Veel regen en wind de afgelopen weken.

Kust kijkt terug op wisselvallige herfstvakantie met minder overnachtingen en dagjestoeristen

Door het slechte weer zijn de voorbije herfstvakantie minder mensen een dagje naar zee getrokken. Er waren 1,1 miljoen toeristische overnachtingen geboekt, dat is 12 procent minder dan in de zonnige herfstvakantie van vorig jaar. "De cijfers tonen opnieuw aan hoe belangrijk het weer is voor het toerisme aan de kust", zegt Sabien Lahaye-Battheu van Westtoer.

Het provinciebedrijf Westtoer spreekt over een matige herfstvakantie met in totaal 1,1 miljoen overnachtingen: 250.000 tijdens de eerste week, en 850.000 tijdens de tweede week. Door de nieuwe schoolvakantieregeling hebben de Franstalige Belgen (uit Brussel en Wallonië) immers twee weken herfstvakantie.

De gemiddelde hotelbezetting bedraagt dan weer zo'n 40 procent (of 9 procent minder dan in 2022). Ongeveer 850.000 dagtoeristen hebben de kust bezocht in de herfstvakantie. Een daling met 18 procent in vergelijking met vorig jaar.

"De kust is altijd een hele mooie vakantiebestemming, maar last minutes zaten er minder in door het stormweer", verklaart Sabien Lahaye-Battheu.

We zijn het wellicht al vergeten, maar de herfst van 2022 staat geboekt als een "warme herfst". De start van de herfstvakantie was toen zelfs zomers warm. Het eerste weekend liep de temperatuur in Ukkel op tot 25,5 graden, waardoor 29 oktober 2022 officieel tot zomerdag werd uitgeroepen.

Nooit eerder was het zo laat op het jaar zo warm. Naarmate de herfstvakantie van 2022 vorderde, zakte de temperatuur wel stelselmatig naar 11 graden. 

BEKIJK - "Kijk, een lege winkel", weinig toeristen aan de kust:

Videospeler inladen...
Eind oktober 2022: een plonsje in zee kon gerust nog.
Nicolas Maeterlinck/Belga Images

Meest gelezen