Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPremier League

‘He’s electric’: met goal en vier assists doet Jérémy Doku monden openvallen in Engeland

Jérémy Doku.Beeld AFP

De interesse groeit, de hype ook na zijn doelpunt en vier assists tegen Bournemouth. Tussen het kransje topfiguren heeft Jérémy Doku (21) zich nog niet geschopt in de Premier League, maar de flankspeler van Manchester City is wel aardig op weg. Engeland ontdekt een speciaal talent. ‘He’s electric.’

Voor we aan de lofzang van Jérémy Doku beginnen, moeten we eerst elf jaar terug in de tijd. In de zomer van 2012 landde een jonge Belg van 21 met hoge verwachtingen in Londen. Een spelmaker met verleidelijke voeten en dartele dribbels. In die tijd hielden we ons nog ver weg van overzichten van wat de buitenlandse pers allemaal over ‘onze’ jongens schreef.

Toch had er toen gerust wekelijks een bloemlezing over Eden Hazard kunnen verschijnen. Met titels als: ‘Engelse pers zwaar onder de indruk van Hazard’, ‘Engelse pers schrikt van duizelingwekkend potentieel van Hazard’, ‘Engelse pers roept Hazard uit tot nieuwe talisman’, ‘Engelse pers merkt op dat Hazard die speler is waarnaar Chelsea naar op zoek was’, ‘Engelse pers ziet nieuwe masterclass van Hazard’.

Dok ‘n roll star

Ze zien, ze zien wat u en ik ook zien. Op superlatieven werd er niet bespaard. De trainer van Chelsea toen, Roberto Di Matteo, gaf de hype rond Hazard nog een extra zetje: “Gianfranco Zola was een geweldig talent, een artiest zou ik zelfs zeggen. Eden wordt misschien ook zo’n artiest. Ik begrijp waarom mensen de parallel trekken.”

Na acht wedstrijden in de Premier League legde Eden Hazard volgende balans voor: 8 basisplaatsen, 2 goals, 5 assists. Van een onmiddellijke impact gesproken.

Dok ‘n roll star
Beeld AFP

De meest fijn besnaarde pennen onder de Engelse journalisten zaten zaterdag niet in het Etihad Stadium - er viel immers een sluimerende crisis bij Man United te coveren.

Zo misten ze een statement van een 21-jarige Belg, die degradatiekandidaat Bournemouth verschrikkelijk veel pijn deed met zijn versnellingen, zijn zwierige heupen en venijnige prikken.

Naar lyrische beschrijvingen was het in eerste instantie speuren: ‘Engelse pers noemt Doku een echt speciaal talent na masterclass tegen Bournemouth’, ‘Engelse pers weet nu al dat Doku zijn transfersom waard is’, ‘Engelse pers ziet dat Kevin De Bruyne nog iets goed deed voor Man City: Doku aanraden’, ‘Engelse doopt Doku tot Dok ‘n Roll Star’.

Blaas maar op die loftrompet. Bournemouth is die ene tegenstander die altijd een pak voor de broek krijgt van Manchester City - ze wonnen 13 van de 13 ontmoetingen. De ideale opponent om de stats omhoog te drijven, maar de Rode Duivel deed dat op onnavolgbare wijze.

Jérémy Doku schreef Belgische geschiedenis in de Premier League, als eerste Belg die ooit vier assists in een match gaf - dat deed zelfs De Bruyne hem niet voor. Sinds zaterdagmiddag is hij de jongste speler die in de Premier League ooit een voet had in 5 doelpunten en ook de jongste die vier goals aanbracht. Speciaal talent.

Jérémy Doku.Beeld AFP

Na acht wedstrijden in de Premier League legt Jérémy Doku volgende balans voor: 6 basisplaatsen, 2 goals, 5 assists. Vergelijkbaar met de speler met wie hij straks nog vaker zal worden vergeleken, hier en over het Kanaal. Die vinnige Belgische flankspeler die de Engelse topklasse zeven jaar heeft geanimeerd: ene Eden Hazard.

Elektrisch

Over het nerveuze debuut van Doku, tegen Fulham, spreekt vandaag enkel zijn trainer nog. Pep Guardiola nam hem toen apart om op hem in te praten. Peptalk die zijn vruchten heeft afgeworpen. Vandaag is Doku verschilmaker. En blijft een trainer zijn verbazing uitspreken over de snelle aanpassing van de winger.

Guardiola: “Waar ik nog het meest van onder de indruk ben: hij kan niet alleen dribbelen, maar neemt ook goeie beslissingen.”

In 7 minuten sloeg Doku zaterdag genadeloos toe. Zijn donder, zijn bliksem. Vanuit stand schakelde hij naar de hoogste snelheid en terug. Het aantal dribbels van Hazard in zijn eerste acht matchen in de Premier League - 31 toen - heeft Doku al lang uitgewist met zijn lichte voeten (47 dribbels heeft hij ingezet). In de doelpunten en assists staan ze na 8 matchen gelijk. Dat belooft.

Elektrisch
Beeld AP

Met Doku heeft Manchester City er zijn entertainer bij. “He’s electric, merkte een supporter schamper op. Het zou zomaar de titel van een hit van Manchesters bekendste band, Oasis, kunnen zijn. In eigen stadion is hij binnen twee maanden dé attractie geworden. Guardiola: “Wanneer hij de bal heeft, schuift het publiek naar het puntje van zijn stoel, maar ik ook. Omdat je weet dat er iets gaat gebeuren.”

Maar elke week mag hij dat nog niet tonen. Daar heeft Guardiola zijn redenen voor. Hij is niet zeker of de explosieve spiervezels van Doku de opeenvolging van wedstrijden goed zullen blijven verteren - het is de reden waarom hij omzichtig met hem omspringt. Ook in topmatchen vertrouwt zijn coach hem nog niet helemaal. Kwestie van controle. Maar zo zegt Guardiola: “Ik wil hem niet veranderen.”

Ondertussen groeit de interesse voor Doku zienderogen in Engeland. Een van de dagen reist een delegatie van Engelse tabloid Daily Mail naar Brussel en Antwerpen om een rootsverhaal op te schrijven over Doku.

Vandaag is het enkel nog wachten op spraakmakende titels op de voor- en achterpagina’s van de kranten om die hype helemaal te bevestigen.