Kemal Kilicdaroglu (rechts) met opvolger Özgür Özel (links).© via REUTERS

Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu moet plaats ruimen na verkiezingsnederlaag

De grootste Turkse oppositiepartij CHP heeft zondag een nieuwe leider gekozen. Na de nederlaag bij de parlements- en presidentsverkiezingen in mei moet Kemal Kilicdaroglu (75) nu plaats ruimen voor Özgür Özel (49). Daarmee komt er een einde aan het 13-jarige voorzitterschap van Kilicdaroglu aan het hoofd van de sociaal-democratische partij.

jvh
Bron: BELGA

Hoewel Kilicdaroglu een brede alliantie had samgensteld voor de parlements- en presidentsverkiezingen van 14 mei slaagde hij er niet in om de oppositie naar de overwinning te leiden. Bij de presidentsverkiezingen verloor hij van zittende president Recep Tayyip Erdoğan. Kilicdaroglu kreeg als oudgediende partijleider kritiek, omdat hij weigerde af te treden terwijl zijn partij in het slop geraakte.

De nieuwe partijleider Özgür Özel roept op tot hervormingen in de partij. De CHP wil de belangrijkste burgemeestersposities in Istanbul en Ankara verdedigen bij de gemeenteraadsverkiezingen van begin volgend jaar.

Özel is apotheker van beroep, was eerder ook CHP-fractieleider in het parlement. Hij komt uit de provincie Manisa in het westen van het land. Hij is getrouwd en heeft één dochter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer