Abed Rahim Khatib/picture-alliance/dpa/AP Images

Grensovergang Rafah opnieuw geopend voor mensen met buitenlands paspoort, De Croo: "Wat in Gaza gebeurt, is niet meer proportioneel"

Egypte heeft de grensovergang met Rafah opnieuw geopend voor mensen met een buitenlands paspoort of dubbele nationaliteit. Dat melden verschillende media, waaronder Reuters en Al Jazeera. Ondertussen laat het ministerie van Volksgezondheid van Gaza weten dat al meer dan 10.000 Palestijnen het leven lieten door Israƫlische bombardementen. Premier Alexander De Croo noemt de militaire reactie van Israƫl "niet langer proportioneel". Volg hier de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israƫl en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien?Ā Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van IsraĆ«l, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde IsraĆ«l Hamas de oorlog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

BEKIJK - Israƫlisch leger toont raketlanceerders in Gaza: "We zijn hier bij een scoutsgroep in Gaza, hierbinnen zie je de raketlanceerders"

Videospeler inladen...

BEKIJK - "Het is niet zeker dat Israƫl het oorlogsrecht schendt bij operatie in Gaza", zegt professor Chris De Cock in "De afspraak"

Videospeler inladen...

BEKIJK - Tientallen mensen houden sit-in in Centraal Station voor staakt-het-vuren in Gaza

Videospeler inladen...

Jemenitische Houthi's hebben "groot aantal drones" afgeschoten richting Israƫl

In een verklaring gaven de Jemenitische Houthi's aan dat ze de laatste uren "een groot aantal drone" hebben afgeschoten richting Israƫl. Die drones zouden enkele "gevoelige sites" als doel hebben gehad. Israƫl heeft nog niet op het bericht gereageerd. De Houthi's schoten eerder al enkele raketten op Israƫl af, maar Israƫl slaagde er toen in de raketten te onderscheppen.

Amerikaans president Biden heeft telefoongesprek gehouden met premier Netanyahu

Vandaag heeft de Amerikaanse president Joe Biden een telefoongesprek gehad met de Israƫlische premier Benjamin "Bibi" Netanyahu. Waarover het gesprek ging, is niet meteen duidelijk. Het zou wel de eerste keer zijn dat de twee elkaar spraken sinds het bezoek van Biden aan Israƫl op 18 oktober.

De Verenigde Staten gaven meteen na de aanval van Hamas aan dat Israƫl de onvoorwaardelijke steun genoot van de Amerikanen. Nu lijken de Verenigde Staten toch meer aan te sturen op een humanitaire pauze. Het Witte Huis bracht nog een statement uit dat het "conversaties blijft houden met Israƫl om een tijdelijke humanitaire pauze" in te lassen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaf vandaag in Turkije ook al aan dat Amerika er meer op wil toezien dat Israƫl burgerlevens ontziet tijdens haar bombardementen.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Foto: AP

Bijna dagelijks brengt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza een nieuw cijfer over het dodental naar buiten. Het ministerie staat onder controle van Hamas, wat de wenkbrauwen bij heel wat mensen doet fronsen. Onder meer Amerikaans president Joe Biden gaf eerder al aan dat hij de cijfers niet vertrouwde. De vraag: hoe betrouwbaar zijn de cijfers die Hamas voorlegt?

Lees het in onderstaand artikel:

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres noemt Gaza opnieuw "kerkhof voor kinderen"

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de situatie in de Gazastrook bestempeld als "crisis van de mensheid". Hij eiste opnieuw een onmiddellijke vrijlating van de naar Gaza ontvoerde gijzelaars en een humanitair staakt-het-vuren. "Gaza wordt een kerkhof voor kinderen", zei Guterres tegenover journalisten in New York.

De voorbije weken zijn al meer journalisten en medewerkers van de Verenigde Naties om het leven gekomen dan in andere conflicten van de voorbije decennia binnen vergelijkbare tijdspannes, aldus de VN-baas. Volgens hem zijn er duidelijke schendingen van de mensenrechten.

Guterres hekelde de ruim onvoldoende humanitaire hulp. Slechts 476 vrachtwagens met hulpgoederen konden de voorbije twee weken de Gazastrook binnenrijden, tegenover zo'n 500 per dag voor het uitbreken van de nieuwe oorlog tussen Hamas en Israƫl. Brandstof, waar nochtans dringend nood aan is, kon zelfs niet binnengebracht worden.

"Zonder brandstof zullen borelingen in couveuses en aan levensreddende machines aangesloten patiƫnten sterven. Water kan niet opgepompt of gezuiverd worden", aldus de secretaris-generaal. De VN willen nu ongeveer omgerekend 1,1 miljard euro aan humanitaire hulp voor de Palestijnen inzamelen.

De VN-baas toonde zich nog diep bezorgd over het toenemende antisemitisme en de toenemende haat tegenover moslims en waarschuwde voor een uitbreiding van het conflict. "We zien al een spiraal van escalatie van Libanon over Syriƫ naar Irak en Jemen. Die escalatie moet stoppen."

De VN-Veiligheidsraad buigt zich achter gesloten deuren opnieuw over de situatie in de Gazastrook.

