Gewraakte rechters in groot drugsdossier weigeren zich terug te trekken

De drie rechters in het grote drugsdossier dat vandaag eigenlijk van start had moeten gaan voor de Brusselse correctionele rechtbank, weigeren zich uit het dossier terug te trekken. Het Brusselse hof van beroep zal zich dus moeten uitspreken over het wrakingsverzoek dat tegen hen werd ingediend. In afwachting daarvan is het dossier uitgesteld naar 4 december. 

Het onderzoek was van start gegaan met informatie die aan het licht was gekomen nadat de Franse en Nederlandse politie het versleutelde communicatienetwerk Encrochat hadden gekraakt. Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders zicht op nog een hoop bijkomende informatie.

Zo slaagde de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) erin om in oktober 2021 een criminele organisatie op te rollen die actief zou zijn geweest in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De organisatie zou via zeecontainers en privéjets cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht hebben, die in Belgische laboratoria herverpakt hebben, en vervolgens uitgevoerd hebben naar verschillende andere Europese landen.

Uiteindelijk werden 129 mensen naar de correctionele rechtbank doorverwezen, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten. Het dossier werd eind juni ingeleid voor de Brusselse correctionele rechtbank en zou, na een tussentijdse kalenderzitting op 24 oktober, vanaf maandag behandeld worden. Voor het proces waren vijf maanden uitgetrokken.

Afgelopen vrijdag diende de verdediging van één van de verdachten een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters in het dossier. Aanleiding voor het wrakingsverzoek is dat de voorzitster een aantal incidenten die door de verdediging waren opgeworpen, bij de grond van de zaak heeft gevoegd. Volgens de verdediging heeft ze op die manier al een beslissing genomen over de opgeworpen problemen, nog voor alle partijen er hun standpunt hebben kunnen over geven.

Meest gelezen