Red de Toekomst

Zo redden we onszelf: denk en discussieer mee over onze toekomst

Defaitisme over politiek kan niet de inzet worden van het belangrijke jaar 2024. Met Red de Toekomst lanceert De Standaard een platform waarop we u uitnodigen om zelf ideeën te lanceren over belangrijke kwesties. Laten we spreken over de toekomst, onze toekomst, als iets dat we zelf mee in handen nemen. Deze week focussen we op het onderwijs.

Karel Verhoeven

Hoofdredacteur

Vraag burgers of ze verwachten dat hun keuze in de belangrijke verkiezingen van 2024 zal leiden tot oplossingen, en de ontgoocheling in de politiek staart je in het gezicht.

Maar we zijn niet veroordeeld tot moedeloosheid. Verkiezingen gaan over welke toekomst we voor onszelf nastreven. Daar kunnen we alle verbeelding voor gebruiken, alle expertise, ideeën en oplossingen die bij overvloed in de maatschappij leven. Wij zijn allen expert, door ervaringen uit het leven dat we leiden of door kennis die we opbouwden. Als de politieke partijen en netwerken niet meer functioneren om die kennis te kanaliseren, kunnen we alternatieven uitproberen. Dat is waar De Standaard zich nu, in de laatste relatief luwe periode voor de campagne losbreekt, voor engageert.

Red de Toekomst heet het journalistieke project waarvoor we lezers en betrokken burgers van allerlei overtuigingen en met velerlei soorten ervaringen en kennis virtueel bij elkaar brengen. Red de Toekomst is een platform om constructieve ideeën op tafel te leggen en te bediscussiëren. In de app en op de website van De Standaard krijgt u oproepen te zien om uw mening te geven in een conversatietool. De vraag van de dag ligt er voor, u ziet er gedachten en oplossingen van andere lezers, u kunt hen steunen, hun voorstellen becommentariëren, of uw eigen voorstel schrijven. Met taaltechnologie filteren we er ongepaste opmerkingen uit, zodat discussies niet ontaarden, wat helaas op sociale media elk collectiever gesprek stokken in de wielen steekt. Dit is dus een veilige omgeving. Ook redacteuren modereren.

Vier weken lang kaarten wij vier belangrijke thema’s aan, één per week: onderwijs, gezondheid, mobiliteit & wonen en samenleven. De redactie voedt het debat met inspirerende voorbeelden. Op het einde van de week lichten we er de opmerkelijkste ideeën uit. U vindt ze in de zaterdagkrant.

De vernieuwing van de democratie krijgt uiteenlopende vormen. Sommige richten zich op lokale inspraak, andere op alternatieven voor de representatieve democratie, nog andere op partijfinanciering. Allemaal willen ze burgers meer betrekken. Red de Toekomst wil, vooraleer politieke partijen hun thema’s bepleiten, de hartslag voelen en laten voelen over kwesties die ons aangaan. U hebt mee het heft in handen. Straks wordt de strijd om de macht in de stembus beslecht, zoals het hoort, maar u kunt die politieke campagne samen met andere burgers de komende weken inspireren en ondersteunen.

Dank alvast voor uw betrokkenheid.

De ‘gewone’ burger heeft vaak buitengewone oplossingen.

Deel jouw oplossingen