BEKIJK - VN-topman Antonio Guterres noemt Gaza "een kerkhof voor kinderen":

Videospeler inladen...

5 VN-medewerkers in Gaza gedood in laatste 24 uur

Op een dag tijd zijn in de Gazastrook 5 VN-medewerkers om het leven gekomen. Dat laat het UNRWA weten in een bericht op socialemediakanaal X. Volgens het bericht geraakte een andere medewerkster van UNRWA gewond na een luchtaanval nabij haar huis. Daarbij kwamen haar man en drie kinderen om het leven.

In een gezamenlijke boodschap riepen alle VN-organisaties al op om alle gevechten en vijandelijkheden zo snel mogelijk stop te zetten. De scholen en gebouwen van de VN dienen in de Gazastrook als schuilplaatsen, waar Gazanen massaal naartoe trekken voor een veilig onderkomen. Toch zijn die gebouwen al enkele keren geraakt door Israƫlische luchtaanvallen.

Israƫlische premier Netanyahu tegen ambassadeurs: "Dit is geen lokale strijd, dit is een mondiale strijd"

De Israƫlische premier Benjamin Netanyahu heeft in Tel Aviv een toespraak gehouden voor de ambassadeurs in Israƫl. Hij benadrukte dat Hamas volledig ontmanteld moet worden om te voorkomen dat het Midden-Oosten in een as van terreur terechtkomt. "Als dat gebeurt, zal Europa het volgende slachtoffer zijn en zal niemand meer veilig zijn", zei Netanyahu.

"We zullen Hamas verslaan en ontmantelen. We hebben de wil en de macht om dat te doen. Wij zullen winnen en wij vinden dat alle beschaafde landen ons moeten steunen."

Videospeler inladen...

"Laatste uur al 30 raketaanvallen vanuit Libanon", zegt IDF

Het laatste uur zouden vanuit Libanon al 30 raketten zijn afgeschoten richting het noorden van Israƫl. Dat zegt het IDF, het Israƫlische leger. 16 van de 30 raketten zouden door Hamas vanuit Libanon zijn afgevuurd, als reactie op "de massamoorden, de bezetting en de agressie tegen het Palestijnse volk in Gaza". Israƫl zegt dat het reageert met artillerievuur op de plaatsen vanwaar de raketten werden afgeschoten.

Premier Alexander De Croo: "Wat vandaag in Gaza gebeurt, is niet meer proportioneel"

Premier Alexander De Croo heeft in zijn tussenkomst op de diplomatieke contactdagen in Brussel uitgehaald naar de situatie in de Gazastrook. "Wat vandaag in Gaza gebeurt, is niet meer proportioneel", verklaarde hij.

De Croo beklemtoonde dat de Belgische regering de terroristische aanslag van Hamas op IsraĆ«lisch grondgebied onmiddellijk heeft veroordeeld en erkent dat IsraĆ«l het recht heeft om zijn bevolking te beschermen en toekomstige aanslagen te vermijden.Ā Ā 

Maar "wat vandaag in Gaza gebeurt, is niet meer proportioneel", aldus de premier. "Als men een gans vluchtelingenkamp platbombardeert met de bedoeling om Ć©Ć©n terrorist uit te schakelen, dan denk ik niet dat dit nog proportioneel is", zei hij. "Zoiets is een brug te ver."

De Croo wees er wel op dat de psychologische impact van de aanslagen op de IsraĆ«lische bevolking moeilijk overschat kan worden. Het is volgens hem "volkomen logisch" dat er "een oplossing" wordt gezocht voor Hamas, de radicale Palestijnse organisatie "die een dagelijkse bedreiging vormt voor de IsraĆ«lische bevolking, met Gaza als vertrekbasis". "De vraag is op welke manier de oplossing gevonden moet worden", aldus de premier.Ā 

Tegelijkertijd mag volgens De Croo ook de decennialange strijd van de Palestijnen voor zelfbeschikking niet onderschat worden. Uiteindelijk zal een politieke dialoog tot de oplossing voor het conflict moeten leiden, aldus de eerste minister, die opnieuw opriep tot een pauze in de gevechten en de vrijlating van de gijzelaars in de Gazastrook. "Ons land kiest geen kant. Waar we wel voor kiezen, is het einde van het geweld en duizenden burgerslachtoffers."

Source: AFP

BEKIJK - Jordaniƫ heeft afgelopen nacht hulpgoederen boven Gaza gedropt:

Videospeler inladen...

Een overzicht met de laatste beelden van het conflict in Israƫl:

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.
Mohammed Talatene/picture-alliance/dpa/AP Images
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Drie Hamasstrijders overleden en een gewond na beschietingen door Israƫlisch leger", zegt Times of Israƫl

Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Palestijnen om het leven gekomen nadat hun wagen werd beschoten door Israƫlische soldaten. Een andere persoon geraakte gewond. Volgens The Times of Israel gaat het over Hamasstrijders, waaronder een commandant van de Palestijnse terreurgroep. Een video die online circuleert, toont de kogelgaten in de wagen die werd beschoten.

Meest gelezen