Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

1 jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen: Biden vs. Trump, of toch een Kennedy?

Over precies een jaar trekken de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Maar voor het zo ver is, moeten er eerst nog officieel presidentskandidaten worden aangeduid. Joe Biden, voor de Democraten, en Donald Trump, voor de Republikeinen, lijken een evidentie. Maar wat met de rechtszaken tegen Trump en de gezondheid van Biden? Amerikakenner Bert De Vroey blikt vooruit.

Op 5 november 2024 is het verkiezingsdag in de VS. De Amerikanen kiezen dan een nieuwe president. En het wordt mogelijk een herhaling van 2020 want de huidige Democratische president Joe Biden zal het hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen de voormalige Republikeinse president Donald Trump. Al zijn er wel wat factoren die de komende maanden nog roet in het eten kunnen gooien voor beide mannen.

En dan is er ook nog een onafhankelijke kandidaat met een ronkende naam: Robert F. Kennedy Junior. Bobby is de neef van de vermoorde president JFK. Hij komt op als onafhankelijke. Maar maakt hij echt een kans?

Biden te oud?

De huidige president Joe Biden mikt op een herverkiezing. En voorlopig lijken er weinig kapers op de kust. "Het is not done om een president uit te dagen als hij nog een tweede termijn wil", verduidelijkt Amerikakenner Bert De Vroey. Al worden er hier en daar wel twijfels geplaatst bij de verkiesbaarheid van Biden. 

Vooral zijn leeftijd is een probleem. Biden is intussen al 81. "Je moet er een beetje rekening mee houden dat er iets kan gebeuren tijdens zijn presidentschap. Je ziet hoe broos Biden is. En dan is het maar de vraag of vicepresident en running mate Kamala Harris klaarstaat om over te nemen." Volgens De Vroey heeft ze de afgelopen jaren te weinig de kansen genomen of gekregen om in de spotlight te staan.

Biden is intussen 81, je moet er rekening mee houden dat er iets kan gebeuren tijdens zijn presidentschap.

Bert De Vroey

Vorige week stelde ook Dean Phillips zich kandidaat voor de functie van Democratisch presidentskandidaat. "Ook hij stelt zich vragen bij de verkiesbaarheid van Biden. Hij vreest dat de president het door zijn leeftijd en andere aspecten niet zal halen."

Maar wat is de kans dat Biden herverkozen zal worden voor een tweede ambt als president? "Het zal afhankelijk zijn van wie de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Als hij het moet opnemen tegen Trump, dan is de kans groot dat hij het haalt", besluit De Vroey.

Trump in de gevangenis?

Maar zal Donald Trump ook worden verkozen als Republikeinse presidentskandidaat? "Hij lijkt op dit moment wel alle tegenstand te verpulveren bij de voorverkiezingen. Maar die worden verspreid over 5-6 maanden. En die overlappen met de kalender van de rechtszaken waar Trump zich moet verantwoorden." Die kunnen volgens De Vroey zeker een impact hebben op zijn kansen.

Trump zal van campagnebijeenkomst naar rechtszaak moeten pendelen.

Bert De Vroey

In sommige rechtszaken riskeert Trump zelfs een gevangenisstraf. "De vraag is hoe hard dat kan wegen op de perceptie van Trump als beste kandidaat om in de ring te sturen." Al is de kans dat hij in de gevangenis zal zitten op het moment van de presidentsverkiezingen klein. "Een celstraf is geen bezwaar om president te worden. Maar hoe dat dan moet met de eedaflegging? Dat scenario is ongekend."

Zorgt antivaxer voor verrassing?

Het spreekwoord zegt: als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen. Moeten we dan ook rekening houden met een onafhankelijke kandidaat? "Robert F. Kennedy Junior scoort verrassend goed. Al is hij wel een beetje een vreemd figuur. Hij is vooral bekend als antivaxer."

Kennedy wilde eerst opkomen als kandidaat voor de Democraten, maar zal het nu toch als onafhankelijke doen. Maakt hij kans om ook echt president te worden? "Het is voor hem zo goed als onmogelijk om te winnen, maar hij kan wel stemmen wegkapen bij beide partijen."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Welke rol zal oorlog in Midden-Oosten spelen?

Dan rest nog de vraag: wat zullen de thema's zijn bij de presidentsverkiezingen van 5 november 2024? "Bij Trump gaat het voorlopig enkel over Trump. En af en toe zegt hij iets over de actualiteit", vat De Vroey kort samen.

Vooral voor president Biden kan de oorlog tussen Hamas en Israël een moeilijke factor zijn. "Hij heeft twee doelgroepen waar hij rekening mee moet houden." En die doelgroepen spelen een rol in belangrijke swing states.

"In Florida heb je een grote Joodse gemeenschap. Die mag hij niet voor het hoofd stoten. Maar in Michigan is er dan weer een grote Arabische gemeenschap. En ook de jonge Linkse Democraten zijn kritisch voor de Midden-Oostenpolitiek."

Meest gelezen