© Reuters

Rusland voert “succesvolle test” uit met intercontinentale raket vanop kernonderzeeër

Rusland heeft een succesvolle test uitgevoerd met een intercontinentale ballistische Bulava-raket vanop zijn nieuwe kernonderzeeër, de Imperator Alexander III. Datr meldt het Russische ministerie van Defensie.

jvh
Bron: Reuters

De raket, die volgens Amerikaanse experts zes kernkoppen kan dragen, werd afgevuurd door de ondergedoken onderzeeër ergens in de Witte Zee, in het noordoosten van Rusland, en trof een doelwit in het Kamtsjatka-schiereiland duizenden kilometers verderop in het Verre Oosten van Rusland. “Het afvuren van een ballistische raket is het laatste element van een reeks tests, waarna beslist zal worden of het vaartuig wordt toegelaten tot de marine”, aldus het Russische ministerie van Defensie.

De Imperator Alexander III is de zevende in de Russische Borei-klasse kernonderzeeërs. In NAVO-kringen staan ze bekend als Dolgoruky-onderzeeërs, naar de eerste boot in de klasse die Rusland lanceerde sinds het einde van de Koude Oorlog. Die kernonderzeeërs zijn bewapend met 16 Bulava-raketten, die een bereik hebben van ongeveer 8.000 kilometer. Rusland wil naar verluidt 10 tot 12 Borei-onderzeeërs bouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer