Noorderlicht vanop verschillende plekken in België gefotografeerd 

Vanuit verschillende plekken in België en Nederland zijn vanavond meldingen binnengekomen van mensen die het noorderlicht hebben vastgelegd op foto. Dat het noorderlicht ons land bereikt, is eerder uitzonderlijk.

Wie het noorderlicht wil zien, moet normaal gezien naar het hoge noorden trekken. Maar vandaag konden verschillende mensen het gewoon van thuis uit vastleggen op de gevoelige plaat.

Dat het noorderlicht ons land bereikt, is eerder uitzonderlijk. Eind februari konden fotografen het nog vastleggen. Daarvoor was het van 2007 geleden dat het noorderlicht in ons land werd waargenomen. 

Zonnestorm

Om het noorderlicht te kunnen zien, moet er een explosie zijn op de zon in de richting van aarde, waardoor er een zogenoemde zonnewind of plasmawolk met geladen deeltjes onze richting uitkomt.

En dat is vanochtend gebeurd, zegt Petra Vanlommel, ruimteweerdeskundige bij het Solar Terrestrial Centre of Excellence (STCE). "Om 9.15 uur is er een sterke zonnestorm aangekomen, maar die is in de loop van de dag afgenomen. Op een schaal van 0 tot 9 had deze storm een kracht van 7."

Niet met het blote oog, wel met een camera

Door deze zonnestorm kon je het noorderlicht vandaag niet meteen met het blote oog waarnemen in België, maar mogelijk wel met een fototoestel met een lange sluitertijd, zegt Vanlommel. 

Om dit noorderlicht zelf te fotograferen, moet je - letterlijk - naar het noorden fotograferen en er mogen ook geen wolken zijn, want het noorderlicht speelt zich op zo’n 100 kilometer hoogte af, dus boven de wolken, legt Vanlommel nog uit.

Op sociale media is te zien dat verschillende mensen in België hierin geslaagd zijn:

BEKIJK - Wat is het noorderlicht? In "Laat" legde Xavier Taveirne het begin dit jaar nog uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen