Natuurverschijnsel

Noorderlicht uitzonderlijk te zien boven België en Nederland

Op verschillende plekken in België kon je zondagavond het noorderlicht bewonderen. Opgelet: het poollicht is niet te verwarren met lichtvervuiling uit tomatenserres.

yda

Limburg, Maldegem, Oostduinkerke,... Op verschillende plekken in België werd het noorderlicht gisteren vastgesteld. ‘Breaking!’, schreef Noodweerbenelux op X. ‘Fotografisch noorderlicht uit Belgisch Luxemburg, mogelijk ook elders.’ Het is eerder uitzonderlijk dat het noorderlicht ons land bereikt. Eind februari werd het ook gespot, maar daarvoor was het sinds 2007 geleden.

Zonnestorm

Een zonnestorm ligt aan de basis van het lichtspektakel. Door de activiteit op de zon worden geladen deeltjes geprojecteerd, die hier zichtbaar zijn als noorderlicht. ‘Mensen beschouwen de zon meestal als een brave ster, maar eigenlijk is het een erg veranderlijk hemellichaam’, zei Katrien Kolenberg, professor astrofysica (VUB) daarover in deze krant.

De komende jaren zullen we steeds vaker het noorderlicht kunnen bewonderen in België, omdat de huidige zonnecyclus naar een maximum evolueert. In die cyclus zijn er meer stormen en uitbarstingen op de zon.

© Kijker uit Bree

Ook in het zuiden en het midden van Nederland is het noorderlicht - meestal in de vorm van een roze gloed - gespot. De kleur van het noorderlicht hangt af van de soort deeltjes die reageren met de ionen van de zon. Als ze met zuurstof reageren, zal het licht eerder groen zijn, als ze botsen met stikstof eerder rood.

Tomatenserres

Gisteren circuleerden ook beelden die wellicht niet van een zonnestorm maar van een tomatenserre afkomstig zijn. Het noorderlicht wordt wel vaker verward met lichtvervuiling en tomatenserres in het bijzonder. Die veroorzaken een poollichtachtige gloed. Wintertomaten groeien het best bij een combinatie van blauw en rood licht. De ledlichten produceren in combinatie met laaghangende wolken een felle, donkerroze gloed.