© APA-EFE

Zelensky nodigt Trump uit voor bezoek aan Oekraïne: “Ik heb 24 minuten nodig. Niet meer”

De Oekraïense president Volodomyr Zelensky heeft tijdens een interview met de Amerikaanse zender NBC News Donald Trump uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Niet voor diplomatieke redenen, maar om de ex-president uit te leggen waarom hij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet in 24 uur kan beëindigen.

sodb blg

“Als hij naar hier kan komen, heb ik 24 minuten nodig. Niet meer. 24 minuten om (aan) president Trump uit te leggen dat hij deze oorlog niet kan oplossen. Hij kan geen vrede brengen door Poetin.”

Zelensky verwijst met 24 minuten naar een eerdere uitspraak van Trump. De voormalige Amerikaanse president had tijdens een interview met NBC News in september beloofd dat hij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne binnen 24 uur zou kunnen beëindigen als hij in 2024 wordt herkozen. Hij gaf toen weinig details over hoe hij de taak zou volbrengen en zei: “Als ik het je precies vertel, verlies ik mijn onderhandelingspositie.”

LEES OOK. Duel Biden-Trump lijkt straks realistisch, maar wat dan met al die rechtszaken? En wie maakt het meest kans om te winnen?

Tijdens het interview repte Zelensky geen woord over zijn eigen geschiedenis met Trump. Tegen die laatste startte het Huis van Afgevaardigden in 2019 een afzettingsprocedure omdat hij de Oekraïense leider gevraagd had om in ruil voor wapenleveringen bezwarende informatie te verzamelen over Joe Biden, toen nog senator en presidentskandidaat, en zijn zoon Hunter. De Senaat sprak Trump uiteindelijk vrij waardoor hij zijn ambtstermijn kon afmaken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

President Joe Biden bezocht Oekraïne eerder dit jaar, enkele dagen voor de eerste verjaardag van de Russische inval. Ook Republikeins presidentskandidaat Chris Christie trok naar Oekraïne, net als Trumps vicepresident Mike Pence toen die nog presidentskandidaat was.

Zelensky zei zondag nog dat hij geen contact meer heeft gehad met Trump sinds die het Witte Huis verliet in 2021. Op de vraag of hij denkt dat Trump Oekraïne steunt, antwoordde Zelensky sceptisch. “Ik weet het echt niet. Het hangt niet alleen af van de president, maar ook van de mening van de Amerikanen, van jullie maatschappij.”

Geen gesprekken met Rusland

Zelensky zei in het interview ook dat Oekraïners “niet klaar zijn om hun vrijheid op te geven aan die fucking terrorist Poetin”. Hij zei dat hij “niet bereid” is tot gesprekken met Rusland, tenzij dat land zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. “De Verenigde Staten weten dat ik niet bereid ben om met terroristen te praten, omdat hun woord niets waard is”, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER