59'
Mario Stroeykens
0 - 3
59'

Anderlecht blijft wervelen in de competitie. Ook seizoensrevelatie Cercle Brugge kon de doelpuntenmachine van paars-wit niet afremmen. Net voor rust sloegen Dolberg en Dreyer - de twee uitblinkers op Jan Breydel - toe tegen de gehavende Vereniging. Op het uur legde Stroeykens de eindstand vast.

Cercle Brugge - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht heeft lessen getrokken uit de wedstrijd tegen Standard. Toen gaf het een 0-2-voorsprong aan de rust nog uit handen, in Brugge overkomt dat paars-wit niet. Op het uur beslist Stroeykens de wedstrijd met de 0-3.

• Man van de match: Scoren en laten scoren. Anders Dreyer was ook vandaag weer op topniveau bij Anderlecht. De Deen bood Dolberg de openingsgoal aan, maakte er met een knappe trap zelf 0-2 van en legde met een assist voor Stroeykens de wedstrijd in een definitieve plooi.

• Opvallend: De nul houden, bij zijn zesde competitiewedstrijd in het Anderlecht-doel is het Kasper Schmeichel eindelijk gelukt. Uitgerekend op zijn verjaardag. Voor Anderlecht is het nog maar de derde clean sheet in 13 wedstrijden.

Dolberg en Dreyer bezorgen Cercle dubbele opdoffer

Met Somers, Lopes, Ravych en Van der Bruggen moest Cercle Brugge vier sterkhouders missen voor de clash met Anderlecht. Bij paars-wit ontbrak enkel de lichtgeblesseerde Leoni, Delaney maakte zo slechts zes weken na zijn sleutelbeenbreuk zijn rentree in de paars-witte basis.

De Deen kreeg na amper tien minuten al een uitgelezen kans om zijn comeback te vieren met een treffer, maar besloot van dichtbij over. Halfweg de eerste helft moest Warleson zich strekken op een schot van Hazard, aan de overkant werd Schmeichel getest door Denkey. Meteen de enige echte dreiging van Cercle in de eerste helft.

Met de rust in zicht sloeg Anderlecht genadeloos toe met twee goals in drie minuten. Thorgan Hazard mikte eerst zelf nog een schot op de paal, maar lag enkele minuten later mee aan de basis van de 0-1. Op aangeven van Dreyer gaf Kasper Dolberg Warleson van dichtbij het nakijken.

Amper 2 minuten en 40 seconden later keerden Dolberg en Dreyer de rollen om. Anders Dreyer demonstreerde nog eens zijn puntgave techniek en mikte de bal in de verste hoek: 0-2. Randje buitenspel, maar de VAR zag er geen graten in.

Stroeykens beslist de wedstrijd

Bij Anderlecht hadden ze geen beter scenario kunnen dromen, bij Cercle konden ze de afwezigheid van vier sterkhouders niet verbergen. Ook na de rust slaagde de thuisploeg er niet in om paars-wit nerveus te krijgen.

Integendeel, op het uur moest de thuisploeg een nieuwe tik incasseren. Daland verkeek zich op een diepe bal naar Dreyer en die zette na Dolberg ook Stroeykens op weg naar een doelpunt. 0-3 en wedstrijd gespeeld.

De Wilde en Denkey kwamen nog in de buurt van een treffer voor Cercle, maar Schmeichel hield de nul. Een mooi verjaardagscadeau voor de 37-jarige Deen.

Riemer: "Niet veel ploegen komen hier met 0-3 winnen"

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik ben heel blij en trots. Er zijn niet veel ploegen die hier met 0-3 komen winnen. Onze eerste helft was fantastisch, we hebben ons plan heel goed uitgevoerd en maakten mooie goals. Met de derde goal hebben we de wedstrijd beslist en daarna speelden we voor mij iets te veel op controle. Ik had ons toen graag wat aanvallender gezien, maar ik ben heel tevreden. Dit zijn wedstrijden die je goed moet voorbereiden, want een team als Cercle weet perfect wat het wil doen. Ik moet mijn spelers bedanken dat ze de richtlijnen zo goed opgevolgd hebben. We proberen elke week stappen te zetten en beter te worden, het is een proces waar we een jaar geleden mee begonnen zijn. Ons doel blijft de Champions' Play-offs halen en daar voor de interessante plaatsen spelen."

