© BELGA

Thibau Nys verklaart offday op EK: “Ik heb gevochten, maar zelfs finishen zat er niet in”

Thibau Nys begon als een van de topfavorieten aan het EK, maar reed nooit in beeld en haalde zelfs de finish niet. “Ik ga bekijken hoe ik de komende weken best aanpak: misschien moet ik het wereldbekerklassement uit mijn hoofd zetten om frisser te zijn in andere crossen.”

Guy Van Den Langenbergh Michael Van Damme

Met dit seizoen al drie zeges op zak, waaronder de Koppenbergcross afgelopen woensdag, begon Thibau Nys als een van de topfavorieten aan dit EK. Met een modderig parcours in Pontchâteau leken ook de omstandigheden perfect.

Maar na een slechte start kon Nys nooit meer in koers komen. De 20-jarige Belg van Baloise-Trek Lions kreeg zelfs een DNF achter zijn naam.

“Ik heb nog gevochten, maar op het moment dat ik lek reed, was het helemaal gedaan”, zei een teleurgestelde Nys. “Ik wilde eerste nog de koers uitrijden, maar op drie ronden van het einde bleek zelfs dat onmogelijk.”

Vader Sven Nys sprak tijdens de koers al van een minder frisse Thibau. Waren de inspanningen van afgelopen woensdag misschien niet verteerd?

“Ik denk dat het inderdaad een deel van de verklaring is dat ik niet hersteld was van de Koppenbergcross. Want de vorm van vorige week kan niet weg zijn. Maar ik kon mijn benen niet aanspreken zoals het hoorde. Ze voelden niet goed aan. Ik kon niet diep gaan, het lopen ging niet goed en ik zat niet in de wedstrijd. Ik heb nog gevochten voor wat ik waard was, maar dat mocht niet baten.”

“Het is extra jammer als je het koersverloop en de omstandigheden zag: in principe moest deze koers mij liggen. Anderzijds: ik heb er geen spijt van dat ik ervoor gegaan ben op de Koppenberg.”

Wereldbeker laten schieten?

“We gaan nu kijken hoe we de komende weken het best aanpakken”, aldus Thibau Nys. “Misschien moet ik het wereldbekerklassement uit mijn hoofd zetten om frisser aan de start te staan in andere wedstrijden. Want als ik me fris voel, ben ik bij de beteren. Als ik daarentegen niet honderd procent hersteld ben, zoals hier en in mindere mate in Maasmechelen, dan heb ik het moeilijk. Dat maakt deel uit van mijn leerproces. De oorzaak van deze offday was louter fysiek. Met de druk kan ik om, dat was helemaal het probleem niet. Fysiek was ik gewoon niet op de afspraak.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer