60'
68'
68'
2 - 1

Union heeft zijn revanche op Club Brugge beet. De Brusselaars onderstreepten hun leidersplaats met een dominante prestatie tegen blauw-zwart. In de hoofdrol: de Algerijnse sensatie Mohamed Amoura, die uitpakte met een omhaal en flitsende tweede goal. De bezoekers stelden opnieuw teleur en zien de zorgen toch weer toenemen.

Union - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Nog geen tien minuten na de verrassende gelijkmaker van De Cuyper zet Union weer orde op zaken. Rodriguez staat amper op het veld wanneer hij Amoura lanceert. Die zet Mechele vlot in de wind en geeft ook Mignolet voor de tweede keer het nakijken.

• Man van de match: Mohamed Amoura onderstreepte nog maar eens dat hij dit seizoen dé sensatie is bij Union. De aalvlugge Algerijn opende in de eerste helft de score met een wondermooie retro en hield de punten in het Dudenpark met zijn tweede van de avond.

• Opvallend: Sinds de terugkeer naar de hoogste klasse had Union op eigen veld nog geen enkele keer kunnen winnen tegen Club Brugge. Meer zelfs, de laatste keer thuiszege van Union tegen Club dateerde al van 1964. Bijna 60 jaar later is het opnieuw gelukt.

Heerlijke retro van Amoura

Union had nog een eitje te pellen met Club Brugge. Twee seizoenen op rij schoten de Bruggelingen de Brusselse titeldroom aan flarden. Vooral het trauma van vorig seizoen op de slotspeeldag van de Champions' Play-offs zat bij Union nog vers in het geheugen.

Union-sensatie Amoura Mohamed mocht nog eens in de basis starten en de Algerijn bedankte daar halfweg de eerste helft al voor met een wondermooi doelpunt. Puertas troefde Balanta af op een voorzet van Ayensa en kopte de bal voor doel. Met een heerlijke retro liet Amoura daar Mignolet kansloos achter: 1-0.

Club had daarvoor enkel kunnen dreigen met een flauw schot van Nielsen en zakte na de openingstreffer helemaal weg. Op het halfuur ontsnapten de bezoekers aan de 2-0 toen Amoura nog eens zijn duivels ontbond. Mignolet kon zijn schot nog net pareren, Spileers werkte de bal uiteindelijk weg voor de doellijn.

Pas in de extra tijd kwam Club nog eens piepen. Meijer ging na een duw van Vanhoutte onderuit in de zestien en claimde een penalty. Niks aan de hand, vond scheidsrechter Vergoote en zo dacht ook de VAR erover.

De Cuyper geeft Club even hoop

Geen beterschap voor Club bij de start van de tweede helft, Union bleef heer en meester. Puertas kwam op aangeven van uitblinker Amoura kort na de rust al dicht bij de 2-0, maar besloot nipt over.

Het begin van een resem kansen voor de thuisploeg. Simon Mignolet moest Club tot drie keer toe overeind houden. De doelman pareerde een afstandsschot van Lapoussin, duwde een vrije trap van Puertas net over doel en stond ook pal op een schot van Castro-Montes. Tussendoor kopte Lazare dan weer nipt naast.

Maar net toen de 2-0 in de lucht hing, sloeg Club uit het niks toe. Maxim De Cuyper werd uit het oog verloren en op aangeven van Skov Olsen krulde de invaller de gelijkmaker knap in de verste hoek. Union bleef verbouwereerd achter.

Lang bleef Union niet bij de pakken zitten. Nog geen 10 minuten na de gelijkmaker klom de thuisploeg weer op voorsprong. Rodriguez stond amper op het veld toen hij na mistasten van Vetlesen Amoura lanceerde. Die zette Mechele vlot in de wind, omspeelde Mignolet en maakte vanuit een scherpe hoek zijn tweede van de avond.

In de extra tijd trok Spileers in de zestien nog aan de noodrem toen Rodriguez hem aftroefde. De invaller wou de strafschop zelf nemen, maar dat bleek geen goed idee. De Ecuadoraan miste, maar de zege van Union kwam nadien niet meer in het gedrang.

Blessin: "Mijn eerste overwinning tegen Club, dit smaakt zoet"

• Ronny Deila (trainer Club Brugge): "Ik ben bijzonder ontgoocheld. We hebben erg slecht gespeeld in de eerste helft, al waren we in de eerste 15 minuten iets beter. Maar we speelden te traag en te centraal en verloren ook te vaak de bal. We stonden veel te ver van elkaar. Het ontbrak ons aan vechtersmentaliteit, het moet beter dan wat we vandaag lieten zien. We moesten scoren en dus zijn we er nog vol voor gegaan met offensieve wissels. Zij zorgden voor positieve energie, we maakten gelijk en toen zaten we ook goed in de wedstrijd. Maar die 2-1 uit een nieuwe tegenaanval was natuurlijk een opdoffer. We moeten ons aanvalsspel verder ontwikkelen en meer kansen creëren. Zeker buitenshuis hebben we daar moeite mee. Dit was onze slechtste uitwedstrijd tegen de grote teams. Ik heb er vertrouwen in dat we dit snel kunnen keren. Het seizoen is nog lang, er zijn nog veel wedstrijden."

• Alexander Blessin (trainer Union): "Het is een speciale overwinning voor mij, het is mijn eerste zege tegen Club Brugge. Ik ben heel tevreden, dit smaakt zoet. In de openingsminuten hadden we het wat moeilijk, we leden toen te snel balverlies. Maar na 10 minuten kwamen we beter in de wedstrijd en creëerden we meer kansen. In het eerste kwartier van de tweede helft speelden we heel goed voetbal, maar toen scoorde Club bij hun eerste kans. Ik kon het bijna niet geloven. Daarna maakte Club het ons even lastig, maar we hebben een uitstekende mentaliteit getoond en kwamen goed terug. We hadden die 2-0 sneller moeten maken om de wedstrijd te beslissen. Maar ik moet mijn spelers absoluut feliciteren, ik ben erg trots op hen."