• Miron Muslic (trainer Cercle Brugge): "Als je naar het resultaat kijkt, dan is dit een logische nederlaag. In de eerste 30 à 35 minuten hebben we het fantastisch gedaan. We creëerden veel druk en hadden ook goede mogelijkheden. Het schot van Hazard tegen de paal was het keerpunt. Bij de 0-1 hadden we de bal gewoon moeten wegwerken, dat was een vreselijke fout. Anderlecht heeft dan de kwaliteit om dat af te straffen. Twee kansen, twee goals. Daarna was het moeilijk voor ons om terug te komen, want Anderlecht geeft weinig weg. We zijn gemiddeld vijf jaar jonger en dat verschil in ervaring zag je vooral in de tweede helft. We moeten hieruit leren en met opgeheven hoofd de volgende wedstrijd aanvatten."

• Nils De Wilde (Cercle Brugge): "We kunnen niet tevreden zijn, maar we mogen ook niet vergeten dat Anderlecht een heel sterke periode achter de rug heeft. De eerste 35 minuten hebben we echt goed gespeeld, met enkele kansen. Er was ook die fase waar Debast geen rood kreeg. Dat kan een match bepalen. We slikten twee doelpunten door kleine individuele fouten. We hebben een jonge ploeg en moeten blijven opbouwen."

• Kasper Schmeichel (Anderlecht): "Dit geeft heel veel voldoening. We hebben ons lesje geleerd van de wedstrijd tegen Standard. Toen kwamen we ook met een 0-2-voorsprong uit de kleedkamer en vochten we niet zoals het hoort. Vandaag was het een strijd en we hebben onze kwaliteit getoond wanneer dat moest. We hebben als team vandaag heel goed verdedigd. Cercle had maar enkele kansen. Een clean sheet is een statistiek die niet het verhaal van een wedstrijd vertelt. Manchester City was gisteren dominant tegen Bournemouth, maar kon de nul niet houden. Dat doet er niet toe. Het enige wat telt is de overwinning."

Fase per fase

90+6'

Einde

Anderlecht omzeilt de moeilijke klip bij Cercle Brugge, dat vandaag wel vier sterkhouders miste. Dolberg en Dreyer zorgden voor een 0-2-voorsprong aan de rust en op het uur legde Stroeykens de wedstrijd in een beslissende plooi. Paars-wit nadert zo voorlopig tot op één punt van Union, dat straks nog speelt tegen Club Brugge.

90+6' tweede helft
90+5'

Cercle krijgt in de slotminuten nog een kans. N'Diaye geeft met een stevige overtreding nog een vrije trap, centraal voor doel, weg. Maar Denkey trapt die recht in de muur.

90+1'

Nog vier minuten tellen we erbij, maar de wedstrijd is natuurlijk al lang gespeeld. Anderlecht kan met drie punten op zak weer huiswaarts keren.

90'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
87'

Brian Riemer voert een driedubbele wissel door. Dolberg, Vertonghen en Hazard worden naar de kant gehaald voor Vazquez, N'Diaye en Flips. Bij Cercle komen Lietaert en Etonde op het veld voor De Wilde en Nazinho.

86'
wissel
86'
wissel
86'
86'
85'
84'
82'

Denkey mikt nipt over

Daar was bijna een treffer voor Cercle. Denkey haalt in de zestien op aangeven van Nazinho knap uit, maar zijn schot scheert net over de lat.

79'
wissel
79'
wissel
79'

Doelpuntenmaker Stroeykens wordt bij Anderlecht naar de kant gehaald. Amuzu mag het slotkwartier volmaken. Bij Cercle neemt Semedo de plaats in van Olaigbe.