zo goed als ontoegankelijk maken.

Het bergachtige Nepal ligt bovenop een breuklijn en wordt vaker getroffen door aardbevingen. In 2015 kwamen bijna 9.000 mensen om het leven toen het land werd getroffen door twee aardbevingen, waarvan een zware met een kracht van 7,8. Meer dan een half miljoen huizen werden toen volledig vernield en volledige dorpen werden weggevaagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer