Archieffoto Antwerpse haven: er worden tegenwoordig recordhoeveelheden drugs onderschept.
Foto: AFP or licensors

Na overval in Antwerpse haven: "Extra wake-upcall voor betere beveiliging"

Wat vrijdag in de Antwerpse haven gebeurd is, is een "extra wake-upcall voor de beveiliging van het hele havengebied". Dat zegt Stephan Vanfraechem van Alfaport, de werkgeverskoepel voor de Antwerpse haven. Havenarbeiders zijn vrijdag overvallen in een douanedepot in de Waaslandhaven, wellicht door drugscriminelen. "De beveiliging moet een upgrade krijgen. Dit is een probleem van de hele maatschappij."  

Drie indringers pleegden vrijdag een gewelddadige overval in een douanedepot in Kallo, op Linkeroever. Wellicht waren ze op zoek naar een partij in beslag genomen drugs. 

"Het is een extra wake-upcall voor de beveiliging van het ganse havengebied, om dat nog een serieuze upgrade te geven", zegt Vanfraechem aan VRT NWS. Alfaport vertegenwoordigt zowat 400 bedrijven in de Antwerpse haven, op Linker- en Rechteroever.

Vanfraechem wijst erop dat het hele gebied veel groter is dan het centrum van de stad, maar dat die beveiliging nu moet gebeuren met relatief beperkte middelen. Intussen gaat de drugsmaffia steeds driester te werk. Vanfraechem eist onder meer extra mankracht voor de politie, zodat die meer aanwezig kan zijn op het terrein. 

Het veiligheidsgevoel in de Antwerpse haven moet sterk worden verhoogd

Stephan Vanfraechem van Alfaport

"Het is geen probleem van een paar terminals, het is een probleem aan het worden van de hele maatschappij. We worden aangevallen door drugsmaffia die bewezen heeft dat ze voor niks meer terugschrikt", waarschuwt Vanfraechem.

"Ik denk dat het veiligheidsgevoel in de haven van Antwerpen sterk moet worden verhoogd. Ik heb het dan over het publieke domein, want ik beschouw die site van de douane als openbaar domein. Daar zal een upscaling moeten gebeuren van inzet, middelen en focus."

"Naast scanning en detectie graag meer middelen voor beveiliging"

Ook de vakbonden van het douanepersoneel hopen op een betere beveiliging. Los van de schok door wat gebeurd is, heerst er bij het havenpersoneel ook boosheid. Dat zegt Johan Lippens van ACV Openbare Diensten: "De regering zet enorm in op de scanning en de detectie van de drugs. Maar alle middelen gaan daar naartoe, en er worden geen middelen voorzien voor de andere diensten van de douane, onder meer voor de beveiliging waar er een acuut personeelstekort is."

Intussen zijn er geen verdere details van het incident van vrijdagavond. De betrokken diensten zoals de douane geven voorlopig liever geen commentaar. 

Meest gelezen