Koen Theuns

Chef van restaurant Tanuki in Brugge weigert zonnepanelen weg te halen: "Zelfs Unesco heeft er geen problemen mee"

Ivan Verhelle, chef-kok en eigenaar van het Japanse restaurant Tanuki in Brugge, moet de zonnepanelen van zijn pand in de Oude Gentweg weghalen. Dat heeft het Brugse stadsbestuur beslist en die beslissing wordt door de deputatie bevestigd. De chef legt zich niet neer bij de beslissing en weigert de zonnepanelen weg te halen.

Restauranthouder Ivan Verhelle plaatste vorig jaar twaalf zonnepanelen op het dak van zijn pand in Brugge. Naar eigen zeggen liet Verhelle de panelen plaatsen nadat schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) het op een nieuwjaarsreceptie over versoepelde regels in de binnenstad had gehad. "Zolang de zonnepanelen niet zichtbaar waren van op straat, was het geen probleem", zegt Verhelle.

Geen vergunning

De zonnepanelen zijn niet zichtbaar van in de Oude Gentweg, maar wel vanuit de nabijgelegen Katelijnestraat. Volgens schepen Demon zijn ze daarom in strijd met de stedenbouwkundige verordening van de stad. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen gaf negatief advies. Verhelle heeft hierdoor geen vergunning voor de zonnepanelen.

In beroep

Tegen die beslissing ging de chef nog in beroep bij de deputatie van West-Vlaanderen, maar ook daar werd de vergunning geweigerd. Toch is Verhelle niet van plan om de zonnepanelen weg te halen. Hij kan nog in hoger beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. "We hebben een advocaat onder de arm genomen en bekijken de mogelijkheden", zegt Verhelle. "Zelfs Unesco heeft geen probleem met de panelen, zo werd me per mail bevestigd door Unesco Vlaanderen."

Meest gelezen