© Photo News

Standard geeft zege weg na blunder van Balikwisha: Schoofs bezorgt KV Mechelen verdiend punt

De ene Balikwisha is de andere niet. Michel-Ange was zaterdag de grote uitblinker voor Antwerp in de 3-2-zege tegen KRC Genk. Grote broer William was deze namiddag de pineut bij Standard. Een slechte terugspeelbal van de invaller kostte Standard twee dure punten. Rob Schoofs profiteerde en bezorgde zijn team in de slotminuut een verdiend gelijkspel.

Thomas Standaert

Terwijl Standard eerder deze week vlotjes doorstootte in de beker (5-0 tegen Harelbeke), hadden ze er in Mechelen een echte rotweek opzitten. Uitgeschakeld tegen amateurklasser Knokke (1-1, 5-4 na strafschoppen), afscheid genomen van coach en clubicoon Steven Defour en ook nog Nikola Storm kwijt met een kruisbandblessure. In afwachting van een opvolger voor Defour nam zijn trouwe luitenant Fred Vanderbiest de honneurs waar op de Mechelse bank. De T1-ad-interim dropte met Bilal Bafdili (ex-Standard) meteen een jeugdproduct in de basis.

Bij de thuisploeg voerde Hoefkens twee wijzigingen door in vergelijking met de nederlaag van vorig weekend op AA Gent. Djenepo betaalde de prijs voor zijn belabberde match en begon voor het eerst sinds zijn terugkeer op de bank. Cihan Canak nam zijn plaats in, een beloning voor zijn sterke match in de beker. Achterin ontbrak Ngoy door een blessure, waardoor Laifis opnieuw zijn opwachting maakte in de basis. Verder nog opvallend: op de bank verkoos Hoefkens Perica (2 doelpunten tegen Harelbeke) boven Nederlands U21-international Noah Ohio.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kawabe scoort, Lauerbach mist

De wedstrijd begon met een domper voor de thuisploeg. Marlon Fossey - tegen Anderlecht nog in grootse doen - bleef liggen na een botsing en moest geblesseerd naar de kant. Op de eerste kans was het wachten tot het openingskwartier erop zat. Coucke miskeek zich op een hoekschop, Vanheusden kon niet profiteren en kopte de bal op de rug van Cobbaut.

Het bleek slechts uitstel voor de Mechelaars. Konate legde Kanga neer net buiten de zestien. De vrije trap van Kawabe werd perfect over de muur buiten het bereik van Coucke getrapt. Het betere krulwerk van de nieuwe Japanse smaakmaker van de Rouches. Standard controleerde de wedstrijd en kwam via Sowah nog twee keer dichtbij een tweede treffer, maar mocht nog van geluk spreken dat het met een voorsprong ging rusten. Eerst solliciteerde Lauerbach naar de misser van de speeldag op voorzet van Foulon en daarna pakte Bodart uit met een geweldige reflex op een poging van dichtbij van Schoofs. Ook Kanga kreeg op slag van rust nog een kans op de 2-0, maar de Ivoriaan kreeg het leer niet voorbij Coucke gefrommeld. 1-0 dus bij de rust, na een eerste helft met meer missers dan doelpunten.

© BELGA

Slap Standard na rust

Het eerste gevaar na de rust kwam van de bezoekers. Mrabti ging zijn kans vanuit een scherpe hoek, Bodart moest plat. Wat later was het opnieuw Mrabti die knap werd weggestuurd door Schoofs, deze keer zeilde het schot van de Zweed net naast de verste paal. Standard zakte weg, Mechelen bleef met de kansen morsen. Halfweg de tweede helft slingerde Bafdili zich knap voorbij zijn man in de zestien, maar het schot van de youngster miste de nodige kracht om Bodart te verontrusten.

© BELGA

Cadeautje Balikwisha

Sclessin zag het gevaar en probeerde de thuisploeg wakker te schudden, maar tot meer dan een korte opflakkering leidde dat niet. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Standard dan toch waar het om vroeg, en Mechelen wat het verdiende. De pas ingevallen Balikwisha verstuurde een dramatische terugspeelbal richting Bodart. Via Foulon belandde de bal bij Schoofs, die de verdiende gelijkmaker in het lege doel schoof.

Zuur en vermijdbaar puntenverlies voor Standard dat de kans laat liggen om dichter richting top zes op te schuiven. KV Mechelen begint aan het post-Defour tijdperk met een zuurverdiend punt, maar heeft nog werk voor de boeg om uit de gevarenzone te klimmen.

Standard: Bodart - Vanheusden, Bokadi, Laifis - Fossey (11’ Dewaele) , Kawabe (87’ Balikwisha), Hayden (66’ Price), Alzate (66’ O’Neill), Canak - Sowah (87’ Perica), Kanga.

KV Mechelen: Coucke - Walsh (84’ Vanlerberghe), Bates, Cobbaut, Foulon - Konate, Schoofs - Pflucke (84’ Antonio), Bafdili (73’ Hairemans), Mrabti - Lauerbach (70’ Bassette).

Doelpunten: 22’ Kawabe 1-0, 89’ Schoofs (Foulon) 1-1.

Gele kaarten: 14’ Lauerbach (trekfout), 86’ Konate (haakfout), 92’ Vanheusden (opstootje), 92’ Cobbaut (opstootje), 93’ Coucke (tijdrekken).

Rode kaarten: geen.

Scheidsrechter: Van Damme

Toeschouwers: 19.617

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik