© BELGA

Wat een solo! Michael Vanthourenhout verlengt Europese titel na foutloze koers: “Ik had goeie benen en ging van start tot finish voluit”

Michael Vanthourenhout (29, Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft in het Franse Pontchâteau met een fenomenale solo zijn Europese titel veldrijden verlengd op een parcours dat werd herschapen in een modderpoel. Vanthourenhout trok er al in de tweede ronde vandoor en werd niet meer bijgehaald. Thibau Nys kende een offday, maar Vanthourenhout bleek de ideale wisselkopman. Lars van der Haar maakte in de achtervolging te veel foutjes en moest zich tevredenstellen met brons na Cameron Mason.

Michael Van Damme

Michael Vanthourenhout, regerend Belgisch en Europees kampioen, heeft opnieuw op het perfecte moment toegeslagen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn nog niet in het veld, Thibau Nys kende een offday en Lars van der Haar maakte op de modderige en glibberige omloop te veel foutjes om echt in koers te komen.

“Ik had goeie benen en ging van start tot finish voluit”, zei Vanthourenhout. “Het seizoen was tot dusver nog niet best, maar op de Koppenberg voelde ik me al goed, zonder dat ik dat toen kon verzilveren.”

Maar in Pontchâteau, daar waar een trui werd uitgedeeld, lukte het wel.

Laurens Sweeck opende de debatten voor de Belgen, maar na zijn kanonstart viel hij snel terug. In de tweede ronde trok titelverdediger Michael Vanthourenhout eropuit. Niemand die toen kon vermoeden dat hiermee de koers al in zijn plooi zou liggen. “Ik vond zijn eerste koershelft fantastisch, maar eerlijk: ik twijfelde er ook aan of hij zou standhouden”, sprak bondscoach Sven Vanthourenhout.

Het was aan de Nederlanders om te reageren, maar Joris Nieuwenhuis reed lek. In de derde ronde kwam er een reactie van de Brit Cameron Mason, maar meester-afstopper Eli Iserbyt riep hem tot de orde met in zijn wiel Pim Ronhaar.

Halfweg koers kwam de Nederlandse kopman Lars van der Haar aansluiten bij de achtervolgers. Die andere topfavoriet, Thibau Nys, was er niet in geslaagd om mee te schuiven met Van der Haar en daarmee zat de koers voor de Belgische topfavoriet erop: hij had zijn dagje niet.

Slippertje remt achtervolging van Van der Haar

Eli Iserbyt reed lek en dus was Van der Haar zijn waakhond kwijt. In de vijfde ronde haalde de Nederlandse kopman zijn tweede cartouche boven om in zijn eentje de kloof proberen te dichten op Vanthourenhout, maar na een slippertje was alles te herdoen voor Van der Haar.

Het parcours lag er al zwaar, modderig en glibberig bij en toen de hemelsluizen in het laatste kwart van de koers openingen, werd de moeilijkheidsgraad nog wat opgekrikt. Maar Vanthourenhout bleef een foutloze wedstrijd rijden.

In de zevende van acht ronden was de koers helemaal gereden. Vanthourenhout had zijn voorsprong op Cameron Mason nog uitgebouwd en Lars van der Haar maakte een nieuwe slipper.

Vanthourenhout mocht na een fantastische koers de armen spreiden. Cameron Mason werd knap tweede, Van der Haar pakte brons.

Michael Vanthourenhout: “Vandaag was het mijn dag”

“Het seizoen was tot hiertoe nog niet echt goed verlopen”, opende Michael Vanthourenhout na de cross. “Ik werd ziek in aanloop naar de eerste wereldbekercross in Waterloo. In Overijse en Ruddervoorde pakte ik wel al eens een podiumplaats maar in Maasmechelen kende ik een offday en stapte ik voortijdig uit de wedstrijd. Misschien deed ik dat wat te vroeg maar ik zat toen toch in een verloren positie. Na de Koppenberg van afgelopen woensdag, een heel zware koers dit jaar, voelde ik me wel weer goed. Ik was met vertrouwen naar Frankrijk afgezakt.”

© BELGA

“Vandaag was het mijn dag”, ging hij verder. “Ik had direct na de start een heel goed gevoel en slaagde erin al vrij vroeg in de cross alleen voorop te komen. Gelukkig was ik sterk genoeg om het uit te zingen tot op het einde.”

Vanthourenhout volgt zichzelf op als Europees kampioen en mag nog een seizoen langer met de wit-blauwe sterrentrui op stap. “Ik had nog een Belgische trui achter de hand mocht het vandaag verkeerd afgelopen zijn. Maar het doet deugd om voor de tweede opeenvolgende keer het Europees kampioenschap te winnen”, besloot hij.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Veldrijden