Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoorderlicht

Noorderlicht uitzonderlijk te zien in België, en dat leverde indrukwekkende beelden op

Het noorderlicht in Schulen, Limburg.Beeld Kai Konings

Het noorderlicht werd afgelopen avond en nacht op verschillende plekken in België en Nederland vastgelegd op beeld. Sommige mensen zagen een lichte gloed aan de hemel met het blote oog, anderen konden de betovering enkel vastleggen met hun camera. We spreken dan van ‘fotografisch noorderlicht’.

en

België en Nederland werden vanaf zondagavond verrast met een prachtig cadeautje van Moeder Natuur: het noorderlicht. Het ging op de meeste plaatsen om fotografisch noorderlicht, dat alleen zichtbaar is via een camera. Meerdere mensen konden beelden maken van het spektakel.

De ruimteweerwebsite Poollicht.be postte op X beelden van noorderlicht in de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem. Onder meer de weerwebsite NoodweerBenelux maakt melding van poollicht in de provincie Limburg en er kwamen ook berichten uit de provincie Antwerpen.

Twitter bericht wordt geladen...

Foto’s op sociale media van enthousiaste mensen die het natuurfenomeen ‘aurora borealis’ hebben weten vast te leggen tonen een roze gloed aan de hemel. Soms is er ook wat groen zichtbaar. Vooral in het noorden van ons land werd het noorderlicht gespot.

Het was een krachtige zonnevlam die gisterenavond de aarde bereikte. Op dat moment was de hemel op veel plaatsen net helder. De ideale combinatie om het noorderlicht te kunnen waarnemen.

Twitter bericht wordt geladen...

Uitzonderlijk

Het noorderlicht is uitzonderlijk te zien in ons land. In februari en september van dit jaar waren er meldingen van verschillende mensen die erin geslaagd waren om het noorderlicht fotografisch vast te leggen. Dat is te danken aan een verhoogde zonneactiviteit.

Het noorderlicht was overigens ook te zien in verschillende andere Europese landen, waaronder in Zwitserland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Polen en Oekraïne.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een natuurlijk verschijnsel dat optreedt wanneer de zon geladen deeltjes met hoge snelheden naar de aarde stuurt. Deze deeltjes omcirkelen het magnetische veld van de aarde en doorkruisen de atmosfeer via de polaire gebieden. Ze bewegen meestal op hoogtes tussen 100 en 300 kilometer.

Wanneer deze deeltjes de atmosfeer binnendringen, komen ze in aanraking met verschillende gassen in de lucht. Dit zorgt voor kleurrijke lichtverschijnselen. De kleuren van het noorderlicht variëren afhankelijk van welke gassen de geladen deeltjes ontmoeten op verschillende hoogtes.

Noorderlicht in het Nederlandse Mierlo.Beeld ANP
Fotografisch noorderlicht te zien in Neerpelt.Beeld Martijn Peters