Jupiler Pro League - speeldag 13 - 04/11/23 - 16:00
Ilay Camara
24'
Ilay Camara
1 - 1

RWDM en KV Kortrijk moeten tevreden zijn met een punt. Vroeg in de eerste helft scoorden beide ploegen bij hun eerste grote kans, wat een aangename pot voetbal leek in te leiden. Maar dan nam de schrik om te verliezen de bovenhand bij de West-Vlamingen. Het resultaat: een puntendeling waar beide ploegen weinig mee opschieten in de kelder van het klassement.

RWDM - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Het doelpunt van Ojo deed de wedstrijd ontvlammen. Vrijwel meteen kwam de succesvolle tegenreactie van RWDM en ontvouwde zich nadien een kansrijke eerste helft.

• Man van de wedstrijd: Kortrijk mag opnieuw doelman Tom Vandenberghe bedanken dat het niet met lege handen naar huis trekt. Met uitstekende reflexen op pogingen van Sanchez, Gueye en Mboup houdt hij zijn ploeg in de race om weg te geraken uit de kelder van het klassement.

• Opvallend: Een familiereünie in Molenbeek:  20 minuten voor het einde staan beide broers Sissako op het veld. Moussa viel in bij RWDM, Abdoulaye bij Kortrijk.

Beide ploegen scoren bij eerste kans

Na een studieronde van een kwartier begon het nochtans goed in het Edmond Machtensstadion. Bij de eerste aanval was het meteen prijs voor KV Kortrijk: het was Ojo die de gesloten wedstrijd wagenwijd open gooide op een afvallende bal komende uit goed voorbereidend werk van Mighten op de linkerflank.

Een les die RWDM meteen kopieerde. Een geweldige lange voorzet van Reine-Adelaïde bracht Camara voor doel die zonder twijfel binnenkopte. De eerste voor de jonge Belg en zo scoorde ook RWDM bij de eerste grote kans.

Het was het startsein van een eerste helft die vanaf dan goed op en neer ging. Davies kreeg voor Kortrijk de kans op de 2-1, maar kwam niet uit met zijn passen en werkte af met de verkeerde voet.

Voor RWDM geraakten Sanchez met een vluchtschot en Gueye tot twee keer toe niet voorbij KVK-doelman Tom Vandenberghe die alweer Kortrijk van erger behoedde.

Rusten bij 1-1, maar het deed het beste vermoeden voor de tweede helft...

Overbodige tweede helft

Maar iedereen die hoopte op een voortzetting van het niveau uit de eerste helft kwam bedrogen uit.

Al snel werd duidelijk dat beide ploegen liever niet tegen een nederlaag wilden aanlopen en dus kabbelden de 45 minuten voorbij. Waarin RWDM wel het overwicht had en zich bij momenten en onder invloed van Dwomoh tot mooie aanvallen voetbalde.

Eén keer kon hij Mboup lanceren, maar alweer stond Vandenberghe in de weg. Een kans zoals er geen meer te zien was.

Enkel Gueye kon na een lukraak weggekeilde aanval van Kortrijk van geen kans wel nog een bijna-kans maken. Op indrukwekkende wijze holde hij achter de hoge bal aan, won het duel, snelde naar doel, veinsde een trap, maakte een dribbel en schoot, maar geraakte uiteindelijk niet voorbij een Kortrijkzaan.

De Boeck gooide nog met El Idrissy en Avenatti al zijn aanvallend geweld het veld op, maar toch bleef de Kortrijkse aanval geweldloos.

Op die manier werd de ruststand ook de eindstand. Voor beide ploegen één (doel)punt, waar ze uiteindelijk beide in de stand niet veel mee opschieten.

De Boeck: "Nog te veel afval in ons voetbal"

• Ilay Camara (RWDM): "Ik ben trots op mezelf dat ik voor het eerst op het hoogste niveau kan scoren. Jammer dat we geen drie punten halen. We verdienden meer, maar de afstraffing bleef jammer genoeg uit."

• Sheyi Ojo (KV Kortrijk): "Het was een lastige wedstrijd waarin iedereen 100% gaf. We moeten zo blijven vechten en onze kwaliteiten tonen en dan komen de punten vanzelf wel."

• Glen De Boeck (trainer KV Kortrijk): "We komen verdiend op voorsprong, maar geven het te snel en te makkelijk weg. Daarna hebben we goed als blok verdedigd. Toch zit er nog te veel afval in ons voetbal. Maar we zijn wel de goede richting uit aan het gaan. Dit was het eerste punt van Kortrijk op verplaatsing dit seizoen, na een 7 op 15."

• Claudio Cacapa (trainer RWDM): "We hebben te weinig gecreëerd om kans te maken op de overwinning. De ontgoocheling is groot bij de spelers, ze hadden graag gewonnen voor de fans en voor zichzelf. Nu is alles gericht op de misschien wel nog belangrijkere wedstrijd tegen Eupen."

Fase per fase

17:59
17:51

Einde: 1-1

Hoe aangenaam de eerste helft was, hoe veel minder aangenaam de tweede helft was. RWDM had het overwicht, maar kansen bleven uit. Ook de weinige tegenprikken van Kortrijk leverden niets op. Op die manier werd de ruststand ook de eindstand.

90+4' tweede helft
90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
89'

Mercier verprutst vrije trap

RWDM krijgt nog dé kans op de winnende treffer. Een vrije trap aan de rand van de 16. Mercier eist de bal op, maar lanceert de bal hoog over doel. Daarmee scoort hij allerminst punten bij zijn trainer, die hem maar een kwartiertje speeltijd gunde vandaag.

88'
85'

Kortrijk voetbalt zich naar mogelijkheden. Een goede cross van Sissako komt tot bij El Idrissy, die meteen in één tijd teruglegt op Avenatti, maar de Uruguayaan reageerde te traag.

85'

Avenatti net niet bij de bal

Daar is Kortrijk eens. Ojo bereidt de aanval goed voor en verstuurt een voorzet die nét niet op maat is van Avenatti. Avenatti gooit er zich nog naar toe, maar kan de bal niet voor het eerst in deze wedstrijd beroeren.

82'
82'

De Boeck gooit zijn laatste troef het veld op: luchtmacht Avenatti maakt zijn rentree na zijn blessure die hij op training tien dagen geleden opliep.

81'

Ondanks de ingreep van De Boeck blijft het spelbeeld hetzelfde: RWDM behoudt het momentum, alleen de grote kansen blijven uit. Af en toe probeert Kortrijk tegen te prikken, maar de laatste pass ontbreekt.