Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Opiumproductie in Afghanistan met 95 procent gedaald na verbod door taliban

De opiumproductie in Afghanistan is met 95 procent gedaald sinds de radicaal-islamistische taliban in april 2022 een drugsverbod hebben ingesteld. Dat meldt het VN-kantoor over Drugs en Misdaad (UNODC) in een nieuw rapport. In het verleden was ongeveer 90 procent van de opiumpapavers wereldwijd afkomstig uit Afghanistan.

Volgens de VN werd vorig jaar in Afghanistan nog ruim 233.000 hectare grond verbouwd voor de teelt van papaver, de plant die de basis vormt voor opium en heroïne. Dit jaar bedraagt de verbouwde oppervlakte nog maar 10.800 hectare. De opiumproductie heeft die trend gevolgd en is teruggevallen van 6.200 naar 333 ton.

"Dit geeft ons een reële kans om aan resultaten op lange termijn te bouwen tegen de illegale opiummarkt en tegen de schade die hierdoor zowel lokaal als mondiaal veroorzaakt wordt", zegt UNODC-directeur Ghada Waly.

In het rapport wordt er wel op gewezen dat die scherpe terugval ook gevolgen heeft voor de vele Afghaanse landbouwers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de opiumteelt. "In de komende maanden heeft Afghanistan dringend behoefte aan sterke investeringen in duurzame middelen van bestaan, om de Afghaanse boeren de kans te geven af te stappen van de opiumteelt", zegt Waly.

Hij wijst erop dat voor de overstap naar andere landbouwproducten - zoals katoen en tarwe - meer water nodig is, terwijl het Centraal-Aziatische land al drie jaar met droogte kampt.

Tot slot wordt in het rapport ook aangehaald dat de daling van opiumproductie gepaard lijkt te gaan met een opgang van synthetische drugs, zoals methamfetamine.

Meest gelezen