© BELGA

Dominante Zoe Bäckstedt volgt Puck Pieterse op als Europees beloftekampioene, Xaydee Van Sinaey en Julie Brouwers op 7 en 8

In Pontchâteau is het goud eens een keertje niet naar thuisland Frankrijk gegaan. De Britse Zoe Bäckstedt stak boven de rest uit en reed na een lange solo richting de Europese titel bij de vrouwen beloften. De Luxemburgse Marie Schreiber werd tweede, voor Kristyna Zemanova.

Jeroen De Pauw

26 rensters gingen op jacht naar de Europese sterrentrui bij de beloften vrouwen, waaronder ook vijf landgenotes. Maar al na de eerste ronde werd duidelijk dat de Belgische meisjes niet konden wedijveren met de wereldtoppers. Zoe Bäckstedt en Marie Schreiber hadden het ruime sop al gekozen, Leonie Bentveld volgde solo op vier seconden. De Belgen zaten haast allemaal in een pelotonnetje rond positie tien. Lore De Schepper, Xaydee Van Sinaey en Julie Brouwers knokten voor hun plekje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het parcours lag er zeker niet makkelijk bij naar Pontchâteau-normen, maar allesbehalve een zware omloop zoals verwacht werd na het stormweer van de voorbije dagen. Het zorgde voor een afwachtende houding bij zowel Bäckstedt als de Luxemburgse Schreiber.

Dominantie

Bentveld trapte wat op haar adem en bleef steken op een tiental seconden en kreeg het gezelschap van Zemanova. In de achtergrond werd het pelotonnetje alsmaar kleiner, maar De Schepper en Van Sinaey hielden stand. Een plek in de top tien kwam in het vizier.

Eén keer vol op de pedalen staan, meer had Bäckstedt in de derde ronde niet nodig om Schreiber af te schudden. Het Britse multitalent begon nog voor halfweg wedstrijd aan een lange solo. Op één ronde tijd reed ze de Luxemburgse op 25 seconden.

Zoe Bäckstedt kwam nooit in de problemen in Pontchâteau.© BELGA

Tussen Zemanova en Bentveld werd het wel spannend voor die laatste plek op het podium. Pas in de slotronde kon de Tsjechische wegrijden van de Nederlandse waar de veer compleet bij brak.

Van Sinaey kwam ten val in de modder© BELGA

Bäckstedt kwam voorin niet meer in de problemen. Ze won met 33 seconden voorsprong op Schreiber. Ze volgt daarmee Puck Pieterse op als Europees beloftekampioen in het veld. Vorig jaar eindigde de Britse als vijfde nog achter Schreiber, vandaag draaide ze de rollen om. Twee jaar terug won ze ook al de Europese titel bij de juniores.

Met een Britse, geflankeerd door een Luxemburgse en een Tsjechische, kregen we alvast een atypisch veldritpodium te zien. De Belgische meisjes reden overigens wel een goede cross, weliswaar op ruime achterstand. Ondanks een val werd Xaydee Van Sinaey zevende, Julie Brouwers eindigde achtste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer