Matvii (5), die stierf tijdens storm Ciarán, wordt donderdag begraven: “Ouders hebben nog steeds niets van speelpleinwerking gehoord”

Donderdag 9 november wordt Matvii Kukharsky (5) ten grave gedragen. De jongen, die was toevertrouwd aan de Speelpleinwerking van de stad Gent, kwam afgelopen donderdag om nadat hij onder een afgewaaide tak was terechtgekomen tijdens de storm Ciarán.

Dirk Coosemans en Annelies Baeten

Priester Ivan Danchevsky, die de Oekraïense Gemeenschap in Gent vertegenwoordigt, plaatste zondagavond de aankondiging van de uitvaart die zal plaatsvinden in de Sint-Salvatorkerk op zijn Facebook-pagina. “Ik vraag gebedssteun voor de ouders en hoop op jullie aanwezigheid als blijk van solidariteit en nabijheid met de familie.” De man vermeldt ook het rekeningnummer van de papa van het overleden kindje (BE21 7330 7337 7803), omdat de ouders als oorlogsvluchtelingen de uitvaart zelf niet kunnen bekostigen. Bij de aankondiging staat ook een foto van de jongen, waarvoor onze zusterkrant Het Nieuwsblad van de priester de toestemming kreeg om hem te verspreiden.

“Ik heb net nog eens contact gehad met de mama en de papa”, vertelde priester Ivan zondagavond. “Hun verdriet is enorm. Ze zijn met hun gezin uit de oorlog kunnen ontkomen en dan sterft hun oudste zoontje, hun oogappel, hier onder een afgewaaide tak. De ouders begrijpen niet dat de Speelpleinwerking de kinderen buiten liet spelen terwijl die storm in alle hevigheid woedde. Het is voor die mensen niet te vatten.”

LEES OOK. Oekraïens gezin dat zoontje verloor tijdens storm Ciarán was in lente pas gevlucht voor oorlog: “Zijn zusje zag alles gebeuren”

Het parket is inmiddels een onderzoek gestart naar onopzettelijke doding en bekijkt of er inderdaad nalatigheid geweest is. Zo gold er al enige tijd code oranje, waarbij iedereen gevraagd werd om binnen te blijven, maar die informatie was blijkbaar niet aan de Speelpleinwerking meegedeeld.

De ouders geven woensdag een persconferentie om hun kant van het verhaal te doen. “Ze hebben van de Speelpleinwerking nog niets gehoord. Geen excuses, geen medeleven, geen compassie. We begrijpen dat niet en die stugge houding maakt het drama alleen nog maar erger voor de zwaar getroffen familie.”

LEES OOK. Parket opent onderzoek nadat jongetje (5) sterft bij storm, Stad Gent beveelt audit

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER