Frustraties borrelen op bij Gent-spits Gift Orban tijdens opvallend interview: “Een club kan mijn loopbaan niet kapotmaken”

Tarik Tissoudali is stilaan weer helemaal de oude, Gift Orban maakte zijn eerste competitiegoal sinds 20 augustus. En toch waren er zondagavond na de vlotte zege in Charleroi (1-3) wat interne frustraties bij AA Gent. Hein Vanhaezebrouck was (terecht) kritisch voor Tissoudali, Gift Orban kon zijn onvrede niet wegsteken in een opvallend interview. “Een club kan mijn loopbaan niet kapotmaken.”

Jonas Withouck Stefan Smet

“Ik zit aan 75 procent van mijn kunnen”, vertelde Tarik Tissoudali exact een maand geleden nadat hij twee keer scoorde in de Conference League tegen Maccabi Tel Aviv. Maar hij gaf toen ook aan dat hij nog meer wedstrijdminuten nodig had. En Hein Vanhaezebrouck gaf hem die. Sinds begin oktober speelde hij vier volledige matchen en een keer 70 minuten, vorige week tegen Standard. Ook de bekermatch afgelopen woensdag op het veld van Patro Eisden speelde hij volledig.

Vanhaezebrouck niet helemaal tevreden

Op het veld van Charleroi zette Tissoudali de Buffalo’s zondagavond op weg naar een vlotte zege. Iets over het kwartier kreeg hij de bal pardoes in de voeten van Stefan Knezevic, maar er was nog veel werk. Tissoudali had nog zo’n 30 meter te overbruggen, kwam naar binnen en verschalkte Hervé Koffi met een lage schuiver. Zijn vijfde goal in de laatste vier wedstrijden.

© BELGA

Na de bekerzege in Patro zei de Marokkaan al dat hij zich helemaal bevrijd voelt. “Of ik dat ook merk? Iedere speler speelt zo goed en zo kwaad als hij kan. Als je wat goede acties maakt en je scoort een paar keer geeft dat natuurlijk extra vertrouwen. En bij Tarik is dat duidelijk zo”, zei Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie in Charleroi.

Maar de Gent-coach was ook kritisch voor zijn spits. En dat was terecht. “Het doelpunt dat hij maakt is fantastisch, alleen vind ik dat we er veel meer hadden kunnen uithalen”, aldus Vanhaezebrouck. “Voor dat doelpunt had hij er al zeker één kunnen maken en tijdens de tweede helft had hij een aantal van onze counters veel beter kunnen uitspelen. Hij kon de bal een paar keer meegeven met sommige ploegmaats.”

Gefrustreerde Orban

Vanhaezebrouck doelde dan vooral op Gift Orban, die tien minuten voor tijd mocht invallen voor Hugo Cuypers en zijn eerste competitiegoal sinds 20 augustus maakte. Na een lange periode van stilte mocht de Nigeriaanse spits het nog eens komen uitleggen bij de journalisten. En er moest hem heel wat van het hart. “Ik heb moeilijke tijden achter de rug”, vertelde Orban. “Als je veel scoort, is iedereen blij. Als je niet scoort is het moeilijker, slik je kritiek, krijg je amper speelminuten en mag je ook nauwelijks aan een match beginnen. Dat is lastig hoor.”

© BELGA

“Ik voel me niet meer mezelf”, vervolgde Orban. “Op de bank zitten, tien minuten spelen... Wat kan ik de club of het team dan bijbrengen? Ik heb nog niet met de coach gesproken. Dat is ook niet nodig. Ik kan enkel maar zeggen dat ik prof blijf en me steeds zal inzetten, of ik nu vijf of tien minuten mag spelen, dat maakt niet uit. Ik heb enkel nood aan vertrouwen. De coach heeft beslist dat ik naar Gent mocht komen, hij gaf me vertrouwen.”

De 21-jarige Nigeriaan leek met een dubbel gevoel te zitten. “Ik ben geen speler die vertrouwen krijgt als hij invalt. Ik ben een speler die start en moet kunnen groeien in een match. Een club kan mijn loopbaan niet kapotmaken. Ik blijf werken. Als het hier niet lukt, elders dan”, zei hij. Maar afsluiten deed hij dan weer positiever: “De coach beslist wie speelt. Ik respecteer onze coach zeker en vast, hij is een topcoach. Hij weet wat hij doet. Ik vertrouw hem dan ook nog altijd. De club blijft het belangrijkste, het team staat boven alles. Zelfs als ik niet speel maar als de ploeg wint, dat is wat telt.” Hoe dan ook geen makkelijke situatie voor Hein Vanhaezebrouck en AA Gent.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer