Ga naar de inhoud

Voor het eerst in 5 jaar geen medaille voor Matthias Casse op het EK judo

 za 4 november 2023 17:20
Casse
Geen gelukkig EK voor Matthias Casse.

Matthias Casse moet met lege handen terugkeren van het Europees kampioenschap judo. Casse verloor eerst in de kwartfinales van een Oostenrijker en liet zich daarna in de kamp om het brons ook ringeloren door de Franse judoka Alpha Oumar Djalo.

Goud in 2019, brons in 2020 en zilver in 2021 en 2022: dat was de straffe reeks van Matthias Casse op het EK judo de voorbije jaren. Maar aan die reeks is in Montpellier een einde gekomen.

Zijn eerste kamp (ippon na 15 seconden) liet ook deze keer het beste verhopen, maar tegen de jonge Rus Arboezov had hij het in de volgende ronde al een stuk lastiger. Met een golden score geraakte hij toch in de kwartfinales.

Daar botste de nummer 1 van de wereld op de Oostenrijker Wachid Borchashvili, die na een eindeloze uitputtingsslag van 11 minuten triomfeerde.

Via de Oekraïner Svidrak raakte Casse alsnog tot in de kamp om het brons. Zijn Franse tegenstander, Alpha Oumar Djalo, is een generatiegenoot van de Belg, die Casse in hun 2 vorige confrontaties telkens had verslagen.

Maar met het thuispubliek achter hem en Casses ex-coach Martinuzzi naast hem kan Djalo schijnbaar altijd wat meer. Zo veroverde hij ook al brons op de hoogaangeschreven grand slam van Parijs dit jaar.

Die geschiedenis herhaalde zich. Na een rustig begin probeerde Casse een aanval in te zette, maar hij werd met een fraaie worp op zijn rug geduwd door zijn Franse tegenstander. Vreugde bij Djalo, bittere ontgoocheling bij Casse.

Belgen op EK judo 2023

mannen
-60 kg Jorre Verstraeten 5e
-73 kg Abdul Malik Umayev 2e ronde - out
-81 kg Matthias Casse 5e
  Jarne Duyck 2e ronde - out
-90 kg Sami Chouchi 2e ronde - out
  Karel Foubert 1e ronde - out
-100 kg Toma Nikiforov 2e ronde - out
vrouwen
-48 kg Ellen Salens 1e ronde - out
  Lois Petit 1e ronde - out
-52 kg Amber Ryheul 1e ronde - out
-57 kg Mina Libeer 1e ronde - out
-78 kg Vicky Verschaere 1e ronde - out

EK judo: 4 november

17:22

Ontgoocheling voor Casse

Matthias Casse had sinds 2019 telkens een medaille veroverd op het EK judo, maar nu blijft hij met lege handen achter.

Casse had zijn vorige 2 kampen tegen Fransman Alpha Oumar Djalo telkens gewonnen, deze keer was het snel afgelopen, want Casse zag een eigen aanval gecounterd worden en viel pardoes op zijn rug.

16:54

Ik heb 2 goeie kampen gevochten en ben een ervaring rijker. Dit neem ik mee naar de toekomst. Voor mij was dit allemaal nieuw.

Jarne Duyck (21)
15:25

Casse mag kampen om het brons

Matthias Casse kan het EK judo alsnog afsluiten met een medaille. In de herkansingen deed een derde bestraffing de Oekraïner Michailo Svidrak de das om. Casse strijdt nu tegen de Fransman Alpha Oumar Djalo voor de bronzen medaille. Djalo heeft de steun van het thuispubliek, maar Casse won wel hun twee eerdere confrontaties.

14:42

Casse verliest in kwartfinale en moet naar herkansingen

Geen tweede Europese titel voor Matthias Casse. De nummer 1 van de wereld in de klasse tot 81 kilogram moest na een ellenlange kamp - 11 minuten - het hoofd buigen voor Wachid Borchashvili. De 25-jarige Oostenrijker, die dit jaar de Grand Slam van Tbilisi won, pakte in de golden score uit met een counter en verraste zo Casse. Onze landgenoot moet via de herkansingen nog proberen om brons in de wacht te slepen.

13:34

Casse naar kwartfinale

Stond hij in zijn eerste kamp maar 15 seconden op de tatami, dan moest Matthias Casse wat dieper gaan in zijn tweede kamp. De Rus Timoer Arboezov, eerder dit jaar goed voor brons op het WK voor junioren, verweerde zich kranig tegen de nummer 1 van de wereld in de categorie tot 81 kg. Casse kreeg zijn 19-jarige concurrent pas in de golden score klein met een waza-ari.

13:04

Umayev meteen uitgeschakeld

Voor Abdul Malik Umayev is het EK judo na één kamp afgelopen. Onze landgenoot hield lang stand tegen de Azeri Hidayat Heydarov, de nummer 1 van de wereld in de categorie tot 73 kg, maar net voor de gong raakte Umayev niet uit een houdgreep (osaekomi). 

12:44

Duyck laat zich nog verrassen

Jarne Duyck leek op 23 seconden van het einde op weg naar de 3e ronde op zijn eerste EK judo. Met een waza-ari achter zijn naam zag het er goed uit voor de debutant, maar de Ier Bearach Gleeson redde nog zijn vel met een ippon net voor de gong. Voor Jarne Duyck volgt over twee weken al een herkansing op het EK U23.

12:03

Casse kent geen problemen

Na amper 15 seconden was Matthias Casse al klaar met zijn eerste tegenstander op het EK judo. In de tweede ronde pakte de Macedoniër Edi Sherifovski een zware bestraffing en moest hij al opkrassen. De volgende tegenstander van Casse is de 19-jarige Rus Timoer Arboezov.

11:46

Jarne Duyck stoot door

De 21-jarige Jarne Duyck (-81 kg) heeft zijn debuut op het EK judo niet gemist. Met twee bestraffingen achter zijn naam zag het er nochtans gevaarlijk uit in zijn eerste ronde tegen de Spanjaard Jose Maria Mendiola Izquieta, maar in de golden score kon hij alsnog een waza-ari scoren. Duyck neemt het in de tweede ronde op tegen de Ier Bearach Gleeson.