© atv

5.000 studenten volgen op dit moment opleiding voor job die niet eens erkend is: “Dit is onbegrijpelijk”

Er zijn fameuze wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, maar ondertussen blijft de wettelijke erkenning uit voor de psychologisch consulenten. CD&V roept minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op om daar snel werk van te maken.

Arnout Gyssels en Farid El Mabrouk

Elk jaar studeren ongeveer 800 à 1.000 studenten af van de opleiding toegepaste psychologie aan de hogescholen. Maar psychologisch consulent, de job waarvoor ze klaargestoomd worden, is nog altijd niet wettelijk erkend. “Alles bijeen volgen bijna 5.000 studenten die opleiding vandaag. Ze staan klaar om ondersteuning te bieden in de geestelijke gezondheidszorg, waar het water de zorgverleners aan de lippen staat”, zegt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. “Het is onbegrijpelijk dat een minister die zegt werk te maken van een nabije en toegankelijke gezondheidszorg, het nalaat om die in te schakelen. We kunnen alle hulp gebruiken nochtans.”

Wie vandaag om psychologische of psychiatrische ondersteuning vraagt, moet afhankelijk van de situatie soms een halfjaar wachten. Voor een crisisopname in een psychiatrisch ziekenhuis moet je twee weken tot een maand rekenen, volgens de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid. Vier op de tien psychologen hanteert intussen een aanmeldingsstop. Bij de psychiaters is het zelfs zes op de tien. Ze kunnen wat extra hulp dus best gebruiken.

Wie vandaag om psychologische of psychiatrische ondersteuning vraagt, moet afhankelijk van de situatie soms een half jaar wachten.

Zo’n psychologisch consulent verhoudt zich tot een psycholoog of psychiater zoals een vroedvrouw of een verpleegster zich tot een dokter verhoudt. “We voeren taken uit die de psycholoog voorschrijft”, zegt Johan De Keyzer van de Beroepsvereniging voor Psychisch Consulenten. Het voeren van een intake-gesprek bijvoorbeeld, of de familie bijstaan.

Bovendien zou een erkenning er ook voor zorgen dat de bevolking beter weet wie een gedegen opleiding heeft gekregen. “Op dit moment kun je jezelf na een vijfdaagse opleiding al psychologisch consulent noemen”, zegt De Keyzer. “We willen vermijden dat we op dezelfde hoop worden gesmeten met coaches allerhande.”

“Op dit moment kun je jezelf na een vijfdaagse opleiding al psychologisch consulent noemen”

Johan De Keyzer

Beroepsvereniging voor Psychisch Consulenten

Alles ligt klaar om de erkenning door te voeren. Een wetswijziging uit 2016 legde de basis. De Federale Raad voor Geestelijke Gezondheidsberoepen gaf in juni 2022 al een positief advies. Enkel een Koninklijk Besluit om de erkenning te bekrachtigen blijft liggen. En daarvoor kijkt Van Hoof naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

“Geestelijke gezondheidszorg is voor ons een absolute topprioriteit. We investeren dan ook massief: 330 miljoen euro per jaar”, zegt hij. “Zo zorgen we ervoor dat meer en meer mensen de weg vinden naar de juiste zorg. Er ligt natuurlijk nog werk op de plank. We onderzoeken dus ook op dit moment hoe ondersteunende gezondheidszorgberoepen in deze sector hun rol kunnen spelen. Idealiter komen we nog deze legislatuur met een erkend statuut. Maar gezien het vele werk dat nog op de plank ligt, kan het moeilijk worden om de komende maanden nog te landen